SynDmx 2 Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Witam. Napotkałem problem po wymianie płyty głównej. Do tej pory używałem płyty Gigabyte GA-Z87x-OC i procka i5-4690K (chłodzenie BeQuiet! Dark Rock 3). Podkręcony na 4,4Ghz, napięcie 1.18V, temperatura procka max 76 stopni. Benchmark w OCCT Single Thread wynik - 49,08 a na Multiple Threads SSE wynik - 186,31. Wczoraj wymieniłem płytę główną na Asus Maximus VII Hero i wrzuciłem dysk M.2 Po testach temperatura spadła do max 67 stopni, a w OCCT Single Thread wynik - 47,06 a na Multiple Threads SSE wynik - 133,30. Czyli na pojedynczym wątku wynik podobny, a na teście wielowątkowym wynik fatalny. Bios wgrany najnowszy, próbowałem różnych ustawień, zwiększyłem napięcie na 1,2V i efekt ten sam. Może ktoś podpowiedzieć co może być tego powodem? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
SynDmx 2 Napisano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Problem rozwiązany. Wystarczyło wyłączyć usługę "LightingService " - obciążała procesor i dlatego wynik był tak niski. Prawdopodobnie zainstalowała się razem ze sterownikami płyty głównej (Asus Aura). Temat do zamknięcia. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts