BinCore 1 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam posiadam procesor i7 870 na box-owym chłodzeniu. Niestety po pewnym czasie przekonałem się że jest ono bardzo mało wydajne oraz piekielnie głośne Potrzebuję pomocy przy wyborze chłodzenia do 220zł Priorytetem jest cisza. Posiadam bardzo małą obudowę Tracer TRO-765 Myślałem nad Thermaltake ISGC 400 http://www.komputronik.pl/product/83745/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Thermaltake_ISGC_400_CPU_Cooler.html jednak nie mam dużej wiedzy na ten temat dlatego bardzo proszę o pomoc. Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Możesz troszke dołożyć? Jeśli tak to Prolimatech Megahalems I do tego Enermax TB Silence 120mm razem ok 240zł edit: Ten thermaltake dorównuje coolerom w cenie 100zł i ma nie wymienny wentylator ( a to duży -) Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez Magellan 1 Link to post Share on other sites
emdziej 104 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Wszystko zależy od OC, jeżeli okolice 4GHz to kolega wyżej dobrze prawi <pozdro> 1 Link to post Share on other sites
BinCore 1 Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Nie ma to jak wypowiedzi ludzi obeznanych w temacie Co do OC 4Ghz Nie na razie nie myślę o OC gdyż standardowe taktowanie jak na razie wystarcza mi w 100% jeżeli już to może za rok dwa, ale 3,4 Ghz to Max Dziękuję za poradę, z której skorzystam Mam tylko jeszcze jedno pytanie otóż prędkość max "Enermax TB Silence 120mm" to 900 obr/min czy będzie on cały czas pracował na stałym poziomie 900 obr/min czy będzie jego prędkość regulowana ta jak jest to w box-owym chłodzeniu...? oraz cz 900obr/min wystarczy..? Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Mam tylko jeszcze jedno pytanie otóż prędkość max "Enermax TB Silence 120mm" to 900 obr/min czy będzie on cały czas pracował na stałym poziomie 900 obr/min czy będzie jego prędkość regulowana ta jak jest to w box-owym chłodzeniu...? oraz cz 900obr/min wystarczy..? one mają stałą prędkość i generalnie są trochę za słabe zamiast pary TB Silence lepiej wyjdziesz na pojedynczym SilverStone AP121 1 Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) a ja proponuje w tym budzecie kupic i obudowe i chlodzenie: http://www.skapiec.pl/site/cat/11/comp/2250789 sporo lepszy obieg powietrza niz w tracerze (2 wentylatory 120mm); obudowa ogolnie lepiej przemyslana i z wiekszymi mozliwosciami http://www.skapiec.pl/site/cat/73/comp/898321 wydajne chlodzenie z dobra pasta w zestawie. ewentualnie jak jestes patriota to SilentiumPc Fortis i masz komplet od jednej firmy ;] ładowanie prolimatecha do tracera slabo wyglada Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez wujashek 1 Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 one mają stałą prędkość i generalnie są trochę za słabe zamiast pary TB Silence lepiej wyjdziesz na pojedynczym SilverStone AP121 Ale my tu nie mówimy o 2 UCTB, tylko o jednym. AP121 to koszt ok 60zł UCTB można podłączyć do wejścia 3PIN na płycie przez co będziesz mógł regulować obroty między 900rpm a 600rpm(nie wiem na 100% jaki jest minimum) 1 Link to post Share on other sites
BinCore 1 Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Przy obudowie raczej zostanę ale dzięki za poradę Zdecydowałem się Megahalems tylko teraz sam już nie wiem jak wentylator do niego wybrać "Enermax TB Silence " który może w stresie sobie nie poradzić..? czy "SilverStone AP121 " hmm 60zł Może jakiś inny nie za drogi, cichy i w miarę wydajny..? Będę również kupował kontrole obrotów AAB Cooling Fan Speed Controller 4 Black http://www.komputronik.pl/product/110041/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/AAB_Cooling_Fan_Speed_Controller_4_Black.html" gdyż w obudowie nie mam wiatraków.. zamontuje 1 wtłaczający z boku obudowy.. będzie wiał wprost na karte graf.. i drugi wyciągający z tyłu obudowy te dwa wiatraczki chciał bym mieć podłączone pod ten kontrole że bym mógł regulować ich prędkość.. obniżać jak będę np tylko korzystał z internetu lub coś pisał a gdy bd np grał zwiększał ich prędkość... Wiatraczek od chłodzenia proc... nie chciał bym podłączać pod ten kontroler.. wolał bym że by albo pracował na 1 stałej prędkości lub jeżeli to jest możliwe sam sobie regulował obroty ta jak to jest w box-chłodzeniu, tylko teraz jak dobrać do Megahalems Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez BinCore Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Ale my tu nie mówimy o 2 UCTB, tylko o jednym. fakt, jeden to w ogóle są bez szans, to są wentyle obudowowe dla cichofili, z definicji są za słabe na schładzacz z powodu za niskiego ciśnienia statycznego, jakby jeszcze potrafiły pracować z wyższymi obrotami to ok, ale 900rpm to można sobie na athlona schładzać AP121 to koszt ok 60zł owszem, ale płaci się za konkret, sam używam od jakiegoś czasu więc mogę polecić EDIT: zamontuje 1 wtłaczający z boku obudowy.. będzie wiał wprost na karte graf.. i drugi wyciągający z tyłu obudowy te dwa wiatraczki chciał bym mieć podłączone pod ten kontrole że bym mógł regulować ich prędkość.. i do tego UCTB12 nadadzą się znakomicie, w zasadzie kontroler będzie zbędny bo i tak będą ciche, a zmniejszanie i tak niskich obrotów to też nie najlepszy pomysł a jak chcesz "zapas mocy" w wentylach to proponuję slip stream 1200/1600 i pod kontroler je, to będą na obniżonych ciche, a w razie upałów podkręcisz potencjometr i dmuchną mocniej Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez drachenfeles 1 Link to post Share on other sites
BinCore 1 Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 I tak właśnie zrobię.. Podsumowując temat zdecydowałem się na chłodzenie Megahalems tylko teraz proszę o pomoc przy wyborze wiatraka do niego rozważam SilverStone AP121 ale może ktoś poleci coś innego do około 50-60zł priorytetem jest cisza oraz wydajność chodzi o to że by Megahalems+..... jakiś wentylator poradził sobie z i7 870 w stresie z zachowaniem w miarę cichej pracy... SilverStone AP121 pracuje z prędkością 1500rpm.. to znaczy że będzie cały czas pracował z tą prędkością..? Czy da się jakoś podłączyć, zamontować jakiś kontroler... że by ta jak w box-ie komputer sam dobierał obroty wentylatora..? Link to post Share on other sites
Magellan 13 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ja dalej polecam TB Silence tylko tym razem wersje PWM. Ok 1500rpm. i 40zł 1 Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 SilverStone AP121 pracuje z prędkością 1500rpm.. to znaczy że będzie cały czas pracował z tą prędkością..? Czy da się jakoś podłączyć, zamontować jakiś kontroler... że by ta jak w box-ie komputer sam dobierał obroty wentylatora..? tak i nie, AP121 normalnie pracuje z referencyjnym 1500rpm i PWM tego nie ruszy (afaik jeśli masz Q Fan to da radę), ale jak planujesz kontroler to nie musisz się martwić, jak będzie za głośno to potencjometr w lewo, jak za ciepło to w prawo, zresztą to cichy wentyl jak na swoje obroty, w końcu swoje kosztuje 1 Link to post Share on other sites
BinCore 1 Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Nie chciał bym podłączać wiatrak od procka do kontrolera i samemu kontrolować temp... chce aby dalej działało to ta jak na box-owym chłodzeniu że komp sam dobiera prędkość.. Czy jest to możliwe ? Moja płyta gówna to gigabyte gap55 ud3 http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-p55-ud3_10.html pisze tam min "Monitoring sprzętowy, Kontrola prędkości wentylatorów procesora /systemu /zasilacza" bo teraz już sam nie wiem PWN musi być wbudowane w wiatrak czy ten na płycie głównej ruszy..? Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 chce aby dalej działało to ta jak na box-owym chłodzeniu że komp sam dobiera prędkość.. Czy jest to możliwe ? bez wentyla z funkcją PWM nie jest btw nie wiem w czym widzisz problem, jeśli chodzi o manualną kontrolę, mając tak potężny radiator jak megahalems nie masz szans na przegrzanie proca, nawet na minimalnych obrotach 1 Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Jeśli ma być z PWM, to polecałbym Noiseblockera PLPS (zakres pracy 600 1500 obr./min.). Ma świetne łożysko, będzie niesłyszalny do ok. 1000 obr./min., ma zapas wydajności do większego OC a ponadto świetnie wygląda 1 Link to post Share on other sites
BinCore 1 Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Dziękuje wszystkim za pomoc i porady z których na pewno skorzystam Temat do zamknięcia Pozdrawiam całą ekipę forum. Link to post Share on other sites
Recommended Posts