kris61 0 Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Na wstępie pragnę się przywitać jako nowy forumowicz i początkujący użytkownik tytułowego smartfona. To mój pierwszy telefon tej marki i mam pytanie do obytych użytkowników Soniaków. Do czwartej generacji flagowce Sony posiadały wszystkie matryce 12 Mpix, najnowszy posiada w aparacie głównym 52 Mpix i pozostałe 12 Mpix. Smartfon posiada dwa programy video i jeden fotograficzny. Ten fotograficzny jest dość rozbudowany i przypomina uproszczone menu lustrzanki cyfrowej, tylko że najwyższą wartość jaką można ustawić to 12 Mpix na wszystkich obiektywach. Gdzie więc podziały się te 52 Mpix? Czy ja coś pominąłem w ustawieniach? Cytuj Link to post Share on other sites
Martion 16 Napisano 5 Września 2023 Udostępnij Napisano 5 Września 2023 "Cała matryca Xperii 1 V ma rozdzielczość 52 Mpix i wielkość 1/1,35 cala, a więc jest o 70 proc. większa niż w poprzedniku. Ma ona nietypowe proporcje 4,3:3. Podczas robienia zdjęć wykorzystywany jest 48-megapikselowy fragment 4:3, a podczas kręcenia wideo cała szerokość w formacie 16:9. Dzięki temu sensor ma zostawiać zapas niezbędny do działania ulepszonej stabilizacji filmów." A z tych 48 Mpix domyślnie (nie wiem, czy to można przestawić w domyślnej aplikacji) tworzy obraz o rozdzielczości 12 Mpix poprzez łączenie 4 pixeli w 1. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts