igor90 1 Napisano 2 Stycznia Udostępnij Napisano 2 Stycznia (edytowane) Cześć, Szukam używanej karty graficznej max 500 zł do zestawu jaki składałem tu milion lat temu Proc: i5-4670k Mobo: As rock Fatal1ty H87 Performance Ram: ddr3 8GB Zasilacz: Cooler Master G550M ATX 550W Obudowa: Zalman z3+ Co teraz się opłaca wziąć w tych pieniądzach? Dodam, że z 1,5 roku temu zepsuła mi się karta Radeon R9 280X i od tamtego czasu jadę na integrze (lvl hard). Jak rok temu przeglądalem forum to się napaliłem na nową, ale na szczęscie poszedłem po rozum do głowy i nie kupiłem, bo czy do obecnego zestawu jest sens pakować coś nowego, tym bardziej, że WIN 11 nie wspiera już takich starych procesorów? W najbliższym czasie, ale nie wiem dokładnie kiedy, chciałbym wymienić całą resztę, bo technologia poszła ostro do przodu, ale muszę jeszcze chwilę funkcjonować z tym co mam, a bez zewnętrznej karty graficznej skończyły się już możliwości . Plan jest taki - na chwilę obecną kupić grafikę używaną (lepszą od tego radeona co miałem), która zagra jeszcze z tym zestawem, a po kupnie nowej płyty głównej i proca, przełożę ją na jakiś czas do nowego zestawu, a później poszukam czegoś innego. Jak chodzi o nowsze gry, to mam Nvidia Shield PRO z GFN i raczej tam będe w nie grał w jakichś niższych detalach, natomiast z PC chcę sobie przerzucać na Shielda obraz jakichś starszych / mniej wymagających tytułów, których na GFN nie ma, typu eFootball 2021 itp. Doradzicie czego szukać, bo oczopląsu już dostaje Edytowane 2 Stycznia przez igor90 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia Gtx 1070, koniecznie z gw na rozruch, bo to w najniższych cenach będzie sprzęt z kopalni https://allegrolokalnie.pl/oferta/zotac-ge-force-gtx-1070-8-gb-rzeszow Alternatywa tj gtx 1650S z długą gw w większym sklepie: https://allegro.pl/oferta/gigabyte-geforce-gtx-1650-super-4gb-gddr6-windforce-2x-karta-graficzna-gw-14973008219 Cytuj Link to post Share on other sites
igor90 1 Napisano 3 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia (edytowane) Dzięki, czyli jednak intuicja mnie prowadziła w podobną stronę, bo patrząc po cenach zakładałem gtx1650 lub gtx1060. Gtx1070 ciekawy i patrząc po testach wypada zdecydownie lepiej niż 1060. Chyba wolałbym przez zwykłe Allegro od przedsiębiorcy, bo tam jest opcja Allegro pay i trochę pewniejsza gwarancja oraz zwrot do 14 dni. Tylko, że na Allegro GTXy 1070 już to już ponad zakładany budżet. Najbardziej zbliżona jest taka za 549 zł z wentylatorami do wymiany: https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-1070-8gb-amp-ediotion-gw-12msc-14937069260# + (o ile tylko) wentylatory za 85 zł, to wychodzi i tak trochę za dużo https://allegro.pl/oferta/wentylator-karty-graficznej-zotac-geforce-gtx-1080-1070-amp-edition-14484264439 A takie cuś na przykład? https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-6-gb-14982266742 Edytowane 3 Stycznia przez igor90 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 5 Stycznia Udostępnij Napisano 5 Stycznia Nie obraź się ale poniżej gtx 1070 z 8GB VRam w 2024 roku bym nie schodził. Poluj po prostu na okazję lub lekko dozbieraj. Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) Poluj na RX 5700 da rade wyrwać za 500pln. Tylko trzeba być czujnym ;] Edytowane 8 Stycznia przez daryzda Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Nie chce robić offtopu ani łamać zasad, będzie jednak u mnie 5700 XT (Sapphire Nitro) w lutym (biorę w spadku po szwagrze). Sprawna, topowy model i w budżecie więc jak coś to pisz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Bardzo zacne GPU cena-wydajność Cytuj Link to post Share on other sites
igor90 1 Napisano 12 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia W dniu 5.01.2024 o 14:43, Rebelmind napisał: Nie obraź się ale poniżej gtx 1070 z 8GB VRam w 2024 roku bym nie schodził. Poluj po prostu na okazję lub lekko dozbieraj. Absolutnie nie mam zamiaru się obrażać, bo przeciez nie o to w tym chodzi. Dlatego też sprawdziłem jeszcze z ciekawości, czy w mojej okolicy nie ma czegoś ciekawego. Znalazłem Asus Rog strix 1080 za 650 zł z możliwością sprawdzenia na miejscu i wziąłem pomimo że trochę trzeba było dołożyć. Porównując z cenami używek na portalach, wydaje mi się, że dobrze zrobiłem. Co mi się rzuciło w oczy to to, że tą kartę ciężko jest zagrzać, ale to chyba dobrze. W przyszłym miesiącu i tak wymienię pastę i termoady (o ile będzie taka potrzeba), bo właściciel nigdy tego nie robił i zaczynam zbierać kasę na resztę Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia W Pascalu Asus dawał jeszcze dobre termopady o ile pamiętam więc jest spora szansa, że te będą jeszcze w dobrym stanie. Pasta to mus jednak. Plus miej świadomość, że tj karta z 2016 roku więc może jej się żywot skończyć nagle Ale może też pożyć drugie tyle. Mój gtx 570 (Fermi) żyje i gra do dziś. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia Z pastą bym nie czekał. Trafiałem już takie przypadki, że temperatury niby dobre, a po ściągnięciu część rdzenia szła na sucho. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia Jak chcesz 1650 to tylko Super, innych nie rozważaj. Jednak 4gb vram w niektórych grach nie starcza. 6gb w 95% jest ok do full HD. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts