Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witacie.

Założyłem nowy temat, mimo tego, że widziałem wiele podobnych wątków, a nie chcę też przeszkadzać w dyskusji autora tematu.

Proszę Was o pomoc. Chciałem kupić swój pierwszy domowy serwer, w który będę inwestował, aby rozwinąć go do maksymalnej możliwości. Chcę mieć UNRAID, z wieloma dyskami (około 50-60 TB na dane) Druga sprawa, chciałem w razie czego mieć niemocną kartę graficzną do ewentualnego transkodowania z 4K HDR/DV (lecz to nie jest priorytetem)

Do tego pomysłu chciałem kupić (byłem ugadany na sprzedaż) Dell PowerEdge T30 - posiada również wejście na M2 NVME. Niestety facet pokazał mi środkowy palec i teraz szukam za jakąś dobrą alternatywą. Zależy mi, żeby procesor był +/- w wydajności zbliżony do tego, co jest w T30 ( https://kozak.pl/serwer-dell-poweredge-t30) oraz, żeby było złącze M2.

Mój MAKSYMALNY BUDŻET na taki serwer to 900 zł (tamten t30 był za 800 zł, lecz bez RAM). Mogą, nie muszą być też dyski HDD. T30 miał miejsce na 4 dyski HDD (maksymalnie, po wstawieniu w miejsce DVD) - dodatkowo oczywiście późneij myślałbym o adapterze pod PCI. Znam TrueNAS, znam też UNRAID. I chcę zostać przy tym drugim. Jednak system to najmniejsze zmartwienie.

Dodam jeszcze jakie aplikacje (dockery) miałbym na tym serwerze. Autobrr, radarr, lidarr, bazarr, rtorrent + rutorrent lub Deluge, znc lub the lounge, oraz tautulli, w przyszłości VPN. Dodatkowo karta graficzna GF do transkodowania - używanego 3-4 razy w roku. (4K HDR/DV do 1080p) (dodam, że posiadam PLEXPASS).

Dzięki.