geforc 2 Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego Witam Panowie chcę zaaktualizować bios w mojej płycie głównej. Pobrałem normalnie ze strony, odpala bios i ASUS EZ FLASH, wybieram z dysku systemowego plik w którym zmieniłem nazwę i pojawia się coś żebym odblokował dysk w BITLOCKERZE, tylko że ja mam Win 10 home i takowego czegoś niema. Olać to i dać ok i niech się aktualizuje? nie będzie problemów ? Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Sprawdź, czy masz włączonego Bitlockera w: Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Szyfrowanie dysków funkcją BitLocker; Jak nie masz włączonego Bitlockera na dysku to rób tak jak to robi chłop na filmiku. Cytuj Link to post Share on other sites
geforc 2 Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego Nie mam w ogóle takiej opcji bo mam wersję HOME. Natomiast chodziło mi o ten komunikat co w filmiku jest 4:09 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) Niestety w wersji home trzeba kombinować. Odpal konsolę cmd z administratorem i wpisz: manage-bde -status Zrób zrzut ekranu wyniku komendy i podeślij tutaj. Edytowane 4 Lutego przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
EvenQ 48 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego A nie lepiej z pendriva aktualizować bios? Ja od zawsze tak robię i nie było nigdy problemów Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) 15 minut temu, EvenQ napisał: A nie lepiej z pendriva aktualizować bios? Ja od zawsze tak robię i nie było nigdy problemów Nic to nie zmieni. Jak dobrze pamiętam Bitlocker ma komunikację z TPM płyty. Przy aktualizacji BIOS robi się reset i tym samym możesz stracić dostęp do dysku bez kodu deszyfrującego. Wtedy tylko format, a dane lecą na pysk. Dlatego ja bitlocker zawsze wyłączam o ile nie jest on wymagany. Przy odzyskiwaniu danych też to robi kłopot jak sprzęt padnie. Przerabiałem to z jednym sprzętem, by odzyskać dane trzeba było laptopa naprawić. Edytowane 4 Lutego przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
geforc 2 Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego C:\Users\KurtR>manage-bde -status BitLocker Drive Encryption: Configuration Tool version 10.0.19041 Copyright (C) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved. ERROR: An attempt to access a required resource was denied. Check that you have administrative rights on the computer. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) 37 minut temu, geforc napisał: C:\Users\KurtR>manage-bde -status BitLocker Drive Encryption: Configuration Tool version 10.0.19041 Copyright (C) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved. ERROR: An attempt to access a required resource was denied. Check that you have administrative rights on the computer. Powiedziałem z uprawnieniami administratora. Edytowane 4 Lutego przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
geforc 2 Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) Cytat Disk volumes that can be protected with BitLocker Drive Encryption: Volume E: [Duży SSD] [Data Volume] Size: 465,75 GB BitLocker Version: None Conversion Status: Fully Decrypted Percentage Encrypted: 0,0% Encryption Method: None Protection Status: Protection Off Lock Status: Unlocked Identification Field: None Automatic Unlock: Disabled Key Protectors: None Found Volume G: [HDD2] [Data Volume] Size: 931,51 GB BitLocker Version: None Conversion Status: Fully Decrypted Percentage Encrypted: 0,0% Encryption Method: None Protection Status: Protection Off Lock Status: Unlocked Identification Field: None Automatic Unlock: Disabled Key Protectors: None Found Volume C: [Główny] [OS Volume] Size: 953,23 GB BitLocker Version: None Conversion Status: Fully Decrypted Percentage Encrypted: 0,0% Encryption Method: None Protection Status: Protection Off Lock Status: Unlocked Identification Field: None Key Protectors: None Found Edytowane 4 Lutego przez geforc Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego No i teraz wszystko jasne - Bitlocker jest wyłączony, także wal śmiało z aktualizacją UEFI. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) Nie masz włączonego żadnego szyfrowania Bitlocker. Robisz update i się nie przejmujesz. Ostrzega cię, ale nie sprawdza faktycznej konfiguracji. Edytowane 4 Lutego przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
geforc 2 Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego na 100% ? nie będzie zonka ? lepiej z dysku czy na pendrive ? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego Patrząc po tym jak się tego boisz. To może lepiej dla ciebie nie ruszać. Cytuj Link to post Share on other sites
geforc 2 Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego Przezorny zawsze ubezpieczony, na forach różne rzeczy ludzie piszą i się mylą... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts