Skocz do zawartości

Nowa platforma AMD czy Intel? [RAM,Płyta,Processor,Chłodzenie CPU]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez joker5513,

Recommended Posts

Witam, przychodze do was z pytaniem co w tych czasach wybrać sensownego pod gry chodzi mi o samą wydajność 

PC: 

Podzespoły których bym używał do nowych częsci to

RX 6700 XT Phantom Gaming

Gigabyte M27Q P

Czego potrzebuje?

RAM,Płyta,Processor,Chłodzenie CPU

Tylko nie mam pojęcia w jaką platformę iść czy amd czy intel? doradzicie co bardziej się opłaca? budżet to 2000zł z góry wam dziękuje.

• Rozwiązanie

J/W

Ewentualnie bardziej przyszłościowo pójść w AM5 - R6 7500F (850zł), płyta B650 (+-800zł), DDR5 32 GB (+-500zł) i wspomniana fera. Wydajność podobna, może odrobine w grach mniejsza niż zestaw powyżej, aczkolwiek przyszłościowa i z perspektywa na wymianę procesora za jakiś czas. No i budżet letko przegięty :) ale z drugiej strony AM4 już nic ciekawego nie dostanie. 

• Haha 1
  • Dzięki 1

Powiem Ci @joker5513z doświadczenia, że praktycznie każdy z moich znajomych, który kupował kompa z założeniem wymiany CPU w przyszłości - o ile nie wziął AM4 (a mam znajomych, którzy nadal są "only Intel i nvidia") - to finalnie nigdy tego upgradu nie zrobił tylko kupił całą nową platformę. 

Pisałem jakiś czas temu "felieton" o ziomeczku, który w tym czasie gdy ja robiłem swoje pierwsze podejście do AM4 (R5 2600, Asus X470-F) on skakał między socketami intela: B150 + 6600 -> padł mu CPU lecz sklep nie uznał gw -> typ kupił 7600 ale z racji braku biosów dla tego czipsetu musiał wymienić płytę - > pół roku później bodajże, po premierze Caffe Lake, kupił 8600k i znowu zdziwko, że na Z270 ten nowy i5 nie działa, mimo że Socket fizycznie ten sam xD. 

Warto to mieć na uwadze, bo często - o ile ma się intela - opłaca się bardziej sprzedać całość i kupić nowość. Przy LGA1700 po raz pierwszy Intel dał wsparcie dla 3 różnych generacji na jednym chipsecie, tyle że o ile nie ma się i3-12100f to moim zdaniem przesiadka i tak nie ma zbytnio sensu zazwyczaj. 

Ja wiele lat na intelu to nie było możliwości robienia wymian ale jak szło to jechałem z koksem, a co! :D 4670K->4790K; 9700K->9900K; 13600K->13700K :P 

Na obecnym b650 żywię nadzieje że 3 procesory obsadzę :) 

Kurde, zaciekawiła mnie przyszłościowa platforma bo tą aktualną co mam i5 10400F + B460 TORPEDO minęły trzy lata i muszę wymieniać całą platflorme tylko mam pytanko, co do nowej rozumiem ze płytka b650 tomahawk a ramy jakie najlepiej dobrać? potrzebuje 32gb

5 godzin temu, Rebelmind napisał:

to finalnie nigdy tego upgradu nie zrobił tylko kupił całą nową platformę. 

Bo mowa tu o normalnych ludziach xD

Ja jak ówczesną topkę w 2008 Q6600 kupiłem, to po OC na 3600 siedziałem na nim do 10.2018 (4690k) 10.2020 kupiłem 4790k. Tylko że to było latanie na oparach już. 

I tak wytrzymał że mną 3 lata w zasadzie. Do teraz 12.2023

Natomiast w tym czasie kart graficznych przewaliło się 8 czy 9 i w zasadzie każda z nich dawała mega kopa jeżeli chodzi o wydajność komputera.

Poza wymiana RX470 na GTX980 dla filtrów w csgo które po miesiącu zablokowali :D

Więc, ja odważę się napisać, że procki to jednak sprawa drugorzędna dla graczy :D

Edytowane przez wid3l3c