Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy do 6k z chłodzeniem wodnym gry+programowanie

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez mlekolak,

Recommended Posts

4 godziny temu, Adrianocomp napisał:

Gpu też można chłodzić cieczą?

Nie w tym budżecie. 

4 godziny temu, Adrianocomp napisał:

Zależy mi na chłodzeniu wodnym i w tym kierunku chciałbym się udać

Jaki jest powód? Nigdy nie miałeś? Kolega ma? Słyszałeś że jest fajniejsze? Weź tego Arctica, zmień wentylatory na jakieś cichsze i będzie bajka ;) 

2 godziny temu, mlekolak napisał:

Nie w tym budżecie. 

Jaki jest powód? Nigdy nie miałeś? Kolega ma? Słyszałeś że jest fajniejsze? Weź tego Arctica, zmień wentylatory na jakieś cichsze i będzie bajka ;) 

Na jaki budżet należy się przygotować przy chłodzeniu cieczą gpu?

Słyszałem o tym ,iż jest wydajniejsze oraz praktycznie niesłyszalne w porównaniu do chłodzenia powietrzem.

11 godzin temu, Adrianocomp napisał:

Gpu też można chłodzić cieczą?

Można są gotowe modele ale to trochę nie ten budżet. 

Chcesz wodę wszędzie czy chcesz wydajny, chłodny i cichy sprzęt? 

W dniu 22.09.2023 o 20:59, Adrianocomp napisał:

Monitor jaki posiadam to LG C2 42 cale.

To zakładam że masz 4K? 

12 godzin temu, Adrianocomp napisał:

Słyszałem o tym ,iż jest wydajniejsze oraz praktycznie niesłyszalne w porównaniu do chłodzenia powietrzem.

Customowe tak, te AiO są lekko wydajniejsze ale czy cichsze, zależy od krzywej obrotów i samych wentylatorów, powiedziałbym że porównywalne do chłodzenia powietrzem w tej samej cenie.

12 godzin temu, Adrianocomp napisał:

Na jaki budżet należy się przygotować przy chłodzeniu cieczą gpu?

Fabrycznie chłodzone cieczą karty to zazwyczaj topowe modele, czyli np taki (na przykład) RTX 4080 kosztuje 5500zł + wersja z chłodzeniem przynajmniej te 1,5k więcej. Mówię o aktualnej generacji kart.

Jeżeli chcesz pełne chłodzenie to musisz mieć jakąś dedykowaną obudowę, która pomieści chłodnice i cały osprzęt + bloki na CPU i GPU (mniej więcej 1,5k). Tak liczyłem u siebie to taki full (obudowa, osprzęt, chłodnice, pompa, bloki) to wyjdzie ok 4k bez komponentów. Czyli jeżeli chcesz PCta w pełni chłodzonego cieczą przy założeniu że sam PC to 6k, musisz mieć ok 10k na całość. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

7 godzin temu, kajtek. napisał:

To zakładam że masz 4K? 

To jest telewizor LG OLED, i tak, ma 4K.

• Popieram 1
1 godzinę temu, mlekolak napisał:

Customowe tak, te AiO są lekko wydajniejsze ale czy cichsze, zależy od krzywej obrotów i samych wentylatorów, powiedziałbym że porównywalne do chłodzenia powietrzem w tej samej cenie.

Fabrycznie chłodzone cieczą karty to zazwyczaj topowe modele, czyli np taki (na przykład) RTX 4080 kosztuje 5500zł + wersja z chłodzeniem przynajmniej te 1,5k więcej. Mówię o aktualnej generacji kart.

Jeżeli chcesz pełne chłodzenie to musisz mieć jakąś dedykowaną obudowę, która pomieści chłodnice i cały osprzęt + bloki na CPU i GPU (mniej więcej 1,5k). Tak liczyłem u siebie to taki full (obudowa, osprzęt, chłodnice, pompa, bloki) to wyjdzie ok 4k bez komponentów. Czyli jeżeli chcesz PCta w pełni chłodzonego cieczą przy założeniu że sam PC to 6k, musisz mieć ok 10k na całość. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

To jest telewizor LG OLED, i tak, ma 4K.

Ok nie spodziewałem się takich wydatków.

W takim razie obecnie się wstrzymam z zakupem  zestawu.

• Rozwiązanie

Kup sobie zestaw powyżej z chłodzeniem Arctic Liquid 240 i dopłać te kilka stówek do RX 7800 XT z lepszym chłodzeniem np Sapphire RX 7800 XT Nitro+. Nie mam tej karty ale patrząc po recenzjach jest to jeden z cichszych modeli. Będziesz zadowolony. Ew jak bardzo chcesz to zmień wentylatory na chłodnicy na jakieś cichsze. Ten procesor nie potrzebuje aż takiego chłodzenia więc zmieniając wentylatory i ustawiając niższe obroty będziesz miał cicho. Nie trzeba od razu całego PCta chłodzić wodą. To raczej sztuka dla sztuki ;) 

• Popieram 1