artur04c 18 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia (edytowane) Witam, powoli czas na zmianę sprzętu dokładnie wymiana płyty głównej procesora i ramu. Jak jest z kwestią licencji na system operacyjny ? Trzeba kupić nową czy da radę w jakiś sposób przypisać ją pod nową płytę główną? Jak to w wygląda ? Oraz czy opłaca się i za ile sprzedać płytę główną, ram i proc? Specyfikacja będzie poniżej posta. Pozdrawiam Artur ps. Windows oryginalnie był 7 (mam płytę i opakowanie) potem były update na 8, ale ja z tego zrezygnowałem i wskoczyłem potem na Windows 10. Edytowane 15 Stycznia przez artur04c Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Logujesz się na konto microsoft i tam usuwasz starą instalke przypisaną do płyty głównej. Składasz instalujesz i działa z590,11600k,32 GB 3733 MHz,rtx 4070ti Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 15 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia Tak podejrzewałem. Ogólnie w jaki zestaw uderzyć? Coś nie z mega półki, ale też nie po taniości żeby kilka lat posłużyło. i7? czy lepiej i9 ? (1300 sam procesor) Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego (edytowane) Na twoim miejscu @artur04c wymieniłbym procesor w komputerze na core i7 lub jego serwerowy odpowiednik np. Xeon E3 1240 v3 - procesor kosztuje 99 zł i wtedy przetestowałbym jaki jest przyrost mocy, gdyż obecna i5 ogranicza twojego GTX'a. Jak procesor nie spełni twoich wymagań co do wydajności to możesz go zwrócić - masz 14 dni na to. Edytowane 1 Lutego przez PaulG Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego Ja zapomniałem, że mam uszkodzoną płytę główną i wymieniając płytę to przy okazji przydało by się wskoczyć z nowszą generacją. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego Jak tak, to powiedz ile pieniędzy masz przeznaczone na nowe podzespoły do komputera - CPU, MOBO, RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts