kleopatrius 0 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Witam Jestem w trakcie upgrade'u komputera. Zasilacz którym dysponuje to Seasonic Focus gx-850, sprzęt na co dzień funkcjonuje z kartą graficzną rtx 3080ti, ale tutaj zaznaczę ze pewnie w przyszłym roku będę chciał wymienić ten model na również jakiś topowy z kolejnej generacji. Komputer służy przede wszystkim do grania na telewizorze oled 4k. Moja zagwozdka polega na wyborze platformy. Czy pójść za intelem, gdzie odrobinę jestem fanboyem od lat i celować w i7-14700k, czy też pójść do obozu czerwonych i postawić na procesor który no wydaje mi się, że spełni wszystkie moje wymagania - tzn 7800x3d. Postawienie na niebieskich sprawi pewnie, że przy wymianie karty graficznej na mocniejszą będę zmuszony do wymiany zasilacza. Przy AMD pewnie będę mógł pozostać przy moim seasonicu. Właściwie rozum mówi, że nic na obecną chwile nie przemawia za intelem przy moim zastosowaniu, ale może ktoś z Was zwróci mi uwagę na jakiś istotny aspekt przewagi. Dodatkowo gdybym miał stawiać na AMD to mam kilka pytań bo przyznam szczerze, że nigdy nie zgłębiałem się w jakieś najsensowniejsze podzespoły na których stawiać całą platformę. 1. Co przemawia za płytami x670, warto z jakiegoś powodu dokładać czy b650 wystarczy? Czy warto wziąć już płyte z PCIe 5.0 x16 ? 2. Na co zwracać uwagę przy pamięci ram, na taktowanie czy opóźnienia? Jaki jest optymalny złoty środek bez zabawy w jakieś kręcenie itp. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 PCIe 5. gen praktycznie jest pieśnią przyszłości - nie ma żadnych istotnych ograniczeń, czy to przy interfejsie m.2 czy PCIe x16 dla obecnego sprzętu. Jeśli już bardzo chcesz, to lepsze płyty B650 oferują pojedynczy slot na dysk w standarcie 5.0 x4. Złoty środek dla AMD przy DDR5 to okolice 6000 MHz przy jak najniższych opóźnieniach, przy czym z profilu expo wczytasz max 6000 CL30 i takich kości polecam Ci poszukać. Są jeszcze kości 5600 Cl28 (G.Skill takie robi przykładowo) ale dla 6000 musiałbyś ogarnąć lekkie OC. Podsumowując popatrz na koszt platform: 14700k jest już teraz 230 PLN droższy od 7800X3D (do tego do AMD dają kod na grę Avatar, który można sprzedać za 100-150 PLN); przyzwoita płyta B650 będzie tańsza niż przyzwoita płyta Z690 D5 (i o wiele tańsza niż Z790 D5); na dodatek do intela pewnie i tak kupiłbyś szybszy Ram 7000+, który też swoje kosztuje. Czy Intel będzie szybszy? W wybranych tytułach pewnie. Zauważalnie? Nie sądzę. A jednak dopłata za intela robi się już moim zdaniem odczuwalna. Z resztą, kolega @joker5513właśnie pogonił 13700k i składa na dniach 7800X3D (w parze z RTX 4090). Na pewno nie omieszka obszernie się podzielić wrażeniami. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 i7 14700k i 7800X3D w grach oba zapewnią wysoką wydajność. 7800X3D minimalnie wyższą/porównywalną w zależności od tytułu, przy zauważalnie niższym poborze prądu. Przemawia za nim też potencjał na wymianę procesora w przyszłości na tej samej płycie głównej. Sam dzisiaj będę składał (o ile nic w paczkach nie popientrolili ) B650 + 7800X3D. Co do pytań z numerkami: 1) Moim zdaniem nie warto na dzisiaj kierować sie PCIex 5.0. Daleko jeszcze żeby karty graficzne w pełni ogarniały 4.0 a co dopiero 5.0. Przeciętna płyta B650 7800X3d powinna spokojnie ogarnąć 2)6000MHz cl30 będzie najlepszym wyborem IMHO Cytuj Link to post Share on other sites
kleopatrius 0 Napisano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 A jaką konkretnie płytę wybrałeś do 7800x3d? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 MSI B650 Tomahawk za circa 900zł Cytuj Link to post Share on other sites
kleopatrius 0 Napisano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Okej, to właściwie składam zamówienie bo widze że cena w morele na tego tomahawka jest mega spoko + jeszcze cashback od msi. Jeszcze ostatnie pytanie. Od lat używam ramów g.skilla i jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Czy g.skill trident z5 neo 6000MHz cl30 będzie okej czy coś lepszego w okolicy 600 zł można dorwać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 G.skill Flare X5 6000/30 sa jeszcze tańsze, zawierają profil EXPO https://www.morele.net/pamiec-g-skill-flare-x5-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-f5-6000j3038f16gx2-fx5-12888012 36 minut temu, kleopatrius napisał: jeszcze cashback od msi Możesz podlinkować? Cytuj Link to post Share on other sites
kleopatrius 0 Napisano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 After School Cashback 2023 – Po lekcjach, promocyjny zwrot gotówki na zakończenie Twojego roku szkolnego| Płyty główne, obudowy PC, systemy chłodzenia cieczą i zasilacze | MSI Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Niestety moje lobo jest DOA... Czeka mnie zwrot i kupno płyty gdzie indziej, albo dogadanie się z proline z wymiana. I pewnie tydzień bez komputera... Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Zamienił stryjek siekierkę na kijek;) Cytuj Link to post Share on other sites
kleopatrius 0 Napisano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 2 godziny temu, joker5513 napisał: Niestety moje lobo jest DOA... Czeka mnie zwrot i kupno płyty gdzie indziej, albo dogadanie się z proline z wymiana. I pewnie tydzień bez komputera... O, ciekawe. Co się dzieje ? Ja wziąłem dzisiaj tą samą. Ale akurat Płyt MSI używam praktycznie od zawsze (bezawaryjnie) więc też się specjalnie nie zastanawiałem jak odwiedliście mnie od PCIe 5.0. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 13 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 1 godzinę temu, r1023 napisał: Zamienił stryjek siekierkę na kijek;) Niestety, shit happens. W Intelu nigdy mobasy nie padają?? No mobas trup. Zero reakcji na guzik power. Procesor i ram przełożyłem do znajomego i sprawne, więc zostaje mobas... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 14 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Uporałem się z problemami - jeżeli autorze jesteś zainteresowany to zapraszam na na razie krókie podsumowanie walki z Zenonem czwartym 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kleopatrius 0 Napisano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 13 godzin temu, joker5513 napisał: Uporałem się z problemami - jeżeli autorze jesteś zainteresowany to zapraszam na na razie krókie podsumowanie walki z Zenonem czwartym Cieszę się, że to tylko obudowa, a nie uszkodzona płyta. Ciekawa sprawa bo chyba właśnie uniknąłem błędu, który miałeś okazje popełnić czyli przeszedłem bezpośrednio z 9900k na 7800x3d :D. Generalnie zamówiłem tą samą płytę oraz te same ramy także będziemy mieli odrobine bliźniacze zestawy, choć ja jeszcze zostaje przy karcie 30xx. Szykuje się na zmianę dopiero przy następnej generacji. Wysłali mi dzisiaj wszystkie podzespoły, procesora jeszcze nie zakupiłem z jakąś taką nadzieją, że może przy black friday jakąś prome uda się wyhaczyć chociaż już mnie mocno korci żeby nie czekać. Pamiętam, że w zeszłym roku w x komie jakiś ryzen poszedł w okolicy black friday na złoty strzał, można było zaoszczędzić 20%. Tak czy siak jak będę miał wszystko i złożę to opiszę po krótce o wrażeniach Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 15 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Obecnie w x-scumie jest za 1799zł + gra Avatar którą może da się pogonić na forum/olx/allegro za jakieś 150zł. Wątpię żeby były jakieś korzystniejsze oferty w najbliższym czasie. Ja oczaywiście jak kupowałem to był za 1750zł ale bez gry Edytowane 15 Listopada 2023 przez joker5513 Cytuj Link to post Share on other sites
kleopatrius 0 Napisano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 W Komputroniku właśnie jest za 1775 + avatar. Akurat z narzeczoną ogrywamy właśnie na telewizorze tego typu tytuły (wymieniamy się padem co godzine ), także gierkę przyjmiemy z otwartymi ręcyma. Jak kupiłem w morele podzespoły to dostałem maila, że wysyłka 23 listopada bo ramów nie ma, więc założyłem że na procka poczekam cierpliwie, może się trafi proma. Teraz jak dostałem dzisiaj rano maila że już wysłali, to nie sądzę żebym wytrzymał dłużej jak do jutra z tym polowaniem na promocje . Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 15 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Ramy masz kilka do wyboru, G.Skill ma Flary, Trident Z5 i Ripjews'y S5 o tych samych parametrach. Cytuj Link to post Share on other sites
PabloNH 0 Napisano 19 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Podłącze się pod temat, bo stoję przed podobnym dylematem, zmiany platformy z I7 8700,na lga 1700 lub AM5, ale nie wiem co robić. Pół roku temu poszedłym w Intela lga 1700, ale na dzień dzisiejszy AM5 bardziej przyszłościowo wygląda. Nie będę ukrywał zawsze wolałem Intela, bo stabilniejsza platformą była niż AMD. Myślę nad I7 13700kf z Z790, lub Ryzen 5900x na chipsecie x670e. Cenowo mniej więcej podobnie wychodzi. Bije się z myślami, co robić? Co możecie Mi doradzić? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 19 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 12 minut temu, PabloNH napisał: Ryzen 5900x na chipsecie x670e. Ryzen 5900X to platforma AM4, z kolei płyty z chipsetem X670e to AM5. Do gier optymalnym wyściem będzie zakup Ryzena 7800X3D oraz płyty głównej B650. Cytuj Link to post Share on other sites
PabloNH 0 Napisano 19 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Miałem na myśli Ryzena 7900x . Coś tam pogrywam, ale więcej to korzystam z internetu itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Do korzystania z internetu to wystarczy R5 7600. Kurde, nawet obecna kawa powinna zwijać asfalt w takich zastosowaniach... Cytuj Link to post Share on other sites
kleopatrius 0 Napisano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 W dniu 15.11.2023 o 12:37, joker5513 napisał: Obecnie w x-scumie jest za 1799zł + gra Avatar którą może da się pogonić na forum/olx/allegro za jakieś 150zł. Wątpię żeby były jakieś korzystniejsze oferty w najbliższym czasie. Ja oczaywiście jak kupowałem to był za 1750zł ale bez gry Udało się wyrwać za 1579 z avatarem w x-komie . Generalnie dzisiaj wszystko zmontowałem, jestem niesamowicie zadowolony z przyrostu wydajnościowego. Przy okazji niższy pobór prądu i niższe temperatury, czego chcieć więcej. Jedyne co mnie irytuje to dość długi czas uruchamiania się komputera. Wyczytałem, że ma to związek z testowaniem ramów i płytą główną. W związku z tym, że mamy te same płyty to podpytam, wiesz czy jest jakiś sposób żeby skutecznie przyśpieszyć uruchamianie ? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 24 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) Hej Czyżby Black Friday przestawał być w Polsce tylko nazwą? Mega dobre pieniądze - do niedawna za tyle był 5800X3D. Co do ustawień to opisałem moje w wątku o procesorach AMD. Od tego czasu pobawiłem się tylko z load line calibration żeby nie gubił napieć. Dałem chyba na level 4 na "naszej" płycie i teraz można ustawić Curve Optimizer na -33 - trochę wyższe wyniki w CBR23 i lepiej trzyma zegar kosztem trochę wyższych temperatur (gry od 65 do 75 stopni, benchmarki 84). Edytowane 24 Listopada 2023 przez joker5513 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PabloNH 0 Napisano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 A więc tak, po troszkę dłuższych przemyśleniach i po przeczytaniu całego internetu ,forum jak i waszych opinii, podiąłem decyzje i przechodzę do obozu czerwonych, ze względu na bardziej przyszłościową platformę, jaką jest AM5 . Mam nadzięję że nie będę żałował podjętej decyzji, jako fanboy Intela Jeśli chodzi o processor padło na Ryzena 7 7800x3d, świetne osiągi w grach, przedewszystkim energoszczędny, myśle ze ten procek Mi wystarczy spokojnie do moich zastosowań typu internet jak i gier. Za pół roku też grafikę bedę zmieniał, mojego poczciwego Gigabyte RTX 2070 na coś mocniejszego, to ten procek R7 będzie jak znalazł. Odnośnie płyty głównej chce się coś wiecej dowiedzieć. Myślę iść w chipset b650e, chyba że warto iść x670e ?? Chce jakiegoś mobasa z solidną sekcją zasilania, zawsze starałem sie kupować solidnego w miarę mobasa, bo uważam że to podstawa, przy budowie kompa. Zależy Mi na złączy PCie 5.0, obsługa dysków M.2 w wersji 5.0, nie koniecznie, ale mile widziane, no i RGb musi być, gdyż mam obudowę na biurku z oknem, lubie sobie, czasem popatrzeć przez to okno, do środka obudowy Budżet na płytę daje jakies 1700 zł +/-. Jeszcze jedna kwestia, odnośnie biosów, bo czytałem że jakieś tam problemy były że dawały za duże napięcie na processor powyżej 1.3volta, przez co sie paliły procki. Jak sie ma ta sytuacja teraz ?? Czy na płytach b650e da sie zrobić undervolting ?? I jeszcze ostanie pytanie, bo dużo ludzi pisze że długo się ładuje system na am5, da się to jakoś przyspieszyć ?? A jeśli chodzi o płytę główną, to poniżej wypisałem moich faworytów. -Gigabyte B650E AORUS MASTER -Asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI -Asus TUF GAMING X670E-PLUS WIFI Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 54 minuty temu, PabloNH napisał: ośnie biosów, bo czytałem że jakieś tam problemy były że dawały za duże napięcie na processor powyżej 1.3volta Od kilku miesięcy jest to naprawione. Po zmontowaniu wszystkiego do kupy aktualizacja biosu do najnowszego i i po problemie. Jest to napięcie SOC, nie vcore. Vcore na 7800X3d i tak masz zablokowane. A jak próbujesz coś w nim grzebać jest freez biosu i restart. Sprawdzałem Jak chcesz płyty na grubo, to poszedłbym w to - sam ją rozważałem, w końcu stanęło na budżetowym MSI B650 Tomahawk. Większych różnic w działaniu samego procesora nie będzie, ale jak chcesz bajery i masz budżet to ... kto bogatemu zabroni https://www.x-kom.pl/p/1072689-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-x670e-plus-wifi.html 57 minut temu, PabloNH napisał: Czy na płytach b650e da sie zrobić undervolting ?? Tak. PBO i curve optimizer. 58 minut temu, PabloNH napisał: bo dużo ludzi pisze że długo się ładuje system na am5, da się to jakoś przyspieszyć ?? Nie wiem jak to się nazywa w asusie - u mnie w biosie MSI jest opcja nazywająca się "Memory context restore". Jak się ją włączy to nie "trenuje" pamięci przed startem systemu na co dzień, jedynie po jakichś zmianach w bios. Czas startu systemu porównywalny do Inteli na Z790 jakie miałem poprzednio. Godzinę temu, PabloNH napisał: Za pół roku też grafikę będę zmieniał, mojego poczciwego Gigabyte RTX 2070 na coś mocniejszego, to ten procek R7 będzie jak znalazł. Możesz ładować na chwilę obecną do niego każdą grafikę na jaką budżet pozwoli - sam z 4090 nie narzekam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts