Gonzo 1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam Posiadam Amplituner Denona podłączony do laptopa mini jackiem zakończonym cinch'ami i zastanawiam się nad tym: Czy dźwięk jest przetwarzany tylko w nim i karta dźwiękowa jest bez znaczenia czy też ma wpływ na jego jakość ? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Dźwiękówka w tym wypadku ma kolosalne znaczenie. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 W przypadku podlaczenia jackiem dzwiek przetwarza dzwiekowka w laptopie aka CRAP. Jezeli masz w laptopie wyjscie HDMI badz Optyczne, Cyfrowe Elektryczne to podlaczaj to w ten sposob. Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Czyli teraz mój Denon się nudzi ? Mam HDMI w lapku, ile kosztuje tak 8m sensownego kabla ? Co możecie polecić ? [EDIT] : http://allegro.pl/kabel-hdmi-hdmi-oplot-full-hd-x-box-gold-10m-i1765699908.html To się do czegoś nadaje ? Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez Gonzo Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Powinien sie nadac (ja na 10m kabel hdmi wydalem ok. 150 PLN, ale roznicy w dzwieku czy obrazie nie zobaczysz, kabel co najwyzej szybciej sie "zuzyje") Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Tu by się bardziej przydała dźwiękówka nowa a nie kabel. Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Poczekajcie, bo czegoś nie rozumiem - to jak to w końcu jest ? Po podłączeniu HDMI sygnał cyfrowo przesłany będzie do Denona i karta dźwiękowa jest już bez znaczenia, czy jednak nadal ma wpływ na jakość ? Bo jeden z Was wysyła mi takie info, a drugi inne ;] Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Po mini jacku dźwiękówka ma znaczenie. A po HDMI pewności nie mam. Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Ok to zaczekajmy na 100% odpowiedź Bo jednak taniej wychodzi kupić kabel za kilkadziesiąt złotych niż nową kartę dźwiękową ,a nawet w tym drugim wypadku chyba nie istnieje dobry sprzęt mobilny dla lapków, choć mogę się mylić. Powiem Wam, że bardzo mnie cieszy, iż mój Denonek jeszcze nie pokazał mi w 100% czego potrafi Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Po HDMI nie ma znaczenia. Dźwięk nie jest obrabiany przez kartę, tylko bezpośrednio przekazywany do wzmacniacza w oryginalnej postaci cyfrowej, w nim DAC dokonuje konwersji i obróbek na sygnał analogowy. Dlatego dźwięk przez HDMI może wysyłać karta graficzna Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Ok to teraz niech mi jeszcze ktoś napiszę czy usłyszę kolosalną różnicę po przerzuceniu się na HDMI ? Amplituner to Denon AVR 1509 Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Do czego zamierzasz wykorzystać amplituner do kina czy muzyki stereo ??? jeśli do muzyki to radze kupić fajny compact lub odtwarz. DVD a nie paprać się z podłączeniem do lapka dobry sprzęt audio. A jak już koniecznie chcesz przez lapka podpiąć i słyszeć różnice to ratuje cie karta dzwiękowa dobra,w lapkach nie wiem jak jest bo mnie nie interesują,wiem tylko po sobie ze stacjonarnego. Same kable ci nic nie dadzą. Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez lwses Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Do muzyki No tak, coś dodatkowego się przyda ,a co polecisz ? Wiesz, póki co mam wielką kolekcję muzyki na dysku, wszystko w najwyższej jakości, ciężko będzie mi to jakoś przenieść więc taki bezstratny przesył HDMI mnie cieszy i to bardzo ! no chyba, że jakoś z dysku przenośnego do DVD czy kompaktu przez usb ? Nie dadzą ? Kolega wyżej napisał, że przesył HDMI omija dziwiękówkę i leci na Denona i tam wszystko jest przetwarzane, to jak to w końcu jest? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Spora roznice zauwazysz po przeniesieniu sie na HDMI Przy polaczeniu przez HDMI Denon zajmie sie obrobka dzwieku od poczatku do konca, bez udzialu zadnej karty dzwiekowej Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Mam nadzieje, że jest tak jak piszesz Szkoda, że jutro jest święto, bo tak to bym już jutro miał ten kabel HDMI Jest tu może ktoś z Poznania dysponujący kablem HDMI i chętny na teścik audio jutro ? Stawiam browara Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Jest dokladnie tak jak pisze, uzywam podobnego polaczenia Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No to świetnie A można wiedzieć jaki sprzęt gra u Ciebie i jak to masz podłączone ? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Obecnie GTX460 (tymczasowo za GTX590) -> Kabel DVI-HDMI -> Yamaha RX-V467 (tymczasowo za RX-V2067) -> Gateway HD2200 (tymczasowo za LE37M87BD) Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez GreQonE Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No to całkiem fajny sprzęcik jaki metraż pokoju i ile wat ? Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Nie pytaj o moc bo to nie jest zbyt ważne, tylko np jak ma sprzęt rozstawiony, jak scenę sobie zrobił Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Pokoj 10m2 , a watow ile wlezie Nie pamietam tabelek Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Gonzo jakiego masz lapka, może tam jest wyjście SPDIF Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No to mega sprzęt na taki metraż ! Musi być 'ciekawie' ,gdy masz to włączone Co do lapków, mam dwa i zapewniam , że ani jeden ani drugi nie posiada SPDIF , na szczęście jeden ma HDMI ,więc połączenia HDMI - HDMI użyje Może uda mi się jutro dorwać ten przewód to Wam napiszę czy usłyszałem różnice, jeśli nie to i tak kabelek się przyda Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Powiem, ze balem sie jak kupowalem ten sprzet, ze do rzeczywiscie za duzo do takiej przestrzeni. Od momentu jak to wlaczylem przestalem wierzyc "specom" od wybierania kolumn/wzmaka pod m2 Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Jakie głośniki masz do niego podłączone? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts