Skocz do zawartości

Upgrade zestawu Asrock ab350 pro4, Ryzen 7 2700x, 32gb DDR4 g.skill ripjaws

Recommended Posts

Witam serdecznie, zastanawiam się jaką mogę zakupić płytę główną, żeby obsłużyła w niedalekiej przyszłości Ryzen 7 5700x, a obecnie poradzi sobie z omawianym ryzen 7 2700x. Obecny Asrock ab350 pro4 jest dość biedny, ponieważ maksymalnie pamięci mogę ustawić na 3000mhz żeby komputer działał stabilnie. Pamięci (4x8gb) g.skill ripjaws f4-3200c16d-16gvkb testowałem na płycie głównej znajomego i udało się na nich ukręcić stabilne 3800mhz, a ja już będę szczęśliwym człowiekiem jak odpalę je na 3600mhz. Jeżeli zintegrowana karta dźwiękowa będzie troszkę lepsza to kolejny plus.

Dla ujednolicenia wszystkiego w jednym miejscu:
Płyta główna: Asrock ab350 pro4
Procesor: Ryzen 7 2700x

Ram: 32GB DDR4 (8x4) g.skill ripjaws  f4-3200c16d-16gvkb

Dyski: Samsung 980 1tb, Seagate BARRACUDA 2TB 7200obr. 256MB

Grafika: RTX2080ti

Zasilacz: Corsair hx1000i

Komputer wykorzystywany sporadycznie do gierek (żadnego ciśnienia nie ma, jak jest płynne 60 klatek na średnich to jest spoko, a jak nie to trudno, byleby klatki się zgadzały). Do programów takich jak Adobe Lightroom, Photoshop, Pinnacle Studio, FL Studio oraz Reaper.

Z góry dzięki za pomoc!

Godzinę temu, ayakashi909 napisał:

Ryzen 7 5700x

Przed nami 5700X3D jeżeli to ma być to też do gier.

Godzinę temu, ayakashi909 napisał:

Pamięci (4x8gb) g.skill ripjaws f4-3200c16d-16gvkb testowałem na płycie głównej znajomego i udało się na nich ukręcić stabilne 3800mhz

Z tym będzie loteria przy 4 kościach, ale nie nastawiałbym się na na jakieś bardzo wysokie taktowania. Nie bierze się po prostu 4 kości, zawsze dwie z większą pojemnością które mniej obciążają kontroler pamięci w CPU i pozwalają na wyższe stabilne taktowania. 

Jak chcesz dobre mobo B550 to https://proline.pl/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-wi-fi-ii-am4-p8115277

Ale, nie wiem czy to ma sens. W cenie 5700X masz 7500F, ta sama wydajność wielowątkowa, znacznie lepiej w grach i na single core

https://www.cpubenchmark.net/compare/5648vs4814/AMD-Ryzen-5-7500F-vs-AMD-Ryzen-7-5700X

Pamięci sprzedać, za 450 zł masz 2x16GB DDR5. W cenie płyty B550 masz B650. 

Zdecydowanie przesiadałbym się na DDR5 i AM5, wydasz jakieś 200 zł więcej> 

16 minut temu, kajtek. napisał:

Z tym będzie loteria przy 4 kościach, ale nie nastawiałbym się na na jakieś bardzo wysokie taktowania. Nie bierze się po prostu 4 kości, zawsze dwie z większą pojemnością które mniej obciążają kontroler pamięci w CPU i pozwalają na wyższe stabilne taktowania. 

O tym nie wiedziałem, dzięki za informacje.

17 minut temu, kajtek. napisał:

Jak chcesz dobre mobo B550 to https://proline.pl/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b550-plus-wi-fi-ii-am4-p8115277

Ale, nie wiem czy to ma sens. W cenie 5700X masz 7500F, ta sama wydajność wielowątkowa, znacznie lepiej w grach i na single core

https://www.cpubenchmark.net/compare/5648vs4814/AMD-Ryzen-5-7500F-vs-AMD-Ryzen-7-5700X

Opłaca się, kolega zmienia platformę i za symboliczną flaszkę chce mi go odsprzedać.

Reasumując na podanym przez Ciebie mobo póki co wrzucę i 7 2700x i za jakieś plus minus 2 miesiące 7 5700x? Tutaj chodzi tylko o to, że chipset na to pozwala czy sam producent karty?

1 minutę temu, ayakashi909 napisał:

tak, ale przy okazji chciałbym sobie ram podciągnąć wyżej

Kontroler ram masz w procesorze , a jaki wpływ ma na to płyta to ja do końca nie wiem (ale chyba mały ) . U mnie ram z pierwszym ryzenem szedł do 3200 , teraz mam procesor AF czyli drugą serię i ten sam ram mogę podkręcić do 3600 .  Standardowo ma 3ghz 

6 minut temu, jakub1t napisał:

Kontroler ram masz w procesorze , a jaki wpływ ma na to płyta to ja do końca nie wiem (ale chyba mały ) . U mnie ram z pierwszym ryzenem szedł do 3200 , teraz mam procesor AF czyli drugą serię i ten sam ram mogę podkręcić do 3600 .  Standardowo ma 3ghz 

Okej, tego też nie wiedziałem. Czyli jest szansa, że z nowym prockiem skoczy wyżej. Czyli póki co mogę odłożyć w czasie ten zakup, do momentu wrzucenia 7 5700x. A jeżeli dalej coś będzie nie tak (bo faktycznie coś z tą płytą jest nie tak) to sugerować się chipsetem B550?

11 minut temu, ayakashi909 napisał:

A jeżeli dalej coś będzie nie tak (bo faktycznie coś z tą płytą jest nie tak) to sugerować się chipsetem B550?

Płytę zawsze zdążysz kupić , zamawiasz i masz na drugi dzień . Jak chcesz stary ram zachować to B550 

Zawsze u siebie w ramach testu możesz dwie kości wyjąć i zobaczyć ile uda się ustawić .

Edytowane przez jakub1t
  • Dzięki 1
4 minuty temu, jakub1t napisał:

Płytę zawsze zdążysz kupić , zamawiasz i masz na drugi dzień . Jak chcesz stary ram zachować to B550 

Zawsze u siebie w ramach testu możesz dwie kości wyjąć i zobaczyć ile uda się ustawić .

Dzięki wielkie za sprostowanie, więc tak się teraz będę bawił i testował.