Franz Maurer 110 Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) Witam serdecznie, chciałbym dołożyć pamięć RAM w komputerze aktualnie mam 2x8GB 3200MHz Viper Patriot Steel. Ale nie wiem jak będzie korzystniej czy dokupić kolejne 2x8GB (te same modele pamięci) i mieć 4 kości wsadzone czy kupić 2x16GB i wymienić obecne dwie kości? nie ukrywam, że wolałbym raczej dokupić jeszcze jedne kości i miec spokój, ale czy nie pogorszę tym wydajności komputera? CPU: Intel i5 12400F MOBO: Gigabyte B760 Gaming X DDR4 GPU: Asus GeForce RTX 3060Ti TUF Edytowane 2 Listopada 2023 przez Franz Maurer Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 2x16 będzie pewniejsze że będzie działać xmp niż 4x8gb. Kup takie same z możliwością zwrotu,. jak będą problemy z 4x8 to zwróć 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Franz Maurer 110 Napisano 2 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 @wrobel_krk A czy kupując kolejne pamięci niby te same modele, mogą się czymś różnić na przykład pamięciami w środku, że nie będą pasować do tych obecnych, które mam? jak to sprawdzić? słyszałem też o obciążeniu kontrolera pamięci w procesorze, i działaniem w single lub dual rank + gear 1/2 obecnie mam ustawiony w BIOS gear 1. Pytanko, dlaczego w SPD pokazuje mi różne MHz i CAS'y? 2x8GB dołożone, wszystko działa dzięki za pomoc @wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts