Skocz do zawartości

Jaka płyta pod i5 13600K z ddr 5?

Recommended Posts

No to w czym problem? Dla mnie za droga ale jeśli Tobie pasuje to bierz, przecież u Ciebie ma pracować a nie u mnie ;)

To nie jest zła płyta, po prostu ja bym jej nie wziął w takich pieniądzach. 

10 godzin temu, Rebelmind napisał:

No to w czym problem? Dla mnie za droga ale jeśli Tobie pasuje to bierz, przecież u Ciebie ma pracować a nie u mnie ;)

To nie jest zła płyta, po prostu ja bym jej nie wziął w takich pieniądzach. 

Zanim coś kupię to szukam, buszuje, szperam i zajmuje mi to trochę czasu nawet kilka tygodni. Dzięki wszystkim odpowiedziom użytkowników nakreśliłem sobie pewien obraz płyt głównych przez co łatwiej było mi podjąć decyzję :). W przyszłości będę planował rozbudowę komputera o kartę graficzną i być może procka.

49 minut temu, Rebelmind napisał:

No to na Z790/760 możliwości rozbudowy procka będą skromne. 

Dokładnie - przerabiałem na własnej skórze "upgrade" z 13600K na 13700K - zmiana właściwie nie wnosząca nic. Z perspektywy gracza nic godnego uwagi tam nie wsadzisz. 

Jeżeli chcesz przyszłościowej platformy to kieruj się w stronę AM5. 

• Lubię to 1
Napisano (edytowane)

4 godziny temu, joker5513 napisał:

Dokładnie - przerabiałem na własnej skórze "upgrade" z 13600K na 13700K - zmiana właściwie nie wnosząca nic. Z perspektywy gracza nic godnego uwagi tam nie wsadzisz. 

Jeżeli chcesz przyszłościowej platformy to kieruj się w stronę AM5. 

W tym roku ma być premiera ZEN 5 i nowych inteli więc jeszcze się zastanowię nad upgradem. Póki co moim faworytem jest Asus prime-a, i5 13600kf. 

Jeśli nie intel to jaka płyta i procek na socket AM5 ?

Edytowane przez virus4455
  • Lubię to 1

Jestem zdecydowany na zakup jednej z dwóch płyt głównych:
asus PRIME Z790-a wifi lub asus PRIME Z790-p wifi. Prime-a 16 fazowe zasilanie, asus Prime-p 14 fazowe. OC nie będę robił ewentualnie podbije zegary do stockowych parametrów po UV no i w przyszłości będę chciał zamienić moje dwa dyski ssd sata 2.5 na NVME.

Która z tych dwóch płyt będzie najlepszym wyborem dla i5 13600kf ?

Całość będzie wsadzona do bardzo dobrze wentylowanej obudowy Silentium PC regnum rg6v tg pure black z dwoma wentylatorami na froncie 2x140 mm bequiet, z tylu jeden 120mm też bequiet.