wiskas 1 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam mam dziwny problem sprzętowy ,mianowicie wymieniłem monitor 19 cali LCD na 24 i tu są drobne problemy.Stary monitor podpięty był pod radeona 4850 na analogowym kablu VGA(15pin)+przelotka DVI>VGA...wszystko było oki.Nowy monitor podpinam na DVI i wszystko jest jak najardziej oki, natywna 1920x1080 wypala oczy obraz idealny i idealnie dopasowany.Po 10 minutach giercowania nowy monitor na DVI zaczyna gasnąć /zapalać/gasnąć /zapalać i gaśnie gra dalej chula w tle muzyczka leci.Oki wracam do windowsa wykonuje testy na MSI Afterburner/Msi Kombustor po 10 minutach wygrzewanian karty dzije się to samo gaśnie /zapala (w między czasie widać artefakty i przebarwienia od czas do czasu monitor wypisuje "out of range")Zamykając Afterburner ALT+F4 po minucie obarz powraca a po 2-4 minutach znikają artefakty i błędy koloru niektórych pixeli.Nie ma znaczenia wersja sterownika i system operacyjny (testowałem na Xp i 7 z różnymi sterami reakcja ta sama).Oki testuje nowy monitor na kablu VGA(15pin) wszystko jak najbardziej oki (testy wygrzewania 30 minutowe) gierki bez problemu, wszystko cacy w 1920x1080 Sens w tym że kupując nowy monitor chcę korzystać z cyfrowego podłączenia a nie analogowego, więc wykonuje ostatni test na kablu HDMI +przelotka DVI>HDMI.Gry działają poprawnie test wygrzewania również nie wyłacza monitora ale niestety jest kolejny kłopot gdyż testowałem na dwuch różnych kablach HDMI i rozdzielczość natywna 1920X1080 nie jest poprawnie wyświetlana,obraz jest obcięty po 1cm z każdej strony i nie ostry reszta rozdzielczości w dół jest wyświetlana poprawnie.Ale to mnie akurat nie dziwi bo w tym wypadku winię kartę graficzną.....to samo dzieje się z moim SAMSUNG 46LED TV po podpięciu kompa i ustawienu rozdziałki FullHD obraz jest nieostry, występuje mrownienie i jest lekko przesunięty(2 kable HDMI testowałem-to samo) a VGA radzi sobie z FULLHD wyśmienicie. Teraz odnośnie grafy...zaznacze że karta NIE PRZEGRZEWA SIĘ żadne tempy w GPU-Z nie przekraczają 65 stopnipodczas stresu, karta nie jest podkręcana i do czasu wymiany monitora nie sprawiała mi problemu ale podłączona była zawsze na VGA badź pod TV na HDMI które nie gasi monitora jak DVI.Wieć pytanko czy powinienem reklamować Ginwarda HD4850GS??? Czy podlega to pod naprawe gwarancyjną (teoretycznie karta działa oki ale praktycznie tak nie jest).Macie może jakieś sugestje co może być nie tak?Można coś wykombinować? Nie mam możliwości testowania na innej karcie graficznej ani na innym LCD z DVI Poniżej config ABIT IP35,Q6600@3Ghz,4Gb RAM,Ginward 4850Gs,IIyama E2473HDS Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) grafa ciągnie więcej prądu bo ma więcej do roboty i być może zasilacz nie uciaga co tam za PSU masz? Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez Bany_krk Cytuj Link to post Share on other sites
wiskas 1 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) grafa ciągnie więcej prądu bo ma więcej do roboty i być może zasilacz nie uciaga co tam za PSU masz? trochę słaba teoria przeczytaj uważnie na VGA kablu w FullHD ciągnie bez problemu Zasiłka: Pentagram Silent Force 620 W Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez wiskas Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts