opoment 1 Napisano 17 Lutego Udostępnij Napisano 17 Lutego mam problem że podczas gry kartę jakby odcinało brak obrazu na monitorze . specyfikacja : płyta główna - dell optiplex 7010 cpu - e5 1230v2 gpu - rx 570 4b sapphire pulse zasilacz - tagan sapphire pulse Gdy odpalam occt linpack to też wywala obraz . Proszę o szybkom pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 17 Lutego Udostępnij Napisano 17 Lutego Karta się nie przegrzewa? Zasilacz w pełni sprawny? Jaką ma moc? Co to znaczy wywala obraz? Przy próbie obciążenia karta graficzna się wyłącza, mimo że komputer pracuje? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego (edytowane) GPU umiera, albo wadliwe wyjście/kabel. Spróbuj monitor podłączyć do innego gniazda video. Edytowane 18 Lutego przez CrisPell 1 Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego zasilacz ma moc 500w . Monitor daje komunikat brak sygnału a w słuchawkach słychać odłączenie jakby odłączać usb i karta ma w stresie w occt ma 84 stopnie a i dwa razy wywaliło podczas oglądania yt czasami po wywaleniu obrazu trzeba wymontować kartę ze slotu żeby powrócił obraz model zasilacza to tg500-u33 pomyłka z temperaturom 78 stopni karta przy obciążeniu furmarkiem przez 10 minut się nie wywala a przy odpaleniu save w fs22 wywala obraz Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Jak możesz, to rozkręć zasilacz i zobacz, jak wyglądają kondensatory i reszta. Jak wyglądają jak na foto, to zasilacz do wymiany. Karta graficzna pochodzi z koparki kryptowalut, czy nie? Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego karta jest z koparki bo zmieniałem bios karty Zdjęcia zasilacza Lepsze zdięcia Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie PaulG 123 Napisano 18 Lutego Rozwiązanie Udostępnij Napisano 18 Lutego Wygląda schludnie, choć zakurzone. W AMD Adrenaline ustaw powerlimit na maksa (pierwsza grafika) w prawo i zobacz wtedy, czy będzie poprawa, jak nie to zmniejsz taktowanie zegara GPU (druga grafika) np. o 100 Mhz. Ps. Masz gwarancję na tę kartę? Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego nie kartę kupiłem w 2023 z 2 ręki Odpaliłem BF5 i działa na razie ale będę testować dalej żeby się upwenić Po zwiększeniu pawerlimit Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego (edytowane) 84*C troszkę za dużo. Jak pochodzi z koparki to pasta sucha będzie. Jeżeli po zwiększeniu powerlimit idzie to znaczy, że zaczęła brać więcej prądu niż fabryka zaprogramowała. To jest oznaka zużycia karty. Edytowane 18 Lutego przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego karta działa już normalnie i nie ma 84 stopni tylko 78 stopni i pastę oraz termopady wymieniłem jakieś 3 miesiące temu Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego To po co podajesz 84 Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego (edytowane) Jak karta działa dobrze, to może by tak zrobić undervolting, by zmniejszyć temperatury. Schodź co 10 jednostek i testuj w AMD Adrenalin w ostatniej kolumnie na dole - tam, gdzie na drugiej grafice, którą podałem jest kursor. Mój RX 570 chodzi na 1050 przy maksymalnym dodanym powerlimicie. Edytowane 18 Lutego przez PaulG Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego po prostu mi się pomyliły liczby karta w furmarku ma 78 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego (edytowane) Karta nie działa w trybie boost - zamiast 1284 Mhz na GPU masz 1196 Mhz - wgrałeś odpowiedni bios do karty? Edytowane 18 Lutego przez PaulG Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego ten bios wgrałem a robiłem to z poradnika Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego To dobry wgrałeś W AMD Adrenalin dobrze masz ustawione zegary oraz napięcia i powerlimit - najlepiej, by samemu to poustawiać Ja mam tak, że w najwyższym stanie pracy ustawiony mam zegar GPU na 1244 Mhz - tyle ile fabryka standardowo dała, napięcie w tym stanie obniżyłem do najniższego stabilnego: 1050 - na takim karta pracuje stabilnie no i na koniec powerlimit dałem do końca w prawo. Na tych ustawieniach mam ~73C przy maksymalnym obciążeniu, wentylatory nie pracują jak suszarka oraz pobór mocy jest w okolicy 120 watów. Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego tak mam ustawione Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Według mnie masz dobrze masz ustawione. Zobacz Furmarkiem 2, jak karta działa pod obciążeniem - w OpenGL jak i w Vulcanie. Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego zrobiłem 2 min testy Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Nie kumam tego tematu.Jest obecnie dobrze? i po co sprawdzasz furmarkiem jak ci sprawdza stan 5ty Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego tak dla upewnienia się czy wszystko na 100% gra i dla fanu Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego @janek20 Janku, dobrze będzie na jak karta w grach będzie pracować na 100% swoich możliwości. @opoment W grach wraz z monitoringiem programu MSI Afterburner zobacz, czy karta chodzi na maksa, tak jak na przykładowej grafice: Jak zegary będą w porządku, to fajrant, pora na cs'a. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego 7 minut temu, opoment napisał: tak dla upewnienia się czy wszystko na 100% gra a gra? Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego No tego nie wiem, jakie gry ma @opoment. Cytuj Link to post Share on other sites
opoment 1 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego gra farming simulator 22 z reshsde aktualnie na dysku zainstalowane ma gry np minecraft , fs22 , vintage story , valheim , just cause 3 , bf5 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts