Skocz do zawartości

Komputer sam sie wyłącza w losowych momentach po zmianie procesora. Kernel Power 41 63.

Recommended Posts

Witam, 

Moja jednostka to:

- AMD RYZEN 5 3500X

- AMD RADEON RX 5600XT

- SILENTUM PC SUPREMO M2 550W 

- MSI B450 TOMAHAWK MAX 

- Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray 

- Chlodzenie Fortis 3 

- Dysk Samsung 980 evo 512gb 

- Dysk plextar SSD 500gb 

Sprawa wygląda następująco 

Kupilem nowy procesor Ryzen 5 5600. Po wlozeniu nowego procesora komputer zaczął w losowych momentach resetować się. Czasami jak sie zresetował to wstawał po 3/4 razy zanim się włączył. Zaktualizowałem bios do wersji, ktora była podana na stronie msi do tego procesora. Nic sie nie zmieniło. 

Temperatury na gpu jak i cpu podczas testu occt na pelnym obciazeniu przez godzine to:

- gpu max 68 stopni,

- cpu max 65 stopni.

- test power supply nie spowodowal wykrzaczenia sie pc.

Lecz jak wylaczylem test to minela chwila i komputer się zresetowal. Nie wiedzialem co zrobic dalej, wiec sformatowalem windowsa. Jak próbowałem zainstalowac windowsa to podczas "przygotowania plik do instalacji" wywalalo za kazdym razem.

Zmienilem na stary procesor 5 3500x i wszystko dziala jak nalezy. 

Jedyne co mi przyszło na myśl to na starym procesorze zaktualizowac jeszcze raz bios i wtedy podmienić. 

Proszę o pomoc bo juz nie wiem co moze byc przyczyna. 

Godzinę temu, patrix167 napisał:

Witam, 

Moja jednostka to:

- AMD RYZEN 5 3500X

- AMD RADEON RX 5600XT

- SILENTUM PC SUPREMO M2 550W 

- MSI B450 TOMAHAWK MAX 

- Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray 

- Chlodzenie Fortis 3 

- Dysk Samsung 980 evo 512gb 

- Dysk plextar SSD 500gb

Sprawa wygląda następująco 

Kupilem nowy procesor Ryzen 5 5600. Po wlozeniu nowego procesora komputer zaczął w losowych momentach resetować się. Czasami jak sie zresetował to wstawał po 3/4 razy zanim się włączył. Zaktualizowałem bios do wersji, ktora była podana na stronie msi do tego procesora. Nic sie nie zmieniło. 

Temperatury na gpu jak i cpu podczas testu occt na pelnym obciazeniu przez godzine to:

- gpu max 68 stopni,

- cpu max 65 stopni.

- test power supply nie spowodowal wykrzaczenia sie pc.

Lecz jak wylaczylem test to minela chwila i komputer się zresetowal. Nie wiedzialem co zrobic dalej, wiec sformatowalem windowsa. Jak próbowałem zainstalowac windowsa to podczas "przygotowania plik do instalacji" wywalalo za kazdym razem.

Zmienilem na stary procesor 5 3500x i wszystko dziala jak nalezy. 

Jedyne co mi przyszło na myśl to na starym procesorze zaktualizowac jeszcze raz bios i wtedy podmienić. 

Proszę o pomoc bo juz nie wiem co moze byc przyczyna. 

Procesory Ryzen, zwłaszcza nowsze, mogą być wrażliwe na pamięć. Sprawdź, czy twoja pamięć RAM (Crucial 16GB 3000MHz CL15) znajduje się na liście QVL (Qualified Vendor List) płyty głównej dla procesora Ryzen 5 5600. Jeśli nie, spróbuj pożyczyć pamięć RAM, która jest oficjalnie obsługiwana, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje. Inaczej nie przychodzi mi do głowy nic innego..

Spróbuj jeszcze zresetować ustawienia BIOS przez CMOS przed montażem i nie ustawiaj XMP.

Jak nie pomoże to reklamuj go, obstawiam wadliwą sztukę. Zdarza się, wtedy nawet nie jesteś w stanie Windowsa postawić. Skoro stary jest w stanie działać poprawnie. Ten procesor nie sprawia problemów na tej płycie mam w zasadzie tą samą parę.

W dniu 12.01.2024 o 15:14, igorkrvych napisał:

Procesory Ryzen, zwłaszcza nowsze, mogą być wrażliwe na pamięć. Sprawdź, czy twoja pamięć RAM (Crucial 16GB 3000MHz CL15) znajduje się na liście QVL (Qualified Vendor List) płyty głównej dla procesora Ryzen 5 5600. Jeśli nie, spróbuj pożyczyć pamięć RAM, która jest oficjalnie obsługiwana, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje. Inaczej nie przychodzi mi do głowy nic innego..

Wrażliwe to były Ryzen'y 1xxx, 2xxx.

Edytowane przez CrisPell
23 godziny temu, CrisPell napisał:

Spróbuj jeszcze zresetować ustawienia BIOS przez CMOS przed montażem i nie ustawiaj XMP.

Jak nie pomoże to reklamuj go, obstawiam wadliwą sztukę. Zdarza się, wtedy nawet nie jesteś w stanie Windowsa postawić. Skoro stary jest w stanie działać poprawnie. Ten procesor nie sprawia problemów na tej płycie mam w zasadzie tą samą parę.

Wrażliwe to były Ryzen'y 1xxx, 2xxx.

Dzieki za pomoc tak wlasnke zrobie.