Skocz do zawartości

Ram - 64gb pod B650 Tomahawk + 7800x3d

Recommended Posts

Cześć.
Nie mam coś szczęścia do składania kompa (czy raczje brak mi wiedzy).
Już myślałem że wszystko mam, wszystko pozamawiane, płyta B650 Tomahawk już przyszła, ram i procek dojdą jutro bądź we wtorek...

W międzyczasie na innym forum pytałem o coś (nie ważne o co) i z rozmowy dowiedziałem się, że ta płyta (rozumiem że chodzi o ogól, nie o konkretny model) nie lubią 4 pamięci ram.
Zacząłem czytać i oglądać na YT i to się potwierdziło - czego bardzo żałuję, bo raz że trochę się spłukałem i nie mam kolejny setek na dołożenie a dwa - że "stylistycznie" wygląda to lepiej gdy są 4 szt. pamieci a nie dwie...
No ale dobra, wydajność ważniejsza niż wygląd.

Dlatego też będę musiał odesłać zamówione Ares'y (Lexar Ares 2x16) i zamówić coś o pojemności 2x32 - tylko co?
Nie chcę znów zrobić jakieś wtopy, czytałem na liście QVL co jest kompatybline ale i tak samemu ciężko mi zdecydować, tym bardziej że nie wiem czy kierować się taktowaniem czy timingami, czy jeszcze czymś innym.

Czy moglibyście doradzić jakiś zestaw pamięci o pojemności 64 GB który będzie odpowiedni pod ten zestaw?

A wiesz ze każdy producent do każdego modelu płyty daje liste pamięci które sa w 100% kompatybilne a co najważniejsze sa testowane?

https://fr.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI/support#mem

tu masz linek do swojej gdzie już ci posegregowałem i od gory masz te moduły które działają w konfiguracji  w czterech bankach.

Jest tam jednak przypisek CPU memory controller quality will affect the memory operating frequency

Co możesz sobie tez tłumaczyć ze nie zdziw się jeśli nawet kości z listy nie zadziałają w czterech bankach bo może się okazać ze masz kiepski kawałek krzemu na sockecie.

Pomijając już te dywagacje, to najpierw zloz pieca i zobacz czy działa, u mnie pomimo ze kości nie występują na liście, sa z najgorszych kawałków serii (według tego co znalazłem w Internetach" to działają pod xmp bez problemów.

To znaczy nie da się ich już podkręcić, nawet o kilka Mhz, i trzeba je wkładać w odpowiedniej konfiguracji, tak ze ponumerowane je mam żeby w razie czego wiedzieć które parować z którymi, inaczej mam błąd xmp i du*a. A mam zestaw który fabrycznie bym spasowany jako cztery moduły.

1 godzinę temu, Etranger napisał:

A wiesz ze każdy producent do każdego modelu płyty daje liste pamięci które sa w 100% kompatybilne a co najważniejsze sa testowane?

https://fr.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI/support#mem

tu masz linek do swojej gdzie już ci posegregowałem i od gory masz te moduły które działają w konfiguracji  w czterech bankach.

Jest tam jednak przypisek CPU memory controller quality will affect the memory operating frequency

Co możesz sobie tez tłumaczyć ze nie zdziw się jeśli nawet kości z listy nie zadziałają w czterech bankach bo może się okazać ze masz kiepski kawałek krzemu na sockecie.

Pomijając już te dywagacje, to najpierw zloz pieca i zobacz czy działa, u mnie pomimo ze kości nie występują na liście, sa z najgorszych kawałków serii (według tego co znalazłem w Internetach" to działają pod xmp bez problemów.

To znaczy nie da się ich już podkręcić, nawet o kilka Mhz, i trzeba je wkładać w odpowiedniej konfiguracji, tak ze ponumerowane je mam żeby w razie czego wiedzieć które parować z którymi, inaczej mam błąd xmp i du*a. A mam zestaw który fabrycznie bym spasowany jako cztery moduły.

Dzięki. 

Tak, znam tą listę i nią się sugerowałem. 

No właśnie dlatego wolę nie ryzykować i wezmę 2 kości - tylko że w tej sytuacji nie wiem czy nie wziąć 2x32 GB co by mieć zapas... 

2 minuty temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Więc 64gb RAM będą leżały odłogiem nigdy nie używane.

32gb wykorzystuje Diablo IV i działa przy tym kozacko.

I to byłoby na tyle. Może jeszcze jakaś gierka wykorzysta.

A programy typu Photoshop czy Davinci? 

W grach to wiem że nie będzie przyrostu - bardziej chodzi o edycję. 

Wprawdzie fotografią nie zajmuje się już od kilku lat ale zdarza się coś tam obrobić. 

Częściej ostatnio używam Davinci do zamontowania jakiś krótkich (amatorskich) filmów. 

Obsadzone 4 banki pamięci bez problemu działają tylko zazwyczaj (i to nie tylko AMD, Intel też) kontroler pamięci nie wyrabia i trzeba ręcznie zmienić nastawy np poluzować timingi. Ja bym z tego nie robił dramatu. Ten Tomahawk ma funkcję TryIt! (takie proponowane nastawy przez producenta) i w zasadzie chwila testów i wszystko będzie działać. Te Lexary są SR więc obsadzenie 4 banków jakoś mocno nie uwali kontrolera. 

5 godzin temu, mini21 napisał:

Ehhh to ja już teraz zgłupiałem. 

Wszędzie mi piszą że 4 szt będą działały gorzej... 

No nic, trudno. 

Wziąłem na raty 2x32 G. Skill. 

Tamte Aresy zwrócę. 

Albo wszystko... Bo po tym co napisał kolega w innym wątku to zaczynam mieć dość :(

Ale weź i nie dramatyzuj :) Zapnij co masz, oczywiście lepiej te 2x32 i ciesz się chwila.

To obróbki obrazu to i 128GB potrzeba a zdaje się nie zyjesz z tego wiec nie ma sensu bawić się w takie konfiguracje.

Kiedy mam uruchomione Diablo IV zużycie Ramu to jakieś 24GB, a system mam ze wszystkimi "dobrodziejstwami" Microsoft, oprócz tego uruchamia się wszystko co jest w autostart, począwszy od softu do słuchawek poprzez MSI,  GCC,  Gog, Steam, Epic, EA, jakiś wynalazek od Intela do sterowników i na koniec Bitdefender, nie zapominając o afterbourner w tle i openhardware wraz z coretemp cały czas na drugim monitorze.

I wszystko działa jak należy i tak ma być :)

Kiedy się okaże ze będziesz potrzebował więcej ramu to przy okazji zmienisz plyte, procesor a sam ram będzie pewnie już taktowany 10K.

Ja swoje 64 GB kupiłem tylko dla tego ze na początku roku wyrwałem je te kości używane za mniej, więcej 90 euro, wiec grzechem było by to zostawić.

• Lubię to 1

W gwoli ścisłości: zapełnione 4 banki pamięci będą działały gorzej tak jak pisałem wyżej, ale to nie jest jakaś dramatyczna różnica, powiedziałbym nawet że niezauważalna, po prostu zazwyczaj trzeba takie pamięci ustawić ręcznie. No ale jak wolisz ;) 2x16GB powinny ruszyć od strzała. 

• Lubię to 1