Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,
Złożyłem nowy komputer, lecz  się nie uruchamiał. Testowałem inny zasilacz itp. lecz nie pomogło. Oddałem płytę główną na gwarancje, producent wymienił na nową jako wadliwą.
Złożyłem komputer z nową płytą, lecz dalej nie działa.
Próbowałem uruchamiać bez karty graficznej, nie pomogło.
Na jednej kości ram przycisk power uruchamia się na pół sekundy, a na drugiej kości komputer uruchamia się na sekundę (odpalają się wentylatory) i się wyłącza. 
Co może być przyczyną, ram, procesor?

Zapomniałem napisać.

Zasilacz be quiet! SFX-L Power 600W

Procesor Intel Core i5-13500

Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock LP

Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 228

Płyta główna Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32

Karta graficzna Asus Dual GeForce RTX 4060 OC 8GB GDDR6 (DUAL-RTX4060-O8G)

Obudowa Fractal Design Ridge PCIe 4.0 (FD-C-RID1N-12)

44 minuty temu, loki06 napisał:

Na jednej kości ram przycisk power uruchamia się na pół sekundy, a na drugiej kości komputer uruchamia się na sekundę (odpalają się wentylatory) i się wyłącza

to twój pierwszy skladany pc?

Testowałem na innym zasilaczu i to samo, kości RAM też próbowałem pojedynczo montować w różnych slotach.

Gdy złożyłem komputer na płycie przed wymianą na nową, to było słychać przy próbie uruchomienia jak by przeskok iskry. Dlatego boje się że poszło zwarcie  od płyty i uszkodziło procesor.

Płyta jest osadzona na kółkach dystansowych.

No właśnie wyglada jakbyś mial zwarcie a skoro twierdzisz ze zasilacz sprawny a gpu poza obiegiem to wyglada jaky płyta przywierała do obudowy.

Ewentulanie procesor ale to chyba rzadkość takie objawy.Nie spotkałem aby cpu sie tak zachowywał

Jeśli reset biosu nic nie daje to spakować zabawki i na serwis.sam nic nie wymyślisz