Skocz do zawartości

I5 11600k - temperatury na FERA 5

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym się czegoś dowiedzieć odnośnie temperatur jakie osiąga i5 11600k pod chłodzeniem FERA 5.

Mianowicie ostatnio przesiadłem się z 10400 który był chłodzony spartanem 4, po przesiadce na 11600k Spartan nie dawał rady bo CPU osiągał 100st.

Zakupiłem FERĘ od Endorfy z nadzieją, że nie zobaczę już powyżej 90st wnioskując po komentarzach kupujących ale niestety jest na granicy i zastanawiam się, czy te temperatury są normalne i niczym się nie przejmować, czy ja coś robię nie tak, czy ten CPU potrzebuje jakiegoś mega drogiego chłodzenia.

W OCCT stability test stricte pod CPU, bez pamięci itd. procek osiąga temp 88-90 w pierwszych 10 sekundach i trzyma ten poziom, po minucie zaczyna się jakiś throttling - ThrottleStop pokazuje BD PROCHOT pod CORE i w OCCT widać jak taktowanie skacze 4590 -> 2300/3800 (różnie) i tak w kółko, równocześnie skacze temperatura w zakresie

50->88.

Po wyłączeniu opcji BD PROCHOT w TermalThrottle PC się wyłącza po około 4min stress testu, do tego czasu trzyma wszystko ile fabryka dała.

Pastę i radiator sprawdzałem już 2 razy, raz nakładałem pastę w znaczek X, kolejnym razem rozsmarowałem szpatułką (temp spadły z 93 do ~90).

W IDLE na świeżo CPU ma około 33 st.

W grach temp kształtują się na poziomie 65-75 st.

Ktoś ma jakieś doświadczenia, pomysł?

Czego oczekiwaliśmy?? Tego że bidny cooler od silentium pc za 80zł schłodzi wysoko taktowane 6 rdzeni w 14+++++nm? ;)

Zobacz jakie napięcie płyta główną daje na procesor. Jak znam życie daje mu w palnik na ponad 1.35v. Ustaw jakieś sensowne 1.20-1.25 na sztywno i testuj stabilność.

Czyli niestety... Opinie o chłodzeniu jednak chyba boty pisały albo pracownicy sklepu :evil:. Próbuj dalej zejść z napięciem do 1.2 lub może da rade jeszcze niżej. Cudów w przyrodzie nie ma i ciepło trzeba czymś rozoroszyc. 11600k Intela produkuje go sporo (bierze do 200w pod pełnym obciążeniem) i najwyraźniej bidny 12cm wentylator i 150g ameliniowego radiatora nie daje rady. Oszczędny 2 razy traci.

Edytowane przez joker5513

Ok, rozumiem punkt widzenia ale problem chyba jest gdzie indziej, skoro już po minucie przy stałych 88 st zaczyna się jakaś jazda z throttlingiem, częstotliwość zaczyna skakać jak oszalała i napięcie tak samo, 06 - 1.2 V (ustawione wszystko na auto).

Płyta główna Gigabyte B560M ds3h ale to chyba nie ma akurat znaczenia bez OC?

Jak on 110zł kosztuje, to że za światełka dałeś 170 to one nie pomagają w odprowadzaniu ciepła. 

Dotknij ręką chłodzenia w stresie, zobacz czy się dobrze nagrzewa. 

Zainwestuj może w jakąś lepszą pastę termo, czym go tam posmarowałeś? 

Throttling powoduje skoki napowcia/taktowania - BIOS odpala zabezpieczenia. 

Co Cie pokusiło w ogóle by grać  OCCT? Przecież tam ani fabuły, ani grafiki, multi nie ma... 

Zostaw to. 

Masz w miarę dobre temperatury w grach i nie interesuj się niczym więcej.

Jak patrzę na tę Ferę to widzę ledwo pół jakiegokolwiek solidnego coolera... 

Edytowane przez wid3l3c

Nie interesują mnie światełka ;)

dałem niestety 140, a widzę teraz jest w promocji za 110…

Chyba faktycznie macie rację z chłodzeniem, zajrzałem głębiej w temat chłodzeń także chyba będę zamawiał lepsze bo te 4 heatsinki nie dają rady.

OCCT faktycznie nudne ale jednak wolę mieć maszynę na 100% w każdej sytuacji ;)

Update finalizujący ;)

Cooler został wymieniony na Deepcool AK620 i temp spadły we wszystkim o dobre 10C na ustawieniach auto, w przypadku undervolta poniżej 1.200 temp nie przekraczają 60/70 w stresie, także nauczka żeby następnym razem lepiej się dowiadywać a nie ufać opiniom w markecie...

PS. AK620 faktycznie ma słabe wiatraki, Fluctusy od Endorfy są zdecydowanie cichsze.

• Lubię to 1