DelianoCarl 0 Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Witam wszystkich W przeciągu miesiąca chcę złożyć kompa Core i9-13900k lub 13900kf MSI z790 Tomahawk DDR5 Corsair Vengeance DDR5 6400mhz 2x32GB Corsair HX850 lub HX750 + 3-4 dyski nvme, myślę o Solidgm P44 Pro lub Kingston KC3000 Karta graficzna w tym momencie nie ma dla mnie większego znaczenia ;) mam RTX 2070 Super i RTX 4060, jedną z tych kart użyję. Może kiedyś pokuszę się na coś mocniejszego dlatego rozbieżność w mocy zasilacza. Komputer będzie głównie do photoshopa i produkcji muzyki, do gier okazjonalnie, ale nie o to mi teraz chodzi ;) Będę potrzebował również złącza PCI Express do karty firewire do podpięcia procesorów DSP - TC Powercore. Moje pytania brzmią następująco: Czy płyta główna która będzie serduchem komputera pociągnie ten zestaw? głównie sekcja zasilania procesora... Nie będzie podkręcany, bo się na tym nie znam i to nie dla mnie ;) Myślę również o przyszłej rozbudowie i dokupieniu kolejnych 64GB Ramu ;) pobrałem sobie manuala płyty i nie wiem czy z czterema kostkami po 32GB będzie nadal działało na 6400mhz... Albo po prostu coś źle zrozumiałem ;) mieszkam w UK i cena płyty na dzień dzisiejszy to okolo £260, myślałem jeszcze nad Asus Prime z790-a. Nie zależy mi kompletnie na świecidelkach i super gamingowych płytach głównych ;) chcę po prostu czegoś solidnego. Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :) Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 10 godzin temu, DelianoCarl napisał: Core i9-13900k lub 13900kf Niby nic ale brałbym już 14900KF. O sekcję nie maasz się co martwić. 4 kostki zapewne będą działać na zdecydowanie niższych taktowaniach Cytuj Link to post Share on other sites
DelianoCarl 0 Napisano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2023 6 godzin temu, kajtek. napisał: Niby nic ale brałbym już 14900KF. O sekcję nie maasz się co martwić. 4 kostki zapewne będą działać na zdecydowanie niższych taktowaniach Doedukowałem się trochę i teraz rozumiem pewne kwestie.. Na czterech kostkach pamięć będzie działała z maksymalna prędkością 5400mhz, więc pozostaje mi kupić corsair ddr 5400 ale widzę, że są wersje CL36 i CL40.. myślicie że CL36 będzie ok? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts