Skocz do zawartości

Ulepszenie komputera żeby wyrabiał w grach na 4K w 60FPS - prośba o wskazówkę

Recommended Posts

Dzień Dobry! 
Chciałbym podnieść możliwości swojego komputera w rozsądnym kierunku, chociaż prawdopodobnie dobrze byłoby wymienić wszystko naraz.
Budżet który chciałbym przeznaczyć to najlepiej 800-1500zł, a celem jest aby wyciągać stabilne 60fps w Counter-strike'u na monitorze 4K (chociaż wydaje mi się że stosunkowo niewiele brakuje żeby takie coś osiągał).

Mój zestaw: https://www.userbenchmark.com/UserRun/66166414
Płyta główna: Gigabyte Z87-HD3
RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 C10 2x8GB
Dyski: Kingston HyperX 3K 240GB, SSDPR-CX400-01T-G2 1TB
Karta:  NVIDIA GeForce GTX 980 Ti
RAM: Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (8 CPUs), ~3.5GHz
Zasilacz: be quiet! Dark Power PRO 12 1200W
Monitor: Samsung UR59C 32" UHD, 1500R, 60Hz
System: Windows 10 Pro 64-bit 

Pierwszym pomysłem było kupienie sobie lepszej karty - i celowałem w używaną 2080Ti, ale jeden problem to kompatybilność z resztą sprzętu; a drugi że nie wiem jak to ma się do tego procesora i takiej płyty głównej.

Mam nieużywaną płytę główną MSI MPG Z590 GAMING PLUS, którą mogę wykorzystać. Ale mimo takiego ulepszenia jak rozumiem musiałbym zmienić procesor - co generuje dodatkowe koszta. 

Wydaje mi się że powinienem się skupić bardziej na GPU niż CPU, ale posłuchałbym opinii kogoś mądrzejszego w tych tematach ode mnie :)

Będę bardzo wdzięczny za sugestie na którym kierunku w ulepszeniu powinienem się skupić. Mogę korzystać z części używanych. 
Z góry dziękuję i pozdrawiam! 

22 godziny temu, kajtek. napisał:

CS:2 w 4K na 60 klatkach? Grasz na takich ustawieniach? 

No cieszyłbym się z czegokolwiek wyżej, ale 60 klatek to takie minimum które pozwalałoby mi się cieszyć z gry. Bo aktualnie to frustrujące jest jak się jakaś akcja dzieje i gra po prostu zwalnia. W grze mogę mieć 110-120fps ale ograniczyłem je do 60 żeby w razie większego obciążenia nie spadały mi do 30-40. Trudno powiedzieć czy to działa ale przy monitorze 60hz więcej i tak nie zobaczę.

Edytowane przez Balconov