Skocz do zawartości

Czy ta płyta główna pociągnie ten zestaw?

Recommended Posts

Witam wszystkich

W przeciągu miesiąca chcę złożyć kompa

Core i9-13900k lub 13900kf
MSI z790 Tomahawk DDR5
Corsair Vengeance DDR5 6400mhz 2x32GB
Corsair HX850 lub HX750
+ 3-4 dyski nvme, myślę o Solidgm P44 Pro lub Kingston KC3000

Karta graficzna w tym momencie nie ma dla mnie większego znaczenia ;) mam RTX 2070 Super i RTX 4060, jedną z tych kart użyję. Może kiedyś pokuszę się na coś mocniejszego dlatego rozbieżność w mocy zasilacza. 

Komputer będzie głównie do photoshopa i produkcji muzyki, do gier okazjonalnie, ale nie o to mi teraz chodzi ;)

Będę potrzebował również złącza PCI Express do karty firewire do podpięcia procesorów DSP - TC Powercore. 

Moje pytania brzmią następująco:
Czy płyta główna która będzie serduchem komputera pociągnie ten zestaw? głównie sekcja zasilania procesora... Nie będzie podkręcany, bo się na tym nie znam i to nie dla mnie ;) Myślę również o przyszłej rozbudowie i dokupieniu kolejnych 64GB Ramu ;) pobrałem sobie manuala płyty i nie wiem czy z czterema kostkami po 32GB będzie nadal działało na 6400mhz... Albo po prostu coś źle zrozumiałem ;) mieszkam w UK i cena płyty na dzień dzisiejszy to okolo £260, myślałem jeszcze nad Asus Prime z790-a.
Nie zależy mi kompletnie na świecidelkach i super gamingowych płytach głównych ;) chcę po prostu czegoś solidnego.

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :) 

6 godzin temu, kajtek. napisał:

Niby nic ale brałbym już 14900KF. O sekcję nie maasz się co martwić. 4 kostki zapewne będą działać na zdecydowanie niższych taktowaniach

Doedukowałem się trochę i teraz rozumiem pewne kwestie.. Na czterech kostkach pamięć będzie działała z maksymalna prędkością 5400mhz, więc pozostaje mi kupić corsair ddr 5400 ale widzę, że są wersje CL36 i CL40.. myślicie że CL36 będzie ok?