Skocz do zawartości

Dell optiplex 3020 mt i5 4570

Recommended Posts

Siema ostatnio zostałem posiadaczem della optiplex 3020 w wersji mt z procesorem Intel i5 4570 zastanawiam się nad karta graficzną gtx. Ktoś by mi mógł polecić jakiegoś gtx oprócz tego 1050 ti bo czytałem że sa duże spadki fps na rozdzielczości 1920x1080. Zasilacz to jest mój najmniejszy problem bardziej potrzebuje karty graficznej 

Czyli musisz mu ogarnąć custom PSU od Della (z innego, mocniejszego Optiplexa), następnie wrzucić mu Xeona 4R/8W (z ogarnięciem mikrokodów dla Mobo, bo Dell ma swoje specyficzne Biosy) i dopiero wtedy myśleć o gtx 1060 6GB... Dużo "jeśli" musi tutaj wypalić żeby ożywić tego biurowego staruszka. 

24 minuty temu, Dellista Optiplex 3020mt napisał:

Wiesz nie wiem po co mam zniemiac cpu skoro patrzyłem że gtx 1060 6gb będzie tu zacutyje ze strony "jest to dopasowanie idealne aby uniknąć utraty fps na rozdzielczości 1920x1080"

4570 wraz z 1060 to najpotężniejszy tandem ever. Kup do tego koniecznie TV 4k i kabel HDMI 2.1 żeby móc przesłać 120Hz :) I wszystko na zasilaczu 120W z biurowego PC dla pani kasjerki po 10 latach przebiegu :)

• Że co, proszę? 1
8 godzin temu, Dellista Optiplex 3020mt napisał:

bo czytałem że sa duże spadki fps na rozdzielczości 1920x1080

Spadki zapewne zaleza od gry. Np. w Fortnite owszem sa spadki, ale to przez procesor a nie karte graf., ale Fortnite to specificzna gra gdzie karty Nvidii zrzucaja taktowanie rdzenia a to potrafi zepsuc cala zabawe.

W moim Optiplex 9020 MT zmienilem procesor na Xeon 1270v3 (zostawilem fabryczny cooler) a do tego karta graf. MSI GeForce GTX 1050Ti 4GT OC + RAM 16GB 1600 DDR3 Dual Channel i mozna grac w popularne gierki (Fortnite, Apex Legends, GTA5) calkiem przyjemnie. Fabryczny zasilacz 290W 80+Bronze jest wystarczajacy i wiadomo najlepiej brac karte graf. typu GTX 1050/1050Ti/1650 bez dodatkowego zasilania.

Nie wiem czy masz taki sam zasilacz w Twoim modelu, ale jesli tak to powyzszy konfig mozesz zastosowac u siebie.

• Lubię to 1
5 godzin temu, Dellista Optiplex 3020mt napisał:

Wiesz nie wiem po co mam zniemiac cpu skoro patrzyłem że gtx 1060 6gb będzie tu zacutyje ze strony "jest to dopasowanie idealne aby uniknąć utraty fps na rozdzielczości 1920x1080"

Tekst wygenerowany przez bota traktujesz jako źródło wiedzy. Weź człowieku zejdź na ziemię.

1 godzinę temu, Dellista Optiplex 3020mt napisał:

Tak mam tam zasilacz nie no name tylko della orginal 290w ale wydajnościowo pod cpu te karty są dobre ten gtx 1630, 1650 i muszę cie zmartwić ale 1050 nie będzie odpowiedni do tego prosecora

Jak takiś expert od "prosecorów" to radź sobie sam :facepalm:Pokazujesz żenujący poziom wiedzy.

Edytowane przez CrisPell
W dniu 6.11.2023 o 11:51, joker5513 napisał:

Tak dedykowane GPU w śmietniku biurowym z zasilaczem no name o mocy 150W to bardzo dobry pomysł :)

Ten śmietnikowy serwerowy zasilacz będzie lepszy od wielu nowych psu, z gtx 1060 poradzi sobie bez problemu. 250w realnej mocy w ori tam siedzi.

W dniu 7.11.2023 o 20:30, Dellista Optiplex 3020mt napisał:

Tak mam tam zasilacz nie no name tylko della orginal 290w ale wydajnościowo pod cpu te karty są dobre ten gtx 1630, 1650 i muszę cie zmartwić ale 1050 nie będzie odpowiedni do tego prosecora

Wrzucaj tam używanego gtx 1060 i będzie git, jeśli nie będziesz miał kabli do zasilania gpu to poratuj się gtx 1050ti 4gb.

Edytowane przez mati23