wwojtekk 0 Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca Proszę o drobną pomoc: Mam do potencjalnego wykorzystania: obudowa: lian li v650 chłodzenie procesora: grandis v1 (widziałem, że dają zestaw montażowy do lga1700) zasilacz: coolermaster g650m grafika: rtx 2080 super gigabyte windforce oc Rozważam dokupienie: procesor: i7 14700k płyta: ?? ram: 32 gb ssd? 1 gb + 2 gb Komputer ma służyć do montażu filmów w rozdzielczości 4k w davinci resolve. Czy wykorzystanie starych gratów ma sens? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca Szczerze powiedziawszy poza GPU to tu wszystko do zmiany. Pod Grandisa v1 nie ma zestawu montażowego dla LGA 1700. Zasilacz już też widzę swoje lata ma za sobą, obudowa niezbyt pojemna I pod ten CPU wskazane AIO 280/360. Jakim budżetem dysponujesz? RAM brałbym już 2x32GB dla świętego spokoju. Cytuj Link to post Share on other sites
wwojtekk 0 Napisano 23 Marca Autor Udostępnij Napisano 23 Marca Szczerze mówiąc to nie ma ograniczeń, ale wiadomo, że im mniej tym lepiej :-) Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca a czym robisz filmy , procem czy kartą ? Cytuj Link to post Share on other sites
wwojtekk 0 Napisano 23 Marca Autor Udostępnij Napisano 23 Marca Szczerze mówiąc to nie wiem. To pocięcie 15 minutowych kawałków + proste napisy. Filmy typu gadająca głowa. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca nie napisałeś jakiego masz proca , ale jak słabego to kartą możesz to robić dużo szybciej . Cytuj Link to post Share on other sites
wwojtekk 0 Napisano 23 Marca Autor Udostępnij Napisano 23 Marca i7 8700k @ 5ghz Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 23 Marca Udostępnij Napisano 23 Marca to kartą pewnie będzie szybciej , sprawdź sobie . Cytuj Link to post Share on other sites
wwojtekk 0 Napisano 23 Marca Autor Udostępnij Napisano 23 Marca (edytowane) Z aktualnym komputerem mam ten problem, że renderuje tak szybko jak mój macbook air m1 z 16 gm ramu :-) Przy renderowaniu x265 przez kartę (sprawdziłem). Edytowane 23 Marca przez wwojtekk Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts