9396264 0 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Tak jak w temacie, przed złożeniem komputera chciałem zaktualizować bios. Płyta głowna to "Gigabyte B650 GAMING X AX". Pobrałem bios ze strony producenta, zmieniłem nazwę na GIGABYTE.BIN (wcześniej sformatowałem pendrive w FAT32 i domyślny rozmiar alokacji) i wrzuciłem go na pendriva. Jeszcze mała uwaga odnośnie zmiany tej nazwy pliku bios, tam było rozszeżenie po kropce .F21a - je też usunąłem i plik nazwałem GIGABYTE.BIN, a nie GIGABYTE.BIN.F21a - wydaję mi się, że prawidłowo. Następnie podłączyłem pod płytę główną zasilacz i przewód 24 pinowy i EPS (tylko 8 pin, bez dodatkowych 4). Na zdjęciu opisałem w jaki sposób to podłączyłem. Kolejnym krokiem było włączenie zasilacza, podpięcie pendrive (pod port qflash oczywiście) i wciśniecie przycisku qflash. Zasilacz wystartował, zaświeciła się kontrolka CPU na płycie głównej i po jakiejś chwili zgasła a zasilacz się wyłączył. Powtórzyłem tę czynność tym razem z samym kablem 24 pinowym bez EPS (widziałem, że różnie to robili, jedni podpinali eps podczas aktualizowania biosu qflasem inny wpinali tylko 24 pinowe zasilanie płyty głównej). I efekt ten sam, zasilacz odpala, zapala się czerwona kontrolka CPU na płycie głownej i po około 10-15 sekundach wszystko się wyłącza. Czy ktoś może orientuje się co robię nie tak? Dlaczego nie mogę zaktualizować biosu poprzez ten qflash i dlaczego świeci mi się CPU? Jasne pewnie dlatego, że nie jest zainstalowany, ale przecież pod aktualizację biosu poprzez qflash nie jest wymagany. Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia 18 minut temu, 9396264 napisał: Dlaczego nie mogę zaktualizować biosu poprzez ten qflash robisz to w odpowiednim usb? Cytuj Link to post Share on other sites
9396264 0 Napisano 19 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 49 minut temu, janek20 napisał: robisz to w odpowiednim usb? " podpięcie pendrive (pod port qflash oczywiście) " - tak, wspomniałem o tym powyżej Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia (edytowane) Format na fat32 zrób np. rufusem że schematem partycjonowania MBR nie gpt. Jak nie fat32 to zwykły fat spróbuj. Dlaczego pisze o rufusie? Bo jak ostatnio formatowałem pena windowsowym menadżerem dysku (windows 10), drukarka nie widziała pena, rufusem na MBR ruszył od strzała. Wygląda to właśnie tak jakby płyta "nie widziała" pena. Jeżeli chodzi o procedurę, MSI (w moim przypadku) nigdzie nie informuje w instrukcji o tym jak powinien być sformatowany pen by go prawidłowo wykryło. Nie pamiętam czy właśnie robiłem na FAT32 czy dopiero "zwykły" FAT nie ruszył. W każdym bądź razie normalnie sformatowanego pena nie widziała i nie odpalała się procedura flaszowania - dioda nie migała szybciej. Kombinuj i daj znać jak tam. Edytowane 19 Stycznia przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
9396264 0 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia Problem rozwiązany, okazało się, że po wejściu na stronę producenta i wybraniu mojej płyty głównej jest tam jeszcze oznaczenie "rev. 1.0, rev. 1.3, rev. 1.5", ja pobierałem z rev.1 a na pudełku mojej płyty było napisane rev.1.3. Pobrałem najnowszy bios z tego rev. 1.3 i zaktualizowałem go bez żadnego problemu. Dziękuje za pomoc, pozdrawiam wszystkich. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts