Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Posiadam Amplituner Denona podłączony do laptopa mini jackiem zakończonym cinch'ami i zastanawiam się nad tym:

Czy dźwięk jest przetwarzany tylko w nim i karta dźwiękowa jest bez znaczenia czy też ma wpływ na jego jakość ?

Poczekajcie, bo czegoś nie rozumiem - to jak to w końcu jest ? Po podłączeniu HDMI sygnał cyfrowo przesłany będzie do Denona i karta dźwiękowa jest już bez znaczenia, czy jednak nadal ma wpływ na jakość ? Bo jeden z Was wysyła mi takie info, a drugi inne ;]

Ok to zaczekajmy na 100% odpowiedź :) Bo jednak taniej wychodzi kupić kabel za kilkadziesiąt złotych niż nową kartę dźwiękową :) ,a nawet w tym drugim wypadku chyba nie istnieje dobry sprzęt mobilny dla lapków, choć mogę się mylić.

Powiem Wam, że bardzo mnie cieszy, iż mój Denonek jeszcze nie pokazał mi w 100% czego potrafi :D

Po HDMI nie ma znaczenia. Dźwięk nie jest obrabiany przez kartę, tylko bezpośrednio przekazywany do wzmacniacza w oryginalnej postaci cyfrowej, w nim DAC dokonuje konwersji i obróbek na sygnał analogowy. Dlatego dźwięk przez HDMI może wysyłać karta graficzna ;)

Do czego zamierzasz wykorzystać amplituner do kina czy muzyki stereo ??? jeśli do muzyki to radze kupić fajny compact lub odtwarz. DVD a nie paprać się z podłączeniem do lapka dobry sprzęt audio.

A jak już koniecznie chcesz przez lapka podpiąć i słyszeć różnice to ratuje cie karta dzwiękowa dobra,w lapkach nie wiem jak jest bo mnie nie interesują,wiem tylko po sobie ze stacjonarnego.

Same kable ci nic nie dadzą.

Edytowane przez lwses

Do muzyki :) No tak, coś dodatkowego się przyda :) ,a co polecisz ? Wiesz, póki co mam wielką kolekcję muzyki na dysku, wszystko w najwyższej jakości, ciężko będzie mi to jakoś przenieść więc taki bezstratny przesył HDMI mnie cieszy i to bardzo ! :) no chyba, że jakoś z dysku przenośnego do DVD czy kompaktu przez usb ?

Nie dadzą ? Kolega wyżej napisał, że przesył HDMI omija dziwiękówkę i leci na Denona i tam wszystko jest przetwarzane, to jak to w końcu jest?

No to mega sprzęt na taki metraż ! :) Musi być 'ciekawie' ,gdy masz to włączone :)

Co do lapków, mam dwa i zapewniam , że ani jeden ani drugi nie posiada SPDIF , na szczęście jeden ma HDMI ,więc połączenia HDMI - HDMI użyje :)

Może uda mi się jutro dorwać ten przewód to Wam napiszę czy usłyszałem różnice, jeśli nie to i tak kabelek się przyda :)