Marcin 1234 1 Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Witam:) Zastanawiam się na zmianą karty. Mój obecny zasilacz to: thermaltake 530W smart se i nie chciałbym go zmieniać. Aktualnie trafiła mi się wyżej wymieniona karta w dobrych pieniądzach. Według eXtreme Outer Vision zestaw z nową kartą pobierałby 450W więc jakiś tam mały zapas jest, ale chciałbym zapytać się też Was co uważacie? Mój zasilacz da radę takiej karcie? Jeżeli nie to może ktoś podpowie jaką maksymalnie kartę mogę kupić pod taki zestaw: Mobo: MSI b450 PRO VDH MAX Ryzen 5 3600 - bez podkręcania Dysk nvme + 2x sata 1TB ( w niedalekiej przyszłości będą wymienione na ssd ) obudowa Zalman Z3 plus Dodam, że w najbliższym czasie nie zamierzam robić większych zmian także nie potrzebuje " zapasu mocy na przyszłość " po prostu chciałbym mieć pewność, że zasilacz da radę teraz. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 To stary zasilacz na grupowej regulacji napięć, bez certyfikatu nawet plus, bez zabezpieczenia termicznego OTP i zwarciowego SCP, już jako nowy miał 11.66v na linii 12v. Ile ma lat? Ja bym go nie zostawiał do gpu za ponad 2000zł. Może działać, a może też się wyłączać, a nawet w najgorszym wypadku coś spalić - ale to ostatnie rzadko się zdarza:) Nawet już za235zł kupisz taki zasilacz na DC-DC z m.in. tymi OTP, SCP https://www.ceneo.pl/117169497 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin 1234 1 Napisano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Dzięki za odpowiedź. No faktycznie zasilacz ma już swoje lata myślę że z 8 albo 9... i przez te lata nie było z nim najmniejszego problemu:) Rozumiem, że głównie chodzi Ci o jakość tego zasilacza a nie o jego moc, tak? dzięki za link. Ten zasilacz, który podesłałeś to taki typu : " od biedy się nada " czy można go śmiało kupować i przy normalnym korzystaniu z PC posłuży przez kilka lat? A może warto dołożyć jeszcze parę złotych ( 300-400) i kupić coś lepszego? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Marcin 1234 1 Napisano 29 Września 2023 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 29 Września 2023 Ogólnie dzięki za pomoc:) Trochę poczytałem i zdecydowałem się jednak na nowy zasilacz, wziąłem taki jak podesłałeś, tylko 650W. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts