bachnaify 1 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia (edytowane) Witam, przymierzam się do zakupu oleda, który ma posłużyć długie lata, ekran będzie w mocno słonecznym pokoju na dłuższej ścianie (pokój 20m2). Z tego względu wyhaczyłem dwie oferty, a mianowicie: 1. LG OLED77Z39LA - 77 cali, 8K w AudioColor 2. LG OLED97G23LA - 97 cali, 4K w Audiocolor lub RTVMax Wyświetlacz będzie sparowany na razie z Xbox Series X a za parę miesięcy z 7950X3d + RTX 4090 (lub odpowiednikami z następnej generacji). Wyświetlacz ma służyć w zasadzie wyłącznie do gier. Od razu zapytam - czy na wyświetlaczu 8K można bez znacznej straty jakości odpalić 4K ? Pytam bo pewnie w przypadku niektórych gier będę musiał z nowym GPU zejść z detali lub rozdzielczości. Tu nasuwa się pytanie z tematu - czy lepszą imersję da 20 cali więcej czy wyższa rozdzielczość - 8K. Bo wiem, że w sumie są gierki, które RTX 4090 pociągnie spokojnie w 8K, prawda ? Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie Edytowane 25 Stycznia przez bachnaify Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia Zadaj sobie dwa pytania . 1. Czy mam dobry wzrok 2. jak daleko siedzę od telewizora Ja mam za******y wzrok i 55 cali z odległości 1.5-2 metry nie widzę różnicy między Fhd - 4k Siedzisz blisko opcja pierwsza , daleko opcja druga Cytuj Link to post Share on other sites
bachnaify 1 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia Noszę okulary korekcyjne bo słabo widzę z daleka (minusy) a odległość u mnie to jakieś 3 metry. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia 3 metry i okulary , trudno dopowiedzieć . Pojechałbym do jakiegoś salonu przetestować w tym wypadku , chyba że masz jakieś doświadczenie z dużymi ekranami ? Cytuj Link to post Share on other sites
bachnaify 1 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia Myślałem o tym i trochę już pooglądałem ale nie wiem czy w sklepie jest na tyle miarodajnie, generalnie na 65 cali z odległości 2 metrów jest w miarę dobrze, ale nie wiem jak w grach, znajomy ma w domu QLED 55 cali ale z 3-3,5 m było ciężko. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia 13 minut temu, bachnaify napisał: QLED 55 cali ale z 3-3,5 m było ciężko. Dziwna sprawa , ja mam takiego leda 120hz z górnej półki ale z przed 4-5 lat . Czasem odpalę xboxa one i upscaling do 4k działa na tym całkiem fajnie , to samo z upłynniaczem . Nie czuć że to starsza konsola z 30fps , No i obraz brzytwa nawet z mniejszej odległości . Rodzice mają ciut nowszego sony budżetowego i tam w sumie nie jest tak dobrze , widać pixelozę Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia Kolegę widzę fantazja poniosła. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts