oooskaaar 0 Napisano 10 Marca Udostępnij Napisano 10 Marca (edytowane) Na początek muszę się przywitać, bo miałem tu kiedyś konto ale niestety nie jestem w stanie go odzyskać, więc hej wszystkim Liczę mocno na Waszą pomoc, bo zbudowałem elektryczną hulajnogę o mocy 34kW i mierze się z problemem szybko grzejących się sterowników. Uznałem że najlepszym rozwiązaniem będzie instalacja wodnego chłodzenia. Projekt w głowie już jest, części praktycznie wybrane, ale z uwagi że nigdy sam tego nie robiłem (pc kupiłem z gotowym chłodzeniem), jestem otwarty na wszystkie Wasze rady i sugestie. Koszt projektu przekroczył już 40k (o jakieś 15k względem pierwotnych założeń ), więc chciałbym uniknąć jakichś głupich i kosztownych pomyłek. Krótko o samej hulajce: miejsce pod podestem na którym się stoi zostało maksymalnie wykorzystane na baterię opartą o ogniwa Molicel z BMSem 550A (peak)/ 220A, więc nie ma możliwości przymocować sterowników do ramy aby oddawały ciepło. Umieszczone będą w małej torbie na zewnątrz, nominalna moc każdego z nich to 250A fazowych, ale przy dobrym chłodzeniu osiągalne jest 300A na koło. W tym momencie, przy maksymalnych ustawieniach, temperatura rzędu 80-90°C osiągana jest nawet w 30 sekund jeśli przydusi się na full, więc trzeba ostrożniej obchodzić się z manetką, a takie rozwiązanie mnie nie interesuje... A więc do sedna. Pomiędzy dwoma kontrolerami, które wyglądają tak: mam zamiar umieścić dwa miedziane bloki wodne 120x40 mm z dobrymi termopadami (tu przyda mi się pierwsza porada odnośnie tego jakie wybrać i czy kierować się przede wszystkim W/mk?) Za "obsługę" całego systemu będzie odpowiadał taki rezerwuar z pompą. Koszt to ok. 400 zł bez pompy, ale wybór na ten konkretny model padł z uwagi na jego wymiary. Będzie musiał się zmieścić w torbie razem z kontrolerami. Jeśli znacie inne mini rozwiązania zamieniam się w słuch, ale dodatkową zaletą wydaje mi się być właśnie zintegrowanie z pompą, dzięki czemu odchodzą dodatkowe połączenia rezerwuar - pompa. I jeśli już przy pompie jesteśmy, to znalazłem takie z wydajnością w przedziale 300-700l/h. Czytając forum większość twierdzi, że maksymalna wydajność osiągana jest już na 2. lub 3. biegu, więc może nie ma sensu przesadzać? Tu jednak nie będę miał BIOSa w którym będę mógł cokolwiek ustawić, więc albo będzie musiała pracować na pełnej mocy cały czas albo znajdę taką z manualną regulacją. Może macie coś sprawdzonego? Niestety ja znalazłem tylko takie coś, a cena to kolejne 550 zł, także miło byłoby znaleźć nieco tańsze rozwiązanie. Za chłodzenie zaś odpowiadać mają chłodnica Alphacool NexXxoS ST25 Full Copper 92mm + wentylator Scythe Kaze Flex 92 Slim. Całość umieszczona będzie na sztycy kierownicy w wydrukowanej obudowie 3D. Wentylator ten wydaje się mieć najlepszą wydajność w tym rozmiarze, ale może też uda się Wam polecić coś lepszego? Zastanawiam się też czy cały układ powinien być połączony wg zasady jak na poniższym schemacie: czyli pompa/rezerwuar > chłodnica > bloki wodne, czy może lepiej będzie jak najszybciej usunąć z torby i okolicy sterowników gorącą ciecz i zrobić to w układzie pompa/rezerwuar > bloki wodne > chłodnica, tak aby do rezerwuaru wracała już schłodzona woda? Jest szansa na lepszą wydajność czy to nie ma prawa działać lepiej? Jeśli chodzi o połączenia, to plan jest na 13/10mm i 12,7/7,6mm przy "rozwidleniu" na bloki wodne. Mam nadzieję, że ktoś da radę przeczytać to do końca, pozdro Edytowane 10 Marca przez oooskaaar Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Marca Udostępnij Napisano 10 Marca ja tam się nie znam mocno na chłodzeniu więc się wypowiem , ta chłodnica jest w stanie wychłodzić 400w , to dość mało . Wystarczy Ci tyle ? Cytuj Link to post Share on other sites
oooskaaar 0 Napisano 10 Marca Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 54 minuty temu, jakub1t napisał: ja tam się nie znam mocno na chłodzeniu więc się wypowiem , ta chłodnica jest w stanie wychłodzić 400w , to dość mało . Wystarczy Ci tyle ? Nie wiem Opieram się trochę na testach innych sterowników chłodzonych wodą. Tutaj przy pełnej mocy (ciągłe 200A i 25°C otoczenia), 80 mm chłodnica jest w stanie utrzymać 45-49°C. U mnie co prawda będzie musiała schłodzić dwa kontrolery, ale z pełnej mocy ciągle korzystać się nie da, bo już po ok. 6 sekundach hulajnoga przekracza 100km/h. Poza tym ograniczenie mocy sterowników następuje przy 85°C, odcięciecie przy 100°C. To można akurat skonfigurować pod siebie, tak samo jak moment kiedy cały system ma startować (ilość opcji ograniczona): Także prawdopodnie wszystko startować będzie dopiero kiedy temperatura mosfetów osiągnie 50°C, tak aby układ chłodzenia nie pracował cały czas. Jeśli uda się utrzymać ok. 60-70°C w czasie jazdy, będę zadowolony Cytuj Link to post Share on other sites
mlekolak 133 Napisano 10 Marca Udostępnij Napisano 10 Marca Pompa D5 z jakimś topem akrylowym albo najtańszym rezerwuarem np od barrowa. https://www.angela.pl/p6678,aquacomputer-d5-pump-mechanics-with-rpm-signal-po-zwrocie.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
oooskaaar 0 Napisano 10 Marca Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 40 minut temu, mlekolak napisał: Pompa D5 z jakimś topem akrylowym albo najtańszym rezerwuarem np od barrowa. https://www.angela.pl/p6678,aquacomputer-d5-pump-mechanics-with-rpm-signal-po-zwrocie.html No i o takie coś mi chodzi, poczytam o niej. Dzięki wielkie! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts