razorjack 0 Napisano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Jaki polecacie szybki SSD pod Win7pro64, do notebooka Toshiba Portege R700. do pracy (dysk używany sporo) tak w pierwszej chwili chciałem coś OCZ kupić, ale się natknąłem na info o problemach z kontrolerem Sandforce, ale ten kontroler chyba sporo nowych dysków posiada? co zatem polecacie? widzę że w większości przypadków ceny to ~700pln za 120GB ? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ja mam ten dysk w lapku: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Ulepszamy_Sprzet_Benchmarkowcow_z_firma_Samsung-4061.html Smiga az milo Cytuj Link to post Share on other sites
razorjack 0 Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 hehe, no tak, darowanemu koniu w zęby się nie patrzy mam tv samsunga i dobrze działa, ale Spinpoint F3 padł mi po ~.5 roku (jedyny dysk jaki mi padł przez ~15 lat) nowe OCZ chyba odpadają, bo widzę że z nimi same problemy. może intel? a może crucial M4 128MB ? o co chodzi z 'queue depth' w testach? testują dyski z różną wielkością kolejki? to można ją ręcznie zmieniać? po co ? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 A może 96GB za 400zł? http://www.ceneo.pl/9694560 Cytuj Link to post Share on other sites
razorjack 0 Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) wolałbym wiekszy, min 128, ale widzę że są i większe Kingstony. pytanie jak z trwałością. jeszcze chwilę temu myślałem nad intelem 320, a tu się okazało że są z nim problemy, a niedawno wydana poprawka firmware'u w cale błędu nie poprawia, a wręcz generuje nowe problemy teraz już nie wiem komu miałbym zaufać, chyba SSD i producenci potrzebują jeszcze kilku lat na dopracowanie technologii... Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez razorjack Cytuj Link to post Share on other sites
error3 8 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 A Crucial m4 ? Cytuj Link to post Share on other sites
razorjack 0 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 też o nim chwile poczytałem i trafiłem na jakieś problemy na forum cruciala (kilkanaście osób go miało) no ale pomyśle jeszcze o nim. czy przy przejściu HDD->SSD wystarczy zrobić kopię partycji ? jak sprawdzić jak moja partycja do przeniesienia jest wyrównana? (czy bloki/klastry NTFS będą się pokrywać z blokami SSD) jak rozumiem najlepiej zdefragmentować partycję przed przeniesieniem (co by najlepiej i najmniej zajęła SSD) Cytuj Link to post Share on other sites
error3 8 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Nie wiem jak z blokami i klastrami, ale bierzesz byle jaki program do klonowania partycji, np Norton Ghost, EASEUS todo backup i powinna byc tam opcje kopiuj klaster po klastrze, jesli o to chodzi. A co do tego , ze KILKANASCIE osob mialo problem z crucialami, chlopie, to jest nic. Poczytaj OCZ Forum, co chwile tematy, ze vertex 2 padl po usypianiu lub po prostu system nie chcial sie odpalic. Tak samo glosna afera z intelami 320. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Wychodzi na to, że Kingston jest najmniej "wybuchowy" ze wszystkich. Ja mam Corsaira na kościach 22nm (dopisek A w nazwie) i nowym FW i chodzi super. Poprzednio padły 2 sztuki... Cytuj Link to post Share on other sites
razorjack 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) 2 sztuki czego padły? Cruciala M4 ? no właśnie ze wszystkim problemy, intele 320, OCZe (2,3gen na 22nm), itp. właśnie sam zauważyłem że nic nie ma złego o Kingstonach, a może Intel X-25M (np. OEM), tylko gwarancja czy będzie. kopie partycji to ja zrobić potrafię, robiłem HDD->HDD i śmiga, ale z SSD ponoć może być inaczej. chodzi o to jak SSD kasuje cały blok i go potem nadpisuje, warto żeby ten blok był dopasowany (bez przesunięć) do klastra FAT32/NTFS (klaster - najmniejsza jednostka allokacji, blok na SSD - najmniejszy blok który może zostać wyczyszczony) o, widzę że jest coś na ten temat http://www.sevenforums.com/tutorials/113967-ssd-alignment.html a tu nawet ładna animacja o co biega http://www.paragon-software.com/home/partition-alignment/index.html Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez razorjack Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Chodziło mi o Corsaira F60 (SF-12xx). Padły mi dwie sztuki, za każdym razem wymieniali na nową. I dopiero jak dostałem trzecią, na 22nm, wszystko działa jak należy. Chociaż wcześniej też było ok, do momentu w którym umarł Ja bym chyba postawił na tego Kingstona. W laptopie powinien się sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
razorjack 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 dla mnie najważniejsze żeby nie padały co chwila, nie chcę być zmuszony do robienia backupu co noc.... to nie serwer Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts