krzyhox 3632 Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia Witajcie, od ponad kilku miesięcy męczę się zproblemem przedstawionym niżej na firmie. Co zrobiłem do tej pory: - zmiana grafiki - reinstal systmeu 10/11 - zmiana kabli dodam, że mam 2 monitory jeden 1440p drugi 4k(ustawiony też na 1440p). Pozdrawiam i liczy się każda pomoc 415501992_24976715481944116_4584446184595049983_n.mp4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia W innych przegladarkach tez sie tak dzieje? Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 4 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia tak Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) Może i marna to rada, a może już to robiłeś ? Rozbierz komputer "do naga" tzn. odłącz wszystkie przewody, kable itp. a następnie podłącz je. Mnie ten zabieg już kiedyś dwa razy pomógł...A przy podłączonym tylko jednym monitorze też tak się dzieje? Edytowane 4 Stycznia przez jarrino 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 4 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia Już 2 razy to robiłem ;/ Dodam, że objawia się to w sposób bardzo losowy. No właśnie problem jest taki, że dzieje się to raz na jednym a raz na drugim monitorze. P.s na pulpicie też tak się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Bardzo dziwne i niepokojące... To prezentuje się tak, jakby monitor pracował lub otrzymywał sygnał z niewłaściwą częstotliwością odświeżania i/lub rozdzielczością. Sterownik? Ustawienia? Skalowanie obrazu? Ostatecznie, mocno naciagając, to może być efekt działania bardzo niekorzystnych warunków środowiskowych (wilgotność, temperatura, pole elektromagnetyczne). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 4 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia Drugi monitor Najnowsze sterowniki. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Podsumowując, problem pojawia się również, gdy... - podłączony jest wyłącznie jeden z dwóch monitorów, - gdy zamontowana jest inna karta graficzna, - gdy korzystasz z innych kabli łączących GPU i monitory, - gdy korzystasz z innej wersji sterowników, - gdy wyświetlany jest pulpit lub okno przeglądarki, nigdy podczas grania? Czy jesteś w stanie powiedzieć kiedy, po jakiej zmianie, zaczęło pojawiać się to migotanie? To może być jakaś interferencja lub zły format sygnału. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 6 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia W dniu 4.01.2024 o 21:50, Skaza napisał: gdy wyświetlany jest pulpit lub okno przeglądarki, nigdy podczas grania? Nie zauważyłem problemów W dniu 4.01.2024 o 21:50, Skaza napisał: Czy jesteś w stanie powiedzieć kiedy, po jakiej zmianie, zaczęło pojawiać się to migotanie? To może być jakaś interferencja lub zły format sygnału. Wydaje mi się, że po powrocie płyty głównej z "naprawy" gwarancyjnej. Chociaż tak naprawdę ciężko mi ustalić czas kiedy się to zaczęło. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia Przyznam, że mam niewiele pomysłów... Ale może warto jeszcze rzucić okiem na akcelerację sprzętową? Odpowiednie ustawienia dostępne są dla systemu operacyjnego i przeglądarki. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia A czy w panelu kontrolnym tego GPU można wybrać tryb pracy "normalny" albo "wydajność" jako domyślny (bez przechodzenia w tryb oszczędzania energii)? Przypomniał mi się stary laptop z grafiką Intela, który na baterii dawał podobne efekty na ekranie. Integra przechodziła w tryb oszczędzania energii i zbijała odświeżanie do jakiś niskich wartości. Fixem była zmiana pracy trybu podczas zasilania z baterii, właśnie w panelu kontrolnym Intela. Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia Nie widzę takiego trybu. Dzisiaj niespodzianka (coś nowego) jeden monitor zgasł na 2 sekundy i obraz wrócił. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) Na poprzedniej płycie głównej miałem najpierw GTX 560 od ASUS, a później GTX 1060 od MSI. Sporadycznie pojawiał się pewien problem... Obraz znikał na sekundę i pojawiał się z komunikatem - Sterownik graficzny przestał działać, ale odzyskał sprawność. Nie zdarzało się to często, nigdy podczas grania. Na różnych wersjach sterowników do GPU. Później przesiadłem się na nowszą nowocześniejszą płytę główną, nowy procesor i pamięć. Z poprzedniego zestawu przeniosłem GTX 1060, a obecnie korzystam z RTX 3060 Ti. Na obecnie płycie ten problem nigdy nie pojawił się. Zatem, czy może to być problem związany z płytą? Próbowałeś poddawać testom inne komponenty, jak np. pamięć RAM? Np. Prime95? Sprawdzałeś systemowy Podgląd Zdarzeń? Edytowane 9 Stycznia przez Skaza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) 44 minuty temu, Skaza napisał: Zatem, czy może to być problem związany z płytą? Próbowałeś poddawać testom inne komponenty, jak np. pamięć RAM? Np. Prime95? Pamięci również odpadają przetestowałem na 3 modułach to samo dyski Edytowane 9 Stycznia przez krzyhox Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia A czym podłączony jest pierwszy i drugi wyświetlacz? Czasami pojawia się problem, gdy jeden wyświetlacz jest na HDMI, a drugi łączy się w inny sposób. Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 10 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 23 godziny temu, Skaza napisał: A czym podłączony jest pierwszy i drugi wyświetlacz? Czasami pojawia się problem, gdy jeden wyświetlacz jest na HDMI, a drugi łączy się w inny sposób. jeden HDMI drugi display Port, ale prówowałem 2 displayporty też. Zmieniłem na inne kable zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
Franz Maurer 110 Napisano 11 Stycznia Udostępnij Napisano 11 Stycznia @krzyhox Wyłącz akceleracje sprzętową w przeglądarce u mnie to ona powodowała podobne problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 14 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia To chyba nie wina tylko przeglądarki w Wordzie dzieją się takie rzeczy: zaznaczyłem czerwonym prostokątem. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia K. graficzna była sprawdzana w innym kompie aby zobaczyć czy dzieje się to samo? Biosik aktualny w płycie głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Podłącz do zintegrowanej karty graficznej i zobaczymy. Na płycie masz jedno HDMI i jedno DP, natomiast zintegrowane GPU wspiera do 4 wyświetlaczy. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 17 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia Witajcie, odsyłam z powrotem płytę na gwarancję Nic nie pomaga płyta jak dla mnie działa niestabilnie. Tylko pytanie jak to udowodnić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 19 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia Witajcie problem się rozwiązał nie wiem czy to dzięki wgraniu starszej wersji biosu czy przez naciśniecie klawisza "y". Dla zainteresowanych odsyłam do roziwązadnia z reddita: 13 godzin temu, krzyhox napisał: Witajcie problem się rozwiązał nie wiem czy to dzięki wgraniu starszej wersji biosu czy przez naciśniecie klawisza "y". Dla zainteresowanych odsyłam do roziwązadnia z reddita: Odpowiedz nie miała być w tym temacie. P.S płytę odesłałem czekam na rezultat Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts