Skocz do zawartości

Wymiana gtx1060 na rtx3060 w starym zestawie

Recommended Posts

Hej,
mój obecny zestaw to:
Procesor: Intel Core i5-8400 /2.8GHz | Płyta Główna: AsRock Z370 Pro4 | Pamięć RAM: Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper  | Zasilacz: Cooler Master G450M 450W | GPU: Palit GeForce GTX 1060 Dual 6GB GDDR5

Przymierzam się do wymiany GPU na RTX 3060, może nawet konkretnie tego: Gigabyte GeForce RTX 3060 Eagle OC 12GB GDDR6
Zastanawiam się czy obecny zasilacz da radę z nowym nabytkiem. Wiem, że prędzej czy później CPU + MBD też będę musiał wymienić, ale to raczej odroczę w czasie póki co.

Komputer głównie do gierek pokroju nowszych call of duty, cyberpunka i lola, obecnie używam monitorów w konfiguracji 27" 1440p 144hz i 32" 4k 60hz, mniejszy do gierek.

Podsumowując:
1. Jaki model RTX 3060 polecają eksperci z benchmarka? A może zupełnie inna karta?
2. Czy obecny zasilacz pociągnie zmianę?

Dzięki.

Miałem nadzieje wydać ~1.6k ale dołożenie 2-3 stów to będzie dużym problemem. Nie oczekuje kasy za stare GPU bo zostaje w rodzinie. Powiedziałbym, że całkiem zależy na ray tracingu ale to nie jest deal maker. Chciałem komfortowo pograć w nowsze gierki na 1440p, ale życie z 1060 przyzwyczaiło mnie do niższych detali trochę

Okej po chwili zastanawiania doszedłem do wniosku, że nie ma sensu czekać z upgradem cpu i płyty głównej, skoro i tak planowałem w parę miesięcy to mogę rozkręcić kompa raz zamiast dwóch razy.

Zainspirowany tym filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=x4gn1Dv6Cjc pomyślałem o AMD Ryzenie 5 5600, Lipton na filmiku poleca do tego ASRock B450 Pro4, ale tu już nie mam zdania i proszę o dodatkową opinię.