loki06 0 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia Cześć, Złożyłem nowy komputer, lecz się nie uruchamiał. Testowałem inny zasilacz itp. lecz nie pomogło. Oddałem płytę główną na gwarancje, producent wymienił na nową jako wadliwą. Złożyłem komputer z nową płytą, lecz dalej nie działa. Próbowałem uruchamiać bez karty graficznej, nie pomogło. Na jednej kości ram przycisk power uruchamia się na pół sekundy, a na drugiej kości komputer uruchamia się na sekundę (odpalają się wentylatory) i się wyłącza. Co może być przyczyną, ram, procesor? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia Szklana kula wyjechała na ferie więc musisz podać specyfikację swojego kompa wraz z marką i mocą zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
loki06 0 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia Zapomniałem napisać. Zasilacz be quiet! SFX-L Power 600W Procesor Intel Core i5-13500 Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock LP Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 228 Płyta główna Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 Karta graficzna Asus Dual GeForce RTX 4060 OC 8GB GDDR6 (DUAL-RTX4060-O8G) Obudowa Fractal Design Ridge PCIe 4.0 (FD-C-RID1N-12) Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia Masz możliwość pożyczyć od kogoś kości RAM do testów? Podobno są problemy z pamięciami z wysokimi zegarami. Cytuj Link to post Share on other sites
loki06 0 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia Nie mam. Obawiam się procesor mógł się spalić. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia 44 minuty temu, loki06 napisał: Na jednej kości ram przycisk power uruchamia się na pół sekundy, a na drugiej kości komputer uruchamia się na sekundę (odpalają się wentylatory) i się wyłącza to twój pierwszy skladany pc? Cytuj Link to post Share on other sites
loki06 0 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia Nie, składałem już kilka razy i nigdy nie było problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia 9 minut temu, loki06 napisał: Nie mam. Obawiam się procesor mógł się spalić. Dlaczego tak podejrzewasz? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia sprawdz na poczatek zasilacz spinaczem https://proline.pl/?n=sprawdzenie-zasilacza-bez-komputera Jak dziala to wyrzuć obiegu gpu.Ram w 2 i 4 slocie? Cytuj Link to post Share on other sites
loki06 0 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia Testowałem na innym zasilaczu i to samo, kości RAM też próbowałem pojedynczo montować w różnych slotach. Gdy złożyłem komputer na płycie przed wymianą na nową, to było słychać przy próbie uruchomienia jak by przeskok iskry. Dlatego boje się że poszło zwarcie od płyty i uszkodziło procesor. Płyta jest osadzona na kółkach dystansowych. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia No właśnie wyglada jakbyś mial zwarcie a skoro twierdzisz ze zasilacz sprawny a gpu poza obiegiem to wyglada jaky płyta przywierała do obudowy. Ewentulanie procesor ale to chyba rzadkość takie objawy.Nie spotkałem aby cpu sie tak zachowywał Jeśli reset biosu nic nie daje to spakować zabawki i na serwis.sam nic nie wymyślisz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts