Skocz do zawartości

OLED 8K 77 cali czy 4K 97 cali jako drugi monitor na ścianę do PC ?

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do zakupu oleda, który ma posłużyć długie lata, ekran będzie w mocno słonecznym pokoju na dłuższej ścianie (pokój 20m2). Z tego względu wyhaczyłem dwie oferty, a mianowicie:

1. LG OLED77Z39LA - 77 cali, 8K w AudioColor 

2. LG OLED97G23LA - 97 cali, 4K w Audiocolor lub RTVMax

Wyświetlacz będzie sparowany na razie z Xbox Series X a za parę miesięcy z 7950X3d + RTX 4090 (lub odpowiednikami z następnej generacji). Wyświetlacz ma służyć w zasadzie wyłącznie do gier. Od razu zapytam - czy na wyświetlaczu 8K można bez znacznej straty jakości odpalić 4K ? Pytam bo pewnie w przypadku niektórych gier będę musiał z nowym GPU zejść z detali lub rozdzielczości. Tu nasuwa się pytanie z tematu - czy lepszą imersję da 20 cali więcej czy wyższa rozdzielczość - 8K. Bo wiem, że w sumie są gierki, które RTX 4090 pociągnie spokojnie w 8K, prawda ?

Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie :)

Edytowane przez bachnaify
  • bachnaify zmienił tytuł na OLED 8K 77 cali czy 4K 97 cali jako drugi monitor na ścianę do PC ?

Zadaj sobie dwa pytania .

1. Czy mam dobry wzrok 

2. jak daleko siedzę od telewizora 

Ja mam za******y wzrok i 55 cali z odległości 1.5-2 metry nie widzę różnicy między Fhd - 4k 

Siedzisz blisko opcja pierwsza , daleko opcja druga 

Myślałem o tym i trochę już pooglądałem ale nie wiem czy w sklepie jest na tyle miarodajnie, generalnie na 65 cali z odległości 2 metrów jest w miarę dobrze, ale nie wiem jak w grach, znajomy ma w domu QLED 55 cali ale z 3-3,5 m było ciężko.

13 minut temu, bachnaify napisał:

QLED 55 cali ale z 3-3,5 m było ciężko.

Dziwna sprawa , ja mam takiego leda 120hz z górnej półki ale z przed 4-5 lat . Czasem odpalę xboxa one i upscaling do 4k działa na tym całkiem fajnie , to samo z upłynniaczem . Nie czuć że to starsza konsola z 30fps , No i obraz brzytwa nawet z mniejszej odległości . Rodzice mają ciut nowszego sony budżetowego i tam w sumie nie jest tak dobrze , widać pixelozę