Rivaldo 1 Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Cześć, proszę o ratunek bo zaraz zwariuję od próby wybrania czegoś Chciałem mieć trochę lepszą jakość filmów i muzy niż ze starych Akaiów, jako laik kupiłem soundbar Samsung HW-Q800C który miał świetne recenzje i mocno się zawiodłem. O ile w filmach (akcji) daje jakoś radę, to ogólna jakość dźwięku jest kiepska, a słuchanie muzyki to zupełna porażka. Trudno też mówić o wrażeniu większej przestrzenności (wiem, byłem naiwny;), to chyba życzeniowe myślenie z soundbarami Dlatego proszę o doradzenie lepszego rozwiązania. Warunki: - Pokój 20 metrów. - Muszę podłączyć laptop + projektor i do tego "dźwięk". - 60% filmy ze streamingu, 40% muzyka - Fajnie jakby dało się do tego gramofon podłączyć - Im mniej kabli tym lepiej. Więc teraz pytanie: czy bezprzewodowe połączenia są już na tyle dobrej jakości, że dla kogoś kto nie jest wielkim audiofilem nie będzie dużej różnicy? Lepsza jakość jest z wifi czy bluetooth? - To samo pytanie co wyżej, ale co do połączenia głośników między sobą - czy może być bezprzewodowe? Wolałbym mniejsze niż większe głośniki, bo nie mam dużo miejsca i... będę musiał je przestawiać w zależności od tego czy słucham muzyki, czy oglądam film (przez ustawienie ekranu i projektora). - Czy w ogóle przy głośnikach aktywnych 2.0 jest możliwe uzyskanie "pierdyknięcia" przy efektach w filmach, czy to tylko z osobnym subwooferem? Zależałoby mi na tym, więc jeśli subwoofer jest konieczny, proszę o polecenie zestawu 2.1; fajnie jakby sub nie był wielkim klockiem. - Raczej muszę odpuścić dźwięk przestrzenny bo nie mam warunków na rozstawienie 5.1, ale fajnie gdyby w przyszłości dało się rozbudować tak zestaw, choć na ten moment to jest najmniej ważne. - No i smutna rzeczywistość: budżet do 2 tys, ew. trochę większy jeśli robiłoby to dużą różnicę. Myślałem o Argon Audio Fenris A5 bo można podłączyć gramofon, są tanie a mają dobre oceny (nie wiem już czy im wierzyć), ale nie wiem jak z nimi jest z "basami" i efektami w filmach. Bardzo Wam dziękuję! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 44 minuty temu, Rivaldo napisał: nie mam warunków na rozstawienie 5.1 Każdy ma . Bose robi fajne małe zestawy , ale za 2k to tylko używany . Kiedyś na mnie taki zrobił duże wrażenie , ale jak mówię było to dawno temu . 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rivaldo 1 Napisano 29 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 7 minut temu, jakub1t napisał: Każdy ma . Bose robi fajne małe zestawy , ale za 2k to tylko używany . Kiedyś na mnie taki zrobił duże wrażenie , ale jak mówię było to dawno temu . Tylko u mnie byloby to niewygodne, bo muzyki slucham siedzac w innym miejscu, a filmy ogladam siedzac w innym A polecasz jakiś zestaw 2.1? Ew. do monitorów aktywnych można dokupywać dowolne subwoofery innych producentów i będzie działać dobrze? Dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Raz już wtopiłeś, teraz chcesz wtopić po raz kolejny przekombinowując Kup wzmacniacz i dwie kolumny. 2 tys. to budżet na używane 2.0. 5 godzin temu, jakub1t napisał: Każdy ma . Bose robi fajne małe zestawy , ale za 2k to tylko używany . Kiedyś na mnie taki zrobił duże wrażenie , ale jak mówię było to dawno temu . No highs, no lowz, that must be Bose 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3760 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Bose przejęli Chinole, Harmana też więc... Może się pogorszyć, albo i nie. Oni lubią kupować wszystkie znane nazwy, tylko nie idzie to w parze z jakością.Philips, Sharp, Blaupunkt, Nec, Thomson to już chiński szrot.Mało tego na nasz rynek Sharpa robi Blaupunkt. Bo twierdzą że Polaków nie stać na ori Sharpa Japan. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Większość tych marek to już labelki. Thomsona może produkować każdy kto zapłaci za licencję na markę, to samo chyba Sansui bo sprzęt jest z losowych fabryk. Cytuj Link to post Share on other sites
adijedi 32 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Hej, chcesz świetną jakość dźwięku. Poczytaj o monitorach studyjnych 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 52 minuty temu, adijedi napisał: Hej, chcesz świetną jakość dźwięku. Poczytaj o monitorach studyjnych Ale on chce również bas Cytuj Link to post Share on other sites
Rivaldo 1 Napisano 30 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 21 minut temu, cooger napisał: Ale on chce również bas No ja to nawet tak bardzo nie chcę, ale dziewczyna lubi sobie jakiegoś Top Guna obejrzeć żeby było dududum Pliz, polećcie coś. Zastanawiam się nad tym, o ile w ogole jeszcze jest w sprzedaży bo nie jestem pewien:https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-connex.html#color=3268 i do tego jakiś subwoofer poniżej 1000 zł, możecie coś polecić? Bo nie musi być z tej samej firmy? Chciałem bezprzewodowo subwoofer, ale chyba trudno coś takiego znaleźć, zaskakująco mało jest sensownych zestawów 2.1. Czy Edifier S360DB to gówienko? Zresztą tam chyba nie mogę gramofonu podłączyć. Dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
adijedi 32 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Proponuję Ci Rivaldo; Przejść się do jakichś sklepów muzycznych i przetestować/przesłuchać monitory studyjne, bass w takiej czystości dźwięku jest jednym z najmniej ważnym elementem całej ścieżki dźwiękowej. Tyle ode mnie, pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3760 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 No jak chce bas to logitech. Cytuj Link to post Share on other sites
raisroc 63 Napisano 30 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Mam podobny rozmiarem pokoj do twojego i uzywam glosnikow aktywnych Edifier R1855DB do TV, podlaczonych kablem optycznym. Kupilem je na promocji za niecale 500 zl i dla mnie bardzo dobrze sie na takim metrazu spisuja. Zarowno do sluchania muzyki jak i ogladania filmow. Basu tez mi nie brakuje. Jesli masz niewiele miejsca to moze byc to ok (budzetowe) rozwiazanie. Edytowane 30 Listopada 2023 przez raisroc 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Piter_no1 0 Napisano 6 Maja Udostępnij Napisano 6 Maja Denon DHT-S517 jest dla ciebie rozwiązaniem lub w ostateczności Sony HT-A8500. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts