Skocz do zawartości

płyta główna - przyszłościowo pod Core i7 3930K

Recommended Posts

Witam!

Od kilku lat nie zmieniałem komputera i z niecierpliwością wyczekuję na premierę nowych procesorów Intel.

Planuje złożyć maszynę, która będzie wykorzystywana przeze mnie przede wszystkim w renderingu wymagającego video.

Program, którego używam do obróbki (Sony Vegas Pro) wykorzystuje akceleracje CUDA, ale niestety są z nią różne przeboje, tj.

jeśli materiał jest o bitracie poniżej 24 Mbit/s to Vegas wykorzystuje akceleracje CUDA, a jeśli materiał jest powyżej tego bitrate`u

to lepiej jest renderować nie używając GPU, gdyż czasy są czasami nawet dłuższe niż przy renderingu z wykorzystaniem CPU

lub ciut krótsze. Dowiedziałem się tego udzielając się na forum Vegasa. Napisali mi tam forumowicze

że lepiej jest zainwestować w procesor, gdyz procesor zawsze będzie wykorzystany w renderingu, a jak widać z GPU jest różnie,

stąd moja decyzja w zainwestowanie w CPU. Vegas wspiera wielowątkowść i wielordzeniowość, więc z tym nie będzie problemu.

Mam jednak do Was parę pytań, gdyż jeśli chodzi o płyty główne to mam małą wiedzę. Wiem, że płyty do nowych procesorów nie są

jeszcze szeroko dostępne na rynku, bo jak wiadomo procesory się jeszcze nie ukazały. Czy obecne płyty główne, a sądze, że te nowe

płyty główne do nowych procesorów nie będą gorsze od tych które są obecnie na rynku, mają takie funkcje w biosie jak włączanie

komputera o określonej godzinie, ale tylko od poniedziałku do piątku, a w soboty i niedziele chciałbym, żeby komputer włączał się

o innej godzinie. Piszę o tym, bo obecnie wykorzystuje podobną funkcjonalność, bo gdy nie ma mnie w domu nagrywam audycje

w radiu przez internet. Poza tym, czy wiecie może czy są obecnie na rynku takie płyty główne, które mają możliwość uruchomienia

zdalnego komputera. Nie wiem czy to się fachowo nie nazywa WAKE ON LAN. Czy takie płyty główne są dostępne dla zwykłych PCetów

czy są to tylko wersje serwerowe? W jaki tak naprawdę sposób następuje wzbudzenie takiego komputera? Co należałoby zrobić?

Pozdrawiam

Marcin

Na płyty pod Core i7 3930K trza poczekać i jak już jakieś sensowne będą wtedy można myśleć co i jak. Teraz jest jeszcze za wcześnie. WAKE ON LAN ma praktycznie każda mobo, ale włączania o danej godzinie żadna domowa nie ma. Przynajmniej ja się nie spotkałem z tym rozwiązaniem zintegrowanym na płycie/w biosie.

Edytowane przez seba84_2005