Anubis0033 0 Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Cześć. Moje pytanie jest następujące. Czy taki zestaw jest warty składania czy coś byście polecili aby zmienić. Intel Core i5-13600KF MSI Z790 GAMING PLUS WIFI Lexar 32GB (2x16GB) 6800MHz Ares Gaming RGB XFX Radeon RX 7900 XT Gaming SPEEDSTER MERC310 20GB GDDR6 Phanteks NV-Serie NV5 Black MSI A750GL 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 Silver Monkey X SNOWY BLACKOUT 240 2×120 mm PNY 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe XLR8 CS3140 Arctic P12 PWM 120mm x2 * Ewentualnie kartę graficzną bym zmienił na taką: Gainward GeForce RTX 4070 Ti Phantom 12GB GDDR6X Prawdopodobnie wezmę też większy bo 2TB dysk. I teraz jeszcze pytanie czy i5 13600KF czy i5 14600KF, opłaca się inwestować w 14 gen? Komputer jak w tytule ma służyć do gier i generowania grafiki więc zastanawiam się też czy podany Radeon nie będzie miał z tym problemów? Kwota jaką mogę przeznaczyć mieści się do max 9000zł więc nie chciał bym tego przekraczać. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Radeon do 3D? Będziesz renderować? Jeżeli tak to na jakich silnikach? 14600KF jak najbardziej się opłaca zamiast 13600KF MAG nie jest cichym zasilaczem, ludzie na niego narzekają Olej tego Monkeya w tej cenie. Też będzie pasował do tej NV5 tak nie bardzo. No i możesz się pokusić o pełen pakiet wentyli do tej budy a nie jeden wciągający i 4 wyciągające - przecież to będzie ci ssało syf do środka jak tylko to możliwe Za 5200 zł masz https://proline.pl/koszyk/20b7d979 - 14600KF - zdeycdowanie lepszy zasilacz, obecnie masz taniej w promo z kodem https://proline.pl/?n=promocja-seasonic-2024 - lepsze chłodzenie 360 - komplet wentyli - zostaje 4k na GPU - czekaj też na premierę Superek Cytuj Link to post Share on other sites
Anubis0033 0 Napisano 14 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia (edytowane) Ok to jak tyle udało się zbić z ceny to może zamiast i5 dać i7 14 gen ? Jakie chłodzenie do procka w takim razie powietrze czy AIO ? oraz jakie wentyle do komputera, sorry że tak amatorsko do tego podchodzę ale to mój pierwszy PC, do tej pory tylko laptopy. Rendering to raczej dużo powiedziane, chodzi o generowanie obrazów przy użyciu AI zainstalowanej na komputerze. Edytowane 14 Stycznia przez Anubis0033 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Pod 14700K tylko AiO, to na stocku podczas pełnego obciążenia bierze praktycznie tyle samo co i9. Najlepiej zrobić undervolting. https://proline.pl/koszyk/4f4b32a7 razem już z ramką bo pod 14700KF nie ma co ryzykować bez niej. Cytuj Link to post Share on other sites
Anubis0033 0 Napisano 14 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia (edytowane) Czy jako amator poradzę sobie z undervoltingem procesora? I czy lepiej brać RTX 4070 Ti SUPER czy RTX 4070 SUPER czy w moim przypadku będzie duża różnica, bo wydawać dodatkowo 1000zł a prawie nic z tego nie mieć to mi nie bardzo się uśmiecha. I dodatkowo lepiej brać i7 13 czy 14 gen ? Edytowane 14 Stycznia przez Anubis0033 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia 11 godzin temu, Anubis0033 napisał: Czy jako amator poradzę sobie z undervoltingem procesora? To jest bardzo proste 11 godzin temu, Anubis0033 napisał: RTX 4070 Ti SUPER czy RTX 4070 SUPER Poczekaj na testy i zobacz. Jak grasz w 1080, 4070S wystarczy spokojnie. Pod 1440p można rozważać Ti jak masz więcej hajsu i po prostu jak będziesz chciał mieć wyższą wydajność, bo w 1440p RTX 4070S też będzie ok 11 godzin temu, Anubis0033 napisał: I dodatkowo lepiej brać i7 13 czy 14 gen ? Zdecydowanie 14, ceny przecież takie same a 14700K to całkiem inny proc niż 13700 - więcej rdzeni i wątków Cytuj Link to post Share on other sites
Anubis0033 0 Napisano 15 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia Ok, a pytanie o obudowę jeszcze, bo widzę że te się wyprzedały, co innego można by polecić, w podobnej cenie. I pytanie o AIO czy muszę to napełniać jakimś płynem czy przychodzi już zalane ? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Obudowa tego typu jak NV5 - takie akwarium czy może być tyż być bardziej standardowa? AiO to gotowy układ - montujesz i wszystko. Możesz dać tak https://proline.pl/koszyk/ec844a07 Cytuj Link to post Share on other sites
Anubis0033 0 Napisano 15 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia Podoba mi się właśnie takie akwarium jak NV5. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Mają wersję białą ale tam średnio czarne AiO będzie pasować. wentyle białe są. Napisz może do niech kiedy będą mieli. Ale jak lubisz akwarium to możesz też dać https://proline.pl/koszyk/6d841381 choć NV5 pod względem tego, że AiO można dać na top trochę lepsza pod tak wydajny konfig. Cytuj Link to post Share on other sites
Anubis0033 0 Napisano 15 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia (edytowane) Ok, znalazłem trochę drożej w innym sklepie, ale mogę tam zamówić. Ewentualnie znalazłem jeszcze coś takiego https://www.komputronik.pl/product/700157/be-quiet-pure-base-500dx-z-oknem-czarna.html A jeszcze pytanie z innej beczki, do płyty głównej dostaję sterowniki czy trzeba je pobrać ze strony internetowej, bo w kilku przypadkach widziałem że płyta przychodzi razem z pendrivem z sterownikami, a tu możliwe że nie doczytałem ale nie widziałem takiej informacji ? Edytowane 15 Stycznia przez Anubis0033 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 16 Stycznia Udostępnij Napisano 16 Stycznia Sterowniki najlepiej wgrać przez soft. Ściągasz sobie Gigabyte Control Center i tam masz opcję aktualizacji wszystkich sterowników. Odhaczasz tylko spam, programy zostawiając same sterowniki i instalujesz. Sterownik od GPU jednak najlepiej pobrać ze strony NV. 10 godzin temu, Anubis0033 napisał: Ewentualnie znalazłem jeszcze coś takiego https://www.komputronik.pl/product/700157/be-quiet-pure-base-500dx-z-oknem-czarna.html To już lepiej weź Shadow Base 800 zamiast tego 500DX gdzie nawet aio 360 Ci nie wejdzie na górę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Anubis0033 0 Napisano 17 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia (edytowane) Ok, a możesz kilka innych obudów podać abym mógł sobie porównać, bo to co ja znajduję nie za bardzo mi się podoba, nie koniecznie musi być z Ledami. Dodatkowo pytanie, czy ta płyta główna obsłuży procesor 14 gen, czy posiada antenę do karty wifi, bo nie mogę się dopatrzeć. Dodatkowo pytanie, czy opłaca się dopłacić 120zł i wybrać procesor z wbudowaną grafiką ? Edytowane 17 Stycznia przez Anubis0033 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Zobacz sobie może na Meshify 2 od Fractala. Płyta obsłuży 14 gen, ma wifi, ma anteny Możesz się zabezpieczyć jak chcesz i wybrać CPU z iGPU - w przypadku jakieś awarii GPU, zmiany - masz integrę z której możesz korzystać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Anubis0033 0 Napisano 17 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia Ok, dzięki wielkie za pomoc, teraz zostało mi tylko czekać na premierę nowych kart graficznych i zobaczyć co się bardziej będzie opłacało, więc pewnie jeszcze wrócę się dopytać. Ale jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts