Skocz do zawartości

Płyta główna pod AMD

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Chciałem zapytać Was, bo ja nie bardzo mogę się połapać w tym wszystkim o płytę główną która będzie pasowała zarówno do Ryzena 5 2600g jak i np ryzena 5 5600g + ew możecie mi w jakiś w miarę prosty sposób wyjaśnić jak do takiego czegoś mam dojść, mianowicie co do czego pasuje z dużo starszych procków do trochę młodszych.

Pod wszystkie dotychczasowe procesory pod AM4 masz płyty B450/X470, płyty B550/X570 wspierają procesory od serii 3000 w górę (serie 1000 i 2000 - w tym 2600g na nich nie działają). W obu przypadkach może być konieczność aktualizacji BIOS

Jak wejdziesz na stronę producenta i w konkretny model płyty masz taką "zakładkę" WSPARCIE>Lista wspieranych CPU (coś w tym stylu) i tam masz podane procesory, które mają wsparcie dla danej płyty i jaka wersja BIOS jest wymagana żeby płyta go obsłużyła/wykryła.

Większość płyt powinna mieć już aktualny BIOS ale może się zdarzyć, że płyta leży już dłuższy czas na półce i będzie konieczność jego aktualizacji szczególnie w przypadku płyt B450/X470.

Forum xkom:

https://forum.x-kom.pl/viewtopic.php?f=35&t=18449

Mimo wszystko każdorazowo proponowałbym kontakt ze sklepem gdzie chcesz kupić płytę i zapytać jakie masz opcje. 

Sam kupiłem w xkom we wrześniu płytkę msi b550 gaming plus i mimo opisów na stronie producenta, że obsługuje 5xxx - musiałem bios zaktualizować. 

Bez problemu zrobiłem to sam, ale bez dostępu do drugiego komputera /laptopa i posiadania pena tego nie zrobisz. 

Niestety długie wsparcie i leżaki magazynowe mogą sprawić że trafisz na płytkę że starego wypustu z nieaktualny biosem, jak to bmi86 słusznie zauważył. 

Akurat ten model można flaszować nawet bez procesora. 

48 minut temu, bmi86 napisał:

płyty B550/X570 wspierają procesory od serii 3000 w górę (serie 1000 i 2000 - w tym 2600g na nich nie działają)

Płyty B550/X570 mają wsparcie tylko dla procesorów serii 3000/4000/5000 (np. R5 3600, R5 5600G, R7 3700X, R9 5950X) o ile ma odpowiedni BIOS co nie w każdym przypadku jest oczywiste. Procesorów serii 1000/2000 (np. R5  1300, R5 1600, R7 1700, R5 2600, R5 2400G. R7 2700) nie obsługuje żadna płyta B550/X570.

Aktualizacja BIOS w każdym sklepie będzie płatna np. w morele.net to koszt 59zł (co znacznie podwyższa zakup). Jak pisał wyżej wid3l3c, niektóre płyty mają możliwość aktualizacji BIOS bez wkładania procesora przez przycisk "bios flashback/bios flash" ale musisz postępować zgodnie z instrukcją na stronie producenta i mieć odpowiednio przygotowany pendrive.

A którą z tych płyt byście polecali ? Ew coś od siebie mniej więcej do takiej kwoty. Procek póki co R5 5600g

Asus TUF GAMING B550-PLUS WIFI II

MSI MAG B550 TOMAHAWK

Płyta główna MSI B550-A PRO

ASRock B550 PHANTOM GAMING 4

Gigabyte B550 GAMING X V2

MSI MPG B550 GAMING PLUS

ASUS PRIME B550-PLUS