Skocz do zawartości

Ryszard 2600 zmiana

Recommended Posts

Witam, nadchodzi pora na zmianę wspomnianego w tytule CPU. Zastanawiam się nad 5600x, 5700x, 5800x. Zdaje mi się że najrozsądniejszy wybór to 5700x. Co o tym myślicie ?  Reszta zestawu to :

B450 Tomahawk MSI ( 1 edycja, nie max) z najnowszym biosem. 

SILENTIUMPC Vero L3 Bronze 700W

RTX 3600Ti

GOODRAM DDR4 IRDMX 2x8GB 3000MHz

1e2c5ba524e3eedc2b09ae627209700d.png

Zastosowanie to głównie gry. czasami jakieś programy graficzne czy video, net.

Najmocniejszy z całego zestawienia wydaje się 5800x ale naczytałem się o jego TDP i temperaturach... dlatego chyba go skreślam 

Pozdrawiam

Edytowane przez niron

Nie piszesz jaki budżet więc Sky Is de_limit. 5800X3D już za 1250 za używkę (200 PLN w kieszeni względem nuffki), a tj demon... 

https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-7-5800x3d-box-8x3-4-ghz-100-mb-14364693061

Gdybyś przypadkiem miał tani transport z Rzeszy to za 250€ jest wynalazek zwany 5600X3D 

https://www.ebay.de/itm/285369883910

Jeśli nie ten budżet to zdecydowanie R5 5600 (Psikutas bez X) jak już pisał @wrobel_krk, bo jakakolwiek dopłata do 5700x bez sensu. Miałem 5600x, 5800x i 5900x & najniższe temperatury w grach były na tym ostatnim ale różnic w fps nie było praktycznie żadnych. 

@niron5600 zrobi robotę :D pod tą 3060ti będzie optymalnym wyborem do gier, lub jak radzi @wrobel_krk więcej jajek pod obróbkę.

Chyba że celujesz mocno-mocno np. w CODa, czy tam CS2 tam 5800x3D warte jest rozważenia nawet bez planowanej zmiany karty, ale to musiałbyś być typowym zapaleńcem pod tę gierkę - inaczej będzie to 2x większa kasa, ale za nią nie pójdzie raczej jakiś zwalający z nóg wzrost wydajności w innych grach.

Pytanie w co grasz, ja się ostatnio przesiadłem z 4790k mocno podkręconego, właśnie na 5600 i są gry, gdzie wydajność nie drgnęła, zwłaszcza jak masz dopakowane mocno detalami obciążającymi kartę graficzną - więc teraz mogę 1-2 słowa powiedzieć z autopsji :D

Nie miałem bardzo czasu potestować jakoś konkretnie, ale CS2 np. to powalająca różnica - mam 1080 ti aka +- 3060 bez ti.

Fortnite na performance (ale ustawienia graficzne na epic/high) niewielki wzrost, ale jest, na DX11/12 - 0 wzrostu w zasadzie, bo karta limituje.

Wiedźmin w ustawieniach na max - bez zmian, karta limituje.

Shadow of the tomb riader - +25% w benchmarku, tutaj CPU jest wciąż limitem.

Nie miałem bardzo jak się pobawić bo na kompa czasu brak, a to trzeba pograć w CS2 trochę w końcu :D a do tego mozolne przenoszenie systemu i całego szitu...

@Rebelmind żeś mi teraz zrobił zamieszanie z tym procesorem.... ale imo bez sensu na niego wydawać +600 zł względem 5600.

Już lepiej tę kasę odłożyć na poczet AM5 za jakieś 2-3 lata, bo ten 5600 zapewne na tyle wystarczy lekko.
Do tego jakieś lutowane piny... weź to potem odsprzedaj w normalnej kasie.

5600x3d bez sensu bo nawet z tanim transportem to po kursie wymiany wyjdzie 1200+

Edytowane przez wid3l3c
  • Lubię to 1

Ano, jeśli budżet ma znaczenie to oba X3D wysiadają. Tu trzeba mieć od razu porównywalnie mocne GPU i/lub dobre szkiełko żeby w ogóle zacząć myśleć o CPU w tych pieniądzach. 

Z drugiej strony są ludzie, którzy Arbeitslager mają na zachód od Odry więc dla nich 5600X3D mógłby być wart rozważenia (wydajność praktycznie 1:1 z 5800xd3)