EvenQ 48 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego Witajcie przyjaciele, piszę do was z prośbą o poradę, bo ja już od tych wszystkich testów, recenzji, benchmarków i unboxingów zgłupiałem. Wracając do sedna sprawy.... Idzie do mnie Ryzen 7 7800x3D i teraz szukam dla niego w miarę normalnej sensownej płyty głównej do max 1200 złociszy. Przyglądałem się takim tuzom jak MSI B650 Tomahawk WIFI, ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI, GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX, ASUS TUF GAMING B650-PLUS czy ASROCK B650 Pro RS WiFi. Przeglądając te wszystkie płyty dochodzę do wniosku, że różnic między nimi za wiele nie ma.. Podkręcać procesora czy pamięci ram nie będę, chcę tylko to podłączyć i mieć święty spokój. Powiedzcie mi przyjaciele którą wybrać i tyle Dziękuję za wszelaką pomoc i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Mam 7800X3d i MSI B650 Tomahawk. Nic jej nie brakuje - przyjazny bios, dobra dźwiękówka. Generalnie ten procesor nie jest jakiś wymagający względem mobasa. wkładasz w socket, włączasz EXPO i memory context restore dla pamięci, ewentualnie można sie pobawić PBO i CUrve optimizerem żeby w grach nie schodził za nisko z zegarami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EvenQ 48 Napisano 9 Lutego Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 6 godzin temu, joker5513 napisał: Mam 7800X3d i MSI B650 Tomahawk. Nic jej nie brakuje - przyjazny bios, dobra dźwiękówka. Generalnie ten procesor nie jest jakiś wymagający względem mobasa. wkładasz w socket, włączasz EXPO i memory context restore dla pamięci, ewentualnie można sie pobawić PBO i CUrve optimizerem żeby w grach nie schodził za nisko z zegarami. Skoro tak mówisz to chyba ją wybiorę, bo od zawsze miałem płyty główne MSI czy to pod Intela czy AMD. Powiedz mi jeszcze czym chłodzisz tego potwora Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego (edytowane) U mnie 7800X3D chłodzi Noctua NH 15 D+ Thermal Grizly Kryonaut. Na stronie producenta to chłodzenie nie ma pełnej maksymalnej noty co do tego modelu, ale czytałem że topowe chłodzenia powietrzne innych producentów też dają radę. Wiadomo zależy też od obudowy i wentylatorów w niej zamontowanych (u mnie jakiś Phantex z zatoką 5,25" i szklanym bokiem ). Edit: Wiatraczki w obudowie to 3x120 mm od Nocty. Edytowane 9 Lutego przez MESSER 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego 5 godzin temu, EvenQ napisał: Powiedz mi jeszcze czym chłodzisz tego potwora U mnie lekki przerost formy nad treścią - Arctic Liquid freezer II 420mm, ale ten procesor poradzi sobie na porządnym chłodzeniu powietrznym - co najwyżej będzie miał ciutke mniejsze zegary. W grach ma 55-70C. W stresstestach 75-80. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mlekolak 133 Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Jak zobaczysz aktualne ceny Arctic Liquid Freezer II 420 na morele (389) i 360 (359) to bez sensu jest kupować 360. A jeszcze nie widziałem tematu że procesor ma za niskie temperatury Tak tylko się wtrącę BTW. Też mam MSI B650 Tomahawk i polecam Cytuj Link to post Share on other sites
EvenQ 48 Napisano 9 Lutego Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2 godziny temu, mlekolak napisał: Jak zobaczysz aktualne ceny Arctic Liquid Freezer II 420 na morele (389) i 360 (359) to bez sensu jest kupować 360. A jeszcze nie widziałem tematu że procesor ma za niskie temperatury Tak tylko się wtrącę BTW. Też mam MSI B650 Tomahawk i polecam Nigdy nie miałem chłodzenia wodnego, a w benchmarki i jakieś cinebencze bawić się nie będę, bo za stary jestem na to. Obudowę mam Phanteks Eclipse P400 i dodatkowym zmienionym frontem mesh. Cytuj Link to post Share on other sites
mlekolak 133 Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego Rób co uważasz, ten procek jakoś super się nie grzeje. Nie chcesz AIO, nie bierz, nikt nie zmusza. Kwestia tylko kultury pracy, weźmiesz AIO które jest bezobsługowe, skręcisz wentylatory na minimum i masz chłodni i cicho. Możesz też wziąć jakiegoś towera za 200zł i też da radę tylko naturalnie będzie głośniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego W dniu 9.02.2024 o 10:04, joker5513 napisał: memory context restore dla pamięci Tj zależne od konkretnego modelu pamięci - u mnie na HyperX Fury 6000/36 wyłączenie tego faktycznie przyspiesza boost ale po wczytaniu OS łapie BDOD. U mnie też Tomasz Hawk, polecam, jak również Aio - Arctic LF2 280 będzie jak znalazł jeśli nie masz miejsca na 420. Cytuj Link to post Share on other sites
EvenQ 48 Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Dziękuję Wam za pomoc i ciekawe porady Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts