Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie komputera

Recommended Posts

Witajcie, od ponad kilku miesięcy męczę się zproblemem przedstawionym niżej na firmie.

Co zrobiłem do tej pory:

- zmiana grafiki

- reinstal systmeu 10/11

- zmiana kabli

dodam, że mam 2 monitory jeden 1440p drugi 4k(ustawiony też na 1440p).

Pozdrawiam i liczy się każda pomoc :)

• Że co, proszę? 1

Może i marna to rada, a może już to robiłeś ? Rozbierz komputer "do naga" tzn. odłącz wszystkie przewody, kable itp. a następnie podłącz je. Mnie ten zabieg już kiedyś dwa razy pomógł...A przy podłączonym tylko jednym monitorze też tak się dzieje?

Edytowane przez jarrino
  • Lubię to 1

Już 2 razy to robiłem ;/

Dodam, że objawia się to w sposób bardzo losowy.

No właśnie problem jest taki, że dzieje się to raz na jednym a raz na drugim monitorze.

P.s na pulpicie też tak się dzieje.

Bardzo dziwne i niepokojące...

To prezentuje się tak, jakby monitor pracował lub otrzymywał sygnał z niewłaściwą częstotliwością odświeżania i/lub rozdzielczością.

Sterownik? Ustawienia? Skalowanie obrazu?

Ostatecznie, mocno naciagając, to może być efekt działania bardzo niekorzystnych warunków środowiskowych (wilgotność, temperatura, pole elektromagnetyczne).

• Lubię to 1

Podsumowując, problem pojawia się również, gdy...

- podłączony jest wyłącznie jeden z dwóch monitorów,

- gdy zamontowana jest inna karta graficzna,

- gdy korzystasz z innych kabli łączących GPU i monitory,

- gdy korzystasz z innej wersji sterowników,

- gdy wyświetlany jest pulpit lub okno przeglądarki, nigdy podczas grania?

Czy jesteś w stanie powiedzieć kiedy, po jakiej zmianie, zaczęło pojawiać się to migotanie? To może być jakaś interferencja lub zły format sygnału.

• Lubię to 1
W dniu 4.01.2024 o 21:50, Skaza napisał:

gdy wyświetlany jest pulpit lub okno przeglądarki, nigdy podczas grania?

Nie zauważyłem problemów

W dniu 4.01.2024 o 21:50, Skaza napisał:

Czy jesteś w stanie powiedzieć kiedy, po jakiej zmianie, zaczęło pojawiać się to migotanie? To może być jakaś interferencja lub zły format sygnału.

Wydaje mi się, że po powrocie płyty głównej z "naprawy" gwarancyjnej. Chociaż tak naprawdę ciężko mi ustalić czas kiedy się to zaczęło. 

Przyznam, że mam niewiele pomysłów...

Ale może warto jeszcze rzucić okiem na akcelerację sprzętową? Odpowiednie ustawienia dostępne są dla systemu operacyjnego i przeglądarki.

A czy w panelu kontrolnym tego GPU można wybrać tryb pracy "normalny" albo "wydajność" jako domyślny (bez przechodzenia w tryb oszczędzania energii)?

Przypomniał mi się stary laptop z grafiką Intela, który na baterii dawał podobne efekty na ekranie. Integra przechodziła w tryb oszczędzania energii i zbijała odświeżanie do jakiś niskich wartości. Fixem była zmiana pracy trybu podczas zasilania z baterii, właśnie w panelu kontrolnym Intela.

Na poprzedniej płycie głównej miałem najpierw GTX 560 od ASUS, a później GTX 1060 od MSI. Sporadycznie pojawiał się pewien problem... Obraz znikał na sekundę i pojawiał się z komunikatem - Sterownik graficzny przestał działać, ale odzyskał sprawność. Nie zdarzało się to często, nigdy podczas grania. Na różnych wersjach sterowników do GPU. Później przesiadłem się na nowszą nowocześniejszą płytę główną, nowy procesor i pamięć. Z poprzedniego zestawu przeniosłem GTX 1060, a obecnie korzystam z RTX 3060 Ti. Na obecnie płycie ten problem nigdy nie pojawił się.

Zatem, czy może to być problem związany z płytą? Próbowałeś poddawać testom inne komponenty, jak np. pamięć RAM? Np. Prime95?

Sprawdzałeś systemowy Podgląd Zdarzeń?

Edytowane przez Skaza
  • Lubię to 1
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, Skaza napisał:

Zatem, czy może to być problem związany z płytą? Próbowałeś poddawać testom inne komponenty, jak np. pamięć RAM? Np. Prime95?

Pamięci również odpadają przetestowałem na 3 modułach to samo dyski :)

Edytowane przez krzyhox

A czym podłączony jest pierwszy i drugi wyświetlacz? Czasami pojawia się problem, gdy jeden wyświetlacz jest na HDMI, a drugi łączy się w inny sposób.

23 godziny temu, Skaza napisał:

A czym podłączony jest pierwszy i drugi wyświetlacz? Czasami pojawia się problem, gdy jeden wyświetlacz jest na HDMI, a drugi łączy się w inny sposób.

jeden HDMI drugi display Port, ale prówowałem 2 displayporty też.

Zmieniłem na inne kable zobaczymy.

Podłącz do zintegrowanej karty graficznej i zobaczymy.

Na płycie masz jedno HDMI i jedno DP, natomiast zintegrowane GPU wspiera do 4 wyświetlaczy.

• Popieram 2

Witajcie problem się rozwiązał nie wiem czy to dzięki wgraniu starszej wersji biosu czy przez naciśniecie klawisza "y". Dla zainteresowanych odsyłam do roziwązadnia z reddita: 

13 godzin temu, krzyhox napisał:

Witajcie problem się rozwiązał nie wiem czy to dzięki wgraniu starszej wersji biosu czy przez naciśniecie klawisza "y". Dla zainteresowanych odsyłam do roziwązadnia z reddita: 

Odpowiedz nie miała być w tym temacie.

P.S płytę odesłałem czekam na rezultat