Skocz do zawartości

75hz to samo co 75fps?

Recommended Posts

Witam, Panowie postanowiłem tu spytać bo już sam nie wiem jaka jest prawda.

Chodzi o to że mam monitor dosyć stary i ma odświeżanie 75hz.

Czy w tym wypadku w grach powinienem ustawiać na 75fps limit klatek czy nie patrzeć na to i dać na "nielimitowane" ??

Giniesz tak samo szybko @ 100 fps/60 Hz jak na 100 fps/100 Hz - Twój monitor po prostu tego nie wyświetla jeśli grasz na niższym odświeżaniu xD

Robiłem swego czasu samodzielnie test praktyczny w CSGo: nagrałem demko jak wychylam na typa zza rogu i ginę "zanim w ogóle go zobaczyłem". Następnie odpaliłam to demko z jego perspektywy @60 Hz oraz następnie @240 Hz. Nie muszę chyba pisać z jakimi konkluzjami ten test się zakończył ;)

Ale dema tam nagrywane były w ticku 32 a do tego pov każdego gracza będzie inny chciażby dlatego, że dema są client side i tutaj mocno ping gra.

Ogolnie to co widać na demach to mocno wtf jest względem tego co było na prawdę :D

Ogólnie ciężki temat porównywać te dwie kwestie. 

Ja po sobie zauważyłem że między 165 a 240 Hz to już różnica mocno się zaczyna zacierać. 

Są tysiące filmów na YouTube porownujacych 240 a 60 i pośrednie, zwłaszcza strzelanie na Dust2 przez drzwi na midize. 

Ale! Fajnie to wygląda w słów słów motion, na żywo to już jednak za szybko się dzieje by casual czy nawet jakiś lepszy gracz poczuł jakąś dewastującą różnice, zwłaszcza powyżej 144/165.

Może trzebaby "coś" zażyć, kawa, energetyk i mieć na prawdę dobry dzień i wczuted Focus na gierkę. 

Poszukajcie sobie jak Odświeżanie testował Linus zaprosiwszy m. in. Shrouda:

http://www.youtube.com/watch?v=OX31kZbAXsA

Juz nie wspomnę dość istotnych komentarzy dot. ogólnie kwestii Hz i fps etc. 

Edytowane przez wid3l3c
4 godziny temu, Rebelmind napisał:

Giniesz tak samo szybko @ 100 fps/60 Hz jak na 100 fps/100 Hz - Twój monitor po prostu tego nie wyświetla jeśli grasz na niższym odświeżaniu xD

Robiłem swego czasu samodzielnie test praktyczny w CSGo: nagrałem demko jak wychylam na typa zza rogu i ginę "zanim w ogóle go zobaczyłem". Następnie odpaliłam to demko z jego perspektywy @60 Hz oraz następnie @240 Hz. Nie muszę chyba pisać z jakimi konkluzjami ten test się zakończył ;)

Znaczy tak, masz rację. (Tak to jest pisać posty po hiszpańskim winie z wódką) 

Tyle że przy 100hz ruch jest bardziej płynny i jak mam te 100fps przy 60hz to widzę jedynie wychylający się łeb zza ściany a sekundę później jestem trupem.

Przy 100 na 100 już miałbym tą sekundę na reakcję.

Jeżeli w grach masz stałe 75 klatek to w opcjach gry ustawiasz synchronizację pionową lub po angielsku v sync na włączone. 

Jeżeli we grach nie masz 75 fps to możesz to wyłączyć lub zostawić w zależności od twoich wrażeń. 

Pobaw się opcjami, bo każdy ma inną percepcję wzroku. Jeden woli tak drugi inaczej. 

Druga sprawa to lag przy vsync takze ustawiasz limit klatek 2x odswiezanie monitora jesli twoj monitor zawsze jest w stanie taka wartosc wyswietlac albo 2 fps mniej niz max hz monitora najlepszy input lag. 

6 godzin temu, Balrogos napisał:

albo 2 fps mniej niz max hz monitora najlepszy input lag. 

to by mi się zgadzało dlaczego w grze mam ustawienie 74hz zamiast 75 jak ma  monitor . Co prawda to 1fps nie 2 .

No ale to recznie sie ustawia a warjacja nadal istnieje jesli chcesz perfekcyjninie ustawic limit FPS to musisz przeczytac guide od blur busters. Dla zwyklych uztkownikow 2-3fps mniej a jak chesz optymalnie to guide sie kłania. 

Edytowane przez Balrogos

koledzy mam pytanie odnośnie ustawień g sync-a czy wszystko jest ok?,   mam monitor 165 Hz i w wiedźminie jak mam do 80 klatek to odświeżanie  pokazuje 160 HZ a jak przekroczy te 80 klatek to odświeżanie jest takie same jak klatki...  tak ma być ???  trochę nie ogarniam tego wiec proszę o wyrozumiałość