PeterD 0 Napisano 2 Stycznia Udostępnij Napisano 2 Stycznia Cześć, Obecnie pracuję na; 1. Intel Core i5 10400F 2. MSI MPG Z490 Gaming Plus 3. GIGABYTE GeForce GTX 1660 Super Gaming OC 4. Corsair 16GB DDR4 3200 Vengeance 5. KC3000 + MX500 I tu rodzą się pytania co najlepiej zrobić, czy robić coś w ogóle, używanie póki co to w rozdzielczości 1080p monitor mam 144hz . 1. Wymienić procesor na i7 10700 ew. na jakiś 11 generacji? (odblokowanie PCie 4.0 bo wspiera) i5 11600 2. Wymienić tylko pamięci np. na jakieś 4400 CL19 i odczuć różnice jakąkolwiek? 3. Sprzedać płytę i procesor? i pójść na 12400F i jakieś B660/B760/Z690? bo to supportuje jeszcze generacje 13 i 14 gen. 4. Zmienić stajnie na czerwonych? Ale 7500F i B650 + jakieś DDR5 to robi się trochę pieniędzy. 5 Albo nic nie robić? ;-) Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia Inwestowanie w cokolwiek w obrębie obecnej platformy to generalnie strata hajsu (chyba że bardzo szybki DDR4 dostałbyś za półdarmo) - odpuściłbym sobie totalnie. Wymiana CPU zdecydowanie za droga w relacji do przyrostów. Jeśli kupujesz teraz LGA1700 to albo idziesz w opcje optimal: 12400f + B660, bo to świetny wybór ale nie nastawiaj się na dalsze rozbudowy bo to niezbyt będzie miało sens (przyrosty względem i5 są nie tak duże a pojawiają się problemy z chłodzeniem, trzeba czarować z UV a większość płyt B660 ma to zablokowane) albo bierzesz Z690 + 13600kf (o ile trafiasz na jakieś promocje bo moim zdaniem obecne ceny też mało ciekawe). Dobra B650 tj 850 PLN ale będziesz miał możliwość wrzucenia jeszcze w 2025r CPU. Ja przed świętami sprzedałem Z690 + 12700k a w pudlach już czeka AM5 (7800X3D). Wróci się z wojaży to będzie w końcu testowane! Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia (edytowane) @Rebelmind - jeszcześ tego Zenka nie poskładał?? Też jestem zdania że wymiana procka na inny z 10 gen lub 11 to wywalenie pieniędzy w błoto. Najlepiej migracja na AM5, ale to już wymiana wszystkiego łącznie z pamięciami. Edytowane 3 Stycznia przez joker5513 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia Mam wrażenie, że koledzy trochę zapominają o najważniejszym: Do czego jest używany komputer i jaki dysponujemy budżetem? Jeżeli kolega gra w LOL'a albo CS'a to nie ma potrzeby zmieniać, jeżeli celuje w AAA to zacząłbym od zmiany grafiki. Jednak zawsze najważniejsze pytanie to do czego głównie jest używany komputer i jakim dysponujemy budżetem. Domyślam się po monitorze, że chodzi o gry - a więc jakie głównie gry? Procesor nie jest najgorszy, więc poszedłbym w lepszą grafikę a w przyszłości wymienił całą platformę. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia W dniu 3.01.2024 o 11:58, Rebelmind napisał: Inwestowanie w cokolwiek w obrębie obecnej platformy to generalnie strata hajsu (chyba że bardzo szybki DDR4 dostałbyś za półdarmo) - odpuściłbym sobie totalnie. Wymiana CPU zdecydowanie za droga w relacji do przyrostów Ale ok, zacznijmy od zastosowania PC. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterD 0 Napisano 19 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia (edytowane) W dniu 7.01.2024 o 16:26, Krzyzak napisał: Mam wrażenie, że koledzy trochę zapominają o najważniejszym: Do czego jest używany komputer i jaki dysponujemy budżetem? Jeżeli kolega gra w LOL'a albo CS'a to nie ma potrzeby zmieniać, jeżeli celuje w AAA to zacząłbym od zmiany grafiki. Jednak zawsze najważniejsze pytanie to do czego głównie jest używany komputer i jakim dysponujemy budżetem. Domyślam się po monitorze, że chodzi o gry - a więc jakie głównie gry? Procesor nie jest najgorszy, więc poszedłbym w lepszą grafikę a w przyszłości wymienił całą platformę. W dniu 9.01.2024 o 10:09, Rebelmind napisał: Ale ok, zacznijmy od zastosowania PC. Do pogrania sobie raz na jakiś czas, np. w; COD Modern Warfare, GTA V, Battlefield 1-5, Nie wykluczam nigdy innych tytułów, jak np. Dying light 2, Cyberpunk itd. Edytowane 19 Stycznia przez PeterD Cytuj Link to post Share on other sites
kozak245 45 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Jaki masz zasilacz? W Twoim przypadku najwięcej uzyskasz zmieniając kartę, na tej karcie to w żadnym z powyższych tytułów nie robisz 100fps a monitor masz 144hz. Także jak bym zaczął od karty a tutaj wszystko zależy od zasilacza i budżetu. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterD 0 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2 godziny temu, kozak245 napisał: Jaki masz zasilacz? W Twoim przypadku najwięcej uzyskasz zmieniając kartę, na tej karcie to w żadnym z powyższych tytułów nie robisz 100fps a monitor masz 144hz. Także jak bym zaczął od karty a tutaj wszystko zależy od zasilacza i budżetu. Prąd; SILENTIUMPC Supremo L2 GOLD 650W SPC222 Budżet, zależy co mam wymienić sprzedać to co mam i dołożyć, nie wiem rzucam luźno od 500-1000zł. Cytuj Link to post Share on other sites
kozak245 45 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia To sprzedaj kartę i kup 6700xt/6750xt/rtx3070 i to Ci da największy przyrost. Zmieniając teraz procka, płytę i ram nie ugrasz nic przy tej karcie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts