Skocz do zawartości

Najlepszy Phenom II x2 550 do O/C ?

Recommended Posts

Witam! Może już nie długo będę składał zestaw na platformie AMD. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z założeniami to procesorem osadzonym w gnieździe będzie właśnie Phenom II x2 550. I tu pojawia się pytanie, czy na chwilę obecną rozróżnia się te procesory w jakiś sposób? Chodzi mi o serie, czy rewizje. Chciałbym możliwie najlepszą sztukę do O/C.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :->

Witam.

Jeżeli chcecie odblokować phenoma to musicie wybrać następującą rewizję: 0922APMW - tylko ona jest w 100 % stabilna na 4 rdzeniach. Rewizja jest opisana na procesorze, wystarczy wziąść pudełko i zobaczyć, zawsze to będzie numer 09xx XXXX

Jeżeli chcecie podkręcać to obojętnie jaki, tu nie ma znaczenia.

a napisz na ile dalo sie go pocisnac?bo mnie jakos nie chce wejsc stabilnie pwyzej 3,7GHz ... :rotfl: dzisiaj pewnie jeszcze pokombinuje z OC ale sie okaze...moze zwyczajnei to juz granica jego mozliwosci?

sama zmiana mnoznika na 19 powinna byc stabilna ( plus napiecie na np 1,42 )

ooo!Studencikus!witam kolege!

no i wlasnie widzisz nie jest...jade teraz na napieciu 1,41 i powyzej 3,7 nie ma stabilnosci..

specjalnie kupilem nowa bude,zasilacz i chlodzenie na neigo co by sie pobawic...i jak narazie jestem zawiedziony... :rotfl:

a ogolnie :help: !!

postaram sie jeszcze troche zwiekszyc napiecie i podjechac w gore...moze sie uda?a jak nie...coz..pare zl odlozone mam...najwyzej kupie nowe czesci jak te zapachna spalenizna! :rotfl:

a ogolnie to jak mozesz to napisz do mnie na GG (3978988) to moze "na bierzaco" przedyskutujemy sprawe...

pozdrawiam serdecznie!

0925APMW

0924FPMW

0924EPMW

0923APMW (Trzy rdzenie)

0923EPMW

0922CPMW

0922APMW (Ten się bardzo dobrze odblokowuje 100/100)

0921APAW

0921APBW (Tak samo ten 90/100)

0919EPMW (Ten również 70/100)

0918BPMW (Ten również 100/100)

Żeby odblokować potrzeba też jest dobra płyta główna. Z tego co wiem nie każda płyta posiadająca ACC odblokuje Phenoma.

W przypadku Athlonów x2 bezpieczną granicą napięcia jest 1.5V i myślę że przy Phenomach II jest podobnie, więc jeśli twój procek jest odpowiednio chłodzony do podbij jeszcze napięcie, podobnie możesz dowoltować NB i SB o jakieś 2 - 3 stopnie.

Athlon x2 5000+ BE w moim kompie od 1.5 roku chodzi na 1.5 V i nic mu nie dolega. Zresztą poczytaj o maksymalnym bezpiecznym napięciu dla twojego modelu.

Reguła jest taka, że im wyższe masz napięcie na NB to CPU nie potrzebuje wysokiego napięcia bo wtedy zaczyna działać niestabilnie. Poza tym może to być wina RAMu, a nie napięcia, albo po prostu trafiłeś słabą sztukę.

EDIT: Co do poprzedniego postu, to zwykłe bzdury. Phenom II to zupełnie inna konstrukcja. Procesory te wolą bardziej chłód niż wysokie napięcia. Tzn. Jeżeli uda się utrzymać CPU w chłodnych/zimnych warunkach, to wysokie napięcie nie jest już potrzebne. Poza tym, granica w Phenomach to około 1.55v na CPU przy chłodzeniu powietrzem, jednak w tak wysokie napięcia na AC bym się nie bawił, chyba że masz jakiś cooler o jakiego istnieniu nie wiem.

EDIT: Co do poprzedniego postu, to zwykłe bzdury. Phenom II to zupełnie inna konstrukcja. Procesory te wolą bardziej chłód niż wysokie napięcia. Tzn. Jeżeli uda się utrzymać CPU w chłodnych/zimnych warunkach, to wysokie napięcie nie jest już potrzebne. Poza tym, granica w Phenomach to około 1.55v na CPU przy chłodzeniu powietrzem, jednak w tak wysokie napięcia na AC bym się nie bawił, chyba że masz jakiś cooler o jakiego istnieniu nie wiem.

Wiesz, ja nie będę tak pochopny jak ty w wysuwaniu wniosków, ale co dokładnie znaczy "wolą bardziej chłód niż wysokie napięcia"? Każdy procek woli niższe temperatury (stąd cała gałąź rynku PC związana z systemami chłodzenia) a z twojej wypowiedzi wynika, że jeśli schłodzimy CPU do odpowiednio niskiej temperatury to sama niska temperatura będzie wystarczającym bodźcem dla CPU do wytężonej pracy z wyższym taktowaniem. W żadnym razie nie jestem ekspertem w OC, ale podstawą dla osiągnięcia wysokich taktów czy to CPU czy GPU czy układów RAM jest podbicie napięcia a wzrost temperatury jest tu tylko skutkiem ubocznym, który staramy się minimalizować wydajnym chłodzeniem.

Prawdę mówiąc jeszcze nie bawiłem się jakoś specialnie w O/C. Przy GTA IV 3.6Ghz idzie bez zmiany napięcia. Później dałem 3.8Ghz z napięciem 1.425 i także nie było problemu. Puki co kręciłem jedynie mnożnikiem.

Szkoda jedynie że nie da się kręcić z C&Q które z tego co widzę naprawdę super działa.

• 6 miesięcy temu...

no ja mam serie 0940 na 4 rdzeniach stabilnie 3,68 napiecie coś koło 1,42 ale nie jestem jakims kozakiem jesli chodzi o kręcenie:P może da sie wiecej wycisnąc na 2 rdzeniach udało mi sie 2x3,8 przy takim samym rdzeniu pewnie sie da więcej ale to by sie już jakis spec przydał:zamykamy: na początku udalo mi sie 4x3,717 poszedł 3dmark ale potem juz tego wyniku nie dało sie powtórzyc moze pasowałoby jeszcze zwiekszyc napiecie na razie i tak nie ma gier które by nie posżły na tych dwóch rdzeniach (w gta nie gram) wiec te 4 traktuje jako zapas na przyszłośc:) pozdro aha teraz przeczytąłem post wyżej ja cały czas krece z cool and quiet i mi wszystko spokojnie idzie mało tego procek x4 dzieki kstat idzie na 4x100 :D:) pozdro

wczoraj nowy rekord w 3dmarku:) 4x3.725 1,44v 4850 625@700 995@1090 14910:):) chce tez podkręcic pamięci mam cruciale 44412 800MHz 4gb tylko musze dorwac jednego z forumowiczow zeby mi pomogl przypuszczam ze na win 7 pękło by 15000:) mam takie pytanie w amd overdrive pokazuje mi ze napiecie nb mam 1,4 czy to czasami nie za wysoko? czy to blad pomiaru bo jak dam na 1,3 i apply toz nowu ładuje 1,4 chyba ze takie jest wymagane