robinek09 1583 Napisano 9 Września 2023 Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Witam szanowne społeczeństwo , z uwagi na to że monitor zmieniam raz na kilka lat to nie ukrywam że trochę "zardzewiałem" z wiedzy o monitorach więc zwracam się z prośbą o pomoc. Może sprecyzuje Budżet 1500 zł +- 200 zł Matryca VA ( nie grywam w "dynamiczne" gry , cenie sobie jakość obrazu ponad "smużenie" ) aczkolwiek dobrego IPS nie skreślam. Rozmiar 27-32 cale Jasność > 300 Rozdzielczość 2K / 4K G- sync mile widziany , aczkolwiek niekonieczny. Reszta parametrów jest mi już obojętna. Oczywiście sam coś tam już szukam , być może są tu właściciele poniższych monitorów i mogą podzielić się swoimi doświadczeniami. AOC CQ27G2U/BK Asus TUF Gaming VG27WQ (90LM05F0-B02E70) Samsung Odyssey G55A (LS32AG550EPXEN) iiyama G-Master GCB3280QSU-B1 Red Eagle Monitor Gigabyte G27QC A LG UltraGear 32GN650-B 31 iiyama G-Master GCB3280QSU 31,5 Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Matryca VA - tu masz smużenie w ruchu, dobry kontrast, złe kąty widzenia IPS - tu masz wyblakłe czernie i słaby kontrast, dobre kąty widzenia Jesteś pewny że o to Ci chodziło? Dlatego podam jako pierwszy model z IPS 27 cali: LG 27gp850p https://m.ceneo.pl/149800174#tab=click https://www.techspot.com/review/2251-lg-27gp850/ https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gp850-b-27gp83b-b Szybka matryca 165hz podkręcona do 180hz, Bardzo szybki czas reakcji - dzięki czemu praktycznie nie ma rozmycia vrr działa z AMD freesync i NVIDIA Gsyncz dobra jasność, no i wada IPS jak we wstępie słabo nadaje się do grania przy słabym oświetleniu - słaby kontrast Z paneli VA model gdzie wyeliminowali praktycznie to rozmycie to Samsung Odyssey g7 - 240hz długo był uważany za najlepszy monitor do gier ale pojawiły się oledy i 4k IPS 144hz: Tylko cena 2200zl: https://hanzo.com.pl/pl/p/Samsung-Odyssey-G7-C27G75TQSRX/14661 Z tych Va w budżecie fajny będzie ten Gigabyte g27qc ale w porównaniu do LG na IPS będzie słabszy: https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/gigabyte-g27qc-vs-lg-27gp850-b-27gp83b-b/12906/24452?usage=4112&threshold=0.10 1 Cytuj Link to post Share on other sites
robinek09 1583 Napisano 10 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Dzięki za poświęcony czas. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Daj znać co wybrałeś i jak Ci podeszło. Pamiętaj zawsze jest 14 dni na zwrot;) Dziś ogólnie jakość paneli/monitorów nawet tych za 4k+ złotych jest mierna 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 7 godzin temu, wrobel_krk napisał: złe kąty widzenia Nie no bez przesady, chyba mało kto patrzy na monitor pod kątem, albo gra na splitscreenie na jednej klawiaturze tak jak kiedyś to się robiło To nie TN, że nawet nieduże odchylenie powoduje przekłamanie w kolorach. Nigdy nie wymieniłbym złych kątów widzenia w VA jako wadę, chyba że moja sztuka jest jakaś wybitna pod tym względem. Smużenie czy wolniejszą reakcję jak najbardziej, ale raczej nic ponad to No i BLB (nie mylić z IPS Glow czyli tzw. srebrzeniem), ale to już zależy bardziej od konkretnej sztuki niż od modelu czy typu matrycy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 To dlaczego robią zakrzywione va, jak by nie było złych kątów widzenie to by nie było większości va zakrzywionych. Jakoś wszystkie portale co testują monitory stwierdzaja że va ma taką wadę. Sam mam w biurze va i widzę to ewidentnie (mam płaski va) - to nie tak że nic nie widzisz tylko blakną kolory i się zmywa wszystko w jednen kolor. Ładnie opisane: https://www.displayninja.com/what-is-va-glow-gamma-shift-and-black-crush/ Ja polecam IPS z tej samej półki co VA generalnie bo są wszędzie lepiej oceniane, mi też bardziej podchodzą, ale wiem że niektórzy preferują VA I myślę że obiektywnie podchodzę. Nie opieram się tylko na moim doświadczeniu tylko zawsze staram się dać linka do testów. LG 27gp850p i na HU/techspot i rtings jakbyś poszukał jeszcze będzie wyżej oceniany niż monitory VA w podobnej cenie. Wspomniałem też o Samsung Odyssey G7 który jednak kosztuje 2200 zł ale Samsung jakoś praktycznie wyeliminował smużenie na Va 1 Cytuj Link to post Share on other sites
robinek09 1583 Napisano 10 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Witam , dziękuje za Wasz poświęcony czas wybór padł na Lg zamówione !. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 2 godziny temu, wrobel_krk napisał: To dlaczego robią zakrzywione va, jak by nie było złych kątów widzenie to by nie było większości va zakrzywionych No faktycznie, to ma sens. Pewnie dlatego u siebie tego nie zauważam. Ja przy wybieraniu komuś monitora przeważnie pytam czy ktoś korzysta głównie w dzień czy głównie w nocy/wieczorem. Jak przypomnę sobie IPS glow na poprzednim monitorze to aż ciarki przechodzą. Osobiście jeśli będę kiedyś wymieniał to tylko na OLEDa, ewentualnie "niesmużący" VA. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Jak ktoś gra w absolutnej ciemności to się zgodzę nie da się wtedy grqcale zawsze jakieś oświetlenie się ma. Można też jakieś podświetlenie rozproszone dodać za monitorem. Ale racja jak ktoś jest miłośnikiem va z jego wadami i zaletami to albo VA albo OLED. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 11 Września 2023 Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Ja w grach nie zauwazam takiego problemu, w grze mamy wyswietlony jakis obraz, cos sie rusza, wtedy ten efekt jest prawie niezauwazalny no chyba ze ktos gra w jakies horrory to wtedy moze to przeszkadac. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Września 2023 Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Tu nie o gry chodzi a o wyświetlanie choćby przeglądarki w trybie nocnym. Nie ma sensu dalej ciągnąć tematu, każdy ma swoje preferencje a o gustach się nie dyskutuje Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 11 Września 2023 Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Jak ktoś coś w nocy to tylko VA, bo kuźwa od ipsa iiyamy to mnie w nocy UJ strzela.Tak mnie podkusiło kuźwa zmienić neca VA na ipsa... Nigdy więcej ipsa, chyba że kompa w ogrodzie na słońcu będę używał. Dziad mi w nocy oczy zamęczy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts