Skocz do zawartości

Kupno nowego lub ulepszenie

Recommended Posts

Cześć,

Obecny komputer ma pewnie z 8 lat, ale kiedyś tam był ulepszany, jest:

cpu i7 3770 + Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012 (SPC145)

mb Z68AP-D3

ram ddr3 razem 14gb

gpu gtx 1050ti msi

zasilacz OCZ700SXS2

Gram jedynie w stare gry lub lola, grafika wystarcza. Dużo projektuję w cadach, głównie fusion360 i to czasem muli. Mam monitor 2k i drugi fhd, jak coś na 2k puszczę gierkę albo film/stream to na tym drugim jednocześnie nie mogę w fhd oglądać czegoś innego bo ścina. W cadach potrzebny najbardziej procesor, ewentualnie ram, karta graficzna rzadko przekracza 20%.

Procesor przy większych projektach cały czas na 80+% i zamulają się programy. Jak projektuję to odpalam wiele pdfów, exceli, rzutów cad, wiele zakład w przeglądarce + w tle muzyka i ciężko to chodzi.

Chciałbym zostawić na razie grafikę, zasilacz, obudowę. 

Chcę wymienić głównie procesor, a więc i płytę główną i ram. Obecnie system stoi na małym ssd 250gb, więc pewnie teraz do tych płyt się od razu kupuje jakiś dysk wpinany w płytę to tez bym chciał.

Teraz chyba standard to przynajmniej 32gb ramu i dysk pod system 1tb, także takie coś bym chciał.

Rynku parę lat nie śledzę, proszę o pomoc w doborze cpu+mb+ram+dysk pod system. Jeśli mi kiedyś przyjdzie na granie to później wymienię gpu.

Myślę, że budżet jakoś 2 - 2,5, chyba że naprawdę warto do czegoś dołożyć lub na coś poczekać.

Dzięki za dobór.

Obudowa gladius 600 albo gladius 800 silentiumpc, napisane max wysokość chłodzenia 161mm, więc wejdzie.

Tylko się zastanawiam czy ddr4 czy jednak ddr5 - patrząc po cena/pojemność różnica jest niewielka i chyba wybrałbym ddr5.

Czy jest coś o czym nie wiem?