Homikk 1 Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Dzień dobry, wymieniłem dzisiaj 2x8 ram ddr4 na 2x16 (płyta obsługuje 32gb), wszystko poszło gładko, lecz monitory nie reagują na włączony komputer, co robić? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yrgna 5 Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Przechodzi cała procedura boot? Cytuj Link to post Share on other sites
Homikk 1 Napisano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2023 (edytowane) 8 minut temu, yrgna napisał: Przechodzi cała procedura boot? Nie mam pojęcia szczerze mówiąc Edytowane 13 Września 2023 przez Homikk Cytuj Link to post Share on other sites
yrgna 5 Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Próbowałeś zamienić kości miejscami, włożyć jedną kość? Cytuj Link to post Share on other sites
Homikk 1 Napisano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Próbowałem, próbowałem również wsadzić stare i chyba uszkodziłem płytę główną mimo tego, że nie robiłem nic na siłę i wszystko poszło naprawdę łatwo Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 A to nie jest ten cały "memory training"? Trzeba poczekać aż płyta dogada się z nowym RAMem? Jakieś światełka świecą się na płycie głównej? Bo chyba jakieś LEDy kontrolne sygnalizującą ewentualną awarię na płycie są? W niektórych to był nawet dwuznakowy wyświetlacz, fajna sprawa, patrzeć jak migają cyferki i literki - widać że coś się dzieje BIOS resetowałeś? ale z tym to bym jeszcze może poczekał zgodnie z powyższym. Wypadałoby zacząć od podania specyfikacji komputera, chociażby płyty głównej oraz starych i nowych modułów RAM... Cytuj Link to post Share on other sites
Homikk 1 Napisano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Włożę wszystko ponownie do komputera i doczekam jakiś czas, jeśli dalej nic nie będzie się działo (komputer w teorii uruchamia się jak wcześniej) to poinformuje o pełnej specyfikacji i innych rzeczach (jest to bardzo niewygodne robiąc to z telefonu) Po 20 minutach chyba wszystko powinno już działać, ale wciąż monitory nie reagują, a komputer pracuje sobie po cichu. Poprzedni ram to jakieś losowe kostki 2x8 ddr4 2666mhz a nowe to Kingston fury ddr4 2666mhz 2x16, płyta główna to prime h310m-k, nie mam zielonego pojęcia co się dzieje Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Reset biosu, nawet wyjęcie bateryjki na 10 minut, wyjmij kości i obsadź je jeszcze raz dobrze dociskając. Możesz zacząć od jednego modułu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts