Skocz do zawartości

Ocena zestawu za ok. 4300 zl

Recommended Posts

Cześć, bardzo długo siedzę na laptopie, a chciałbym przejść na PC z racji planowanego zakupu Meta Quest 2 i grania w tytuły PCVR. Jeżeli chodzi o zwykłe gierki to raczej u mnie tylko CS2 z bardziej wymagających :D Ale nie wykluczam, że może coś mi się odmieni i zechcę ogrywać jakieś RPGi.

Budżet nie większy niż podałem, bo i tak już dawno przekroczony ;|

Zobaczyłem kilka propozycji zestawów, kilka filmów i komentarzy na YT odnośnie procesora i karty, wyszło mi coś takiego:

Konfiguracja:

CPU: Procesor Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB, BOX

GPU: Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 6700 XT 12GB GDDR6
RAM: Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18

SSD: Dysk SSD Lexar NM790 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Płyta główna: Płyta główna Asus PRIME B760M-A WIFI D4  bądź Asus PRIME B660M-A WIFI D4 w zależno,ści od dostępności.

Zasilacz: Zasilacz be quiet! System Power 10 650W

Obudowa: Obudowa be quiet! Pure Base 500

A teraz kilka słów jaka była moja ścieżka wyborów:

Jeżeli chodzi o procesor to kwestia była taka, że filmy pokazywały zbliżoną wydajność do Ryzena 5600X, ale i5 osiągała niższe temperatury przy dużo niższym poborze mocy oraz jest młodsza. Jeślio chodzi o grafikę, to wszelkie testy pokazują przewagę 6700XT nawet nad młodszymi RTXami, jedynie temperatury są znacząco wyższe oraz widziałem kilka komentarzy o słyszalności cewek przy obciążeniu. Płytę wybierałem koniecznie z WiFi 6 oraz BT. Ram wybrałem w konfiguracji 3600MGz CL18 zamiast 3200MHz CL16 bo podobno większe znaczenie będzie miała tu częstotliwość aniżeli te niższe opóźnienie. Dysk z tych tańszych, ale z PCI-E x4. Zasilacz taki ponieważ często się przewijał w zestawach, a miałem na oku jeszcze Asus TUF Gaming 650W w podobnej cenie. Wybrałem tańszy bo klasa ta sama. Obudowę taką znalazłem, zależało mi na cichej, taniej i bez szyby i światełek.

Chciałem jeszcze do tego dorzucić jakiś tani monitor, ale tutaj kompletnie nigdy tego nie robiłem, ;/

Co do Radeon i CS2, póki co nie wygląda to dobrze, bądź tego świadom
https://www.reddit.com/r/GlobalOffensive/comments/16ugv8i/psa_for_amd_gpu_users_launching_the_game_for_the/

Jest masa podobnych wątków

Nie wiem czy bezpieczniem nie będzie dać https://proline.pl/koszyk/8ce14ccc 

Ryzen 5 5600 to wydajność praktycznie taka sama jak 12400F oraz 5600X, model bez X ma minimalnie niższy zegary i nie ma żadnego problemu z temperaturami a mało tego, te zegary spokojnie możesz sobie zrównać z 5600X. Co do GPU, patrząc na to jak wygląda obecnie CS2, możesz rozważać RTX 4060 Ti.

Szkiełko to i nawet https://proline.pl/monitor-dell-g2422hs-23-8-cali-ips-165hz-1ms-p8117740

Złożenie masz za 1 zł w 5 dni z kodem PROPRO

1. Co do karty to słyszałem, że płacenie aktualnie ok 2000 zł za 128 bitowa szyne i 8GB vRamu to zbrodnia i seria RTX 40 nie podnosi znacząco wydajności względem starszej wersji. A testy pokazują wydajność w grach RTX 4060 Ti 8GB na poziomie właśnie RX6700 XT, różnica w FPS niewielka a cena już tak, bo Radeona można znaleźć już w granicach 1500 zł. Faktycznie są problemy AMD z grami takimi jak Cyberpunk czy CS(chociaż tutaj już ludzie znaleźli kilka rozwiązań).

Różnice w FPS są to jakieś średnio 5% na korzyść RTXa(bez RT) i ok 10% z włączonym RT. Tak jak jest kilka tytułów gdzie AMD sobie nie radzi, tak jest kilka gdzie RTXowi brakuje pamięci.

Dlatego dalej jestem w kropce i nie wiem czy nie lepiej zostać przy AMD ze względu na warunek cena/jakość i większą pamięć co daje jeszcze jakiś mały zapas na przyszłość. Za RTXem przemawia do mnie głównie to, że jest to nowa karta i nie siedzę w temacie na ile mogą oni jeszcze poprawić wydajność łatkami, gdzie Radeon wydaje się, że może powoli zacząć się starzeć.

2. A jeśli chodzi o procesor to jaki socket pozwoli ewentualnie podnieść wydajność w przyszłości? Wiem, że patrzenie na przyszłość w takim kontekście to głupota, ale jednak wizja zapłacenia kilka stów za nowy procek, by lekko odświeżyć zestaw wydaje się lepsza i mniej problematyczna niż zmienianie całego sprzętu. A cały czas mówimy tu raczej o granie w PCVR niż w najnowsze PCtowe tytuły AAA.

Czy istnieje coś takiego jak combo cpu+gpu? Czy AMD+AMD będzie lepszym wyborem niż Intel+AMD lub Intel+RTX? Biorąc pod uwagę dalej mój niskobudżetowy zestaw.

3. Bardzo bym prosił jakby była taka opcja, to chętnie przyjąłbym polecenie monitorka, ale tak do 500zł? Nie musi być duży, bo aktualnie i tak przez kilka lat siedziałem na 15 calach.

Dzięki wielkie za odpowiedzi, bardzo mi pomaga taka dyskusja, bo naprawdę samemu nie jestem na bieżąco i często jest więcej pytań niż znalezionych odpowiedzi...