Skocz do zawartości

Jaki zestaw pasuje do 7800 xt?

Recommended Posts

Cześć koledzy

Składam dla siebie zestaw do gier. Patrząc na wydajność odpowiada mi karta : Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT 16GB

Jakie pozostałe elementy wybrać, aby wszystko chodziło możliwie wydajnie? Czy warto iść w ddr5 czy jednak wydajnosciowo nieopłacalne do ddr4 ?

+ płyta musi mieć wejscie na 4x sata. Dobrze jakby miała wolny port pci-e, chociaż nie wiem czy stary AIM 808 pójdzie na win11

- nie potrzebuje obudowy. Chłodzenie wodne też mnie nie przekonuje

Próbując dobrać coś na własną rękę, przyglądam się poniższym elementom. Nie są za słabe/za mocne?

Cpu : AMD Ryzen 7 5800X – 929,65 zł

(Lub)
5700X3D

Chłodzenie: ENDORFY Fera 5 ARGB – 167,10 zł

(Chociaż na diodach mi nie zależy)

Pamięci: zawsze szacunkiem darzyłem Ripjaws, ale ta cena. Nie wiem czy w tym zestawie nie lepiej wziąść jakiegoś Kingstona

Płyta główna: ASUS TUF GAMING B550-PLUS – 518,26 zł

Dysk: Lexar NM710 Pci-e NVMe 1TB – 208,09 zł

Zasilacz: be quiet! Pure Power 11 700W (BN295) - trochę droższy, ale zasilanie zawsze kupowałem na lata, więc szedłem w jakość

Hmm, a jednak obudowa się przyda (duża)

Nie zależy mi na wyciszeniu. Fajnie jakby miała went z przodu, z tyłu, i z jeden/dwa od góry. Filtry anty kurzowe też fajna sprawa.

Obecny komp jest na... Li.. Red Dragon. Super obudowa, ale ma na dole mocowanie zasilacza w starym stylu. Te nowsze rozwiązania z dzielona obudowa ciekawsze

Nie zależy mi na wyciszeniu. Fajnie jakby miała went z przodu, z tyłu, i z jeden/dwa od góry. Filtry anty kurzowe też fajna sprawa.

Obecny komp jest na... Li.. Red Dragon. Super obudowa, ale ma na dole mocowanie zasilacza w starym stylu. Te nowsze rozwiązania z dzielona obudowa ciekawsze

Edytowane przez Wyrwinóg

Ja bym się zastanowil nad Am5 już za 3773 złożysz bez karty:

Ryzen 7500f, wolniejszy tylko 3% od 7600 a kosztuje 250zl mniej. 32gb ddr5 6000cl30, płyta z 4xsata i 2 dodatkowymi pcie gen4 x 4 i gen3 x1, 2 M2 gen4 na SSD,

Chłodzenie fera 5

Lexat nm710 1tb gen4 ssd

Do tego super duża i przewiewna obudowa BQ shadow Base 800, wejdzie nawet płyta eatx, 420 AIO na przód i na górę. Bardzo dobre wentylatory w zestawie i filtry przód/góra spód

Zasilacz dałem już na przyszłość ATX 3.0 750w na zapas BQ m12 750

https://www.krsystem.pl/kp-dRIHfvJ9k

Tam masz też spoko wersję 7800xt ASRock Steel Legend za 2688:

https://www.krsystem.pl/asrock_radeon_rx_7800_xt_steel_legend_16gb_gddr6_256bit-item-72313.html

Jak za drogo to w Am4 nie ma co lepszego CPU jak 5600/5700x pchać bo 5800x3d będzie na poziomie tego 5700f a platforma przyszłościowa.

Ram 3600cl18 wystarczy i b550 Gigabyte gaming x V2 - 2xssd M2 genr4 + gen3, 4 Sata itd:

https://www.krsystem.pl/kp-xAJvNvJ9k

3075 zł

• Dzięki 1
  • Popieram 1