prentas1 5 Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Witam, komputer który składałem 2 lata temu odmówił posłuszeństwa po zaniku zasilania. Komponenty: Płyta: MSI B460M-A PRO Procek: i5-10400F Dysk: Kingston SSD M.2 PCI-e NVMe 500GB Ram: Pamięć G.Skill Aegis DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 XMP2 Komputer nie dawał żadnego znaku życia. Na początek zapiąłem tester zasilacza, wszystkie napięcia w porządku. W drugim PC sprawdziłem: zasilacz, kartę graficzną, pamięci RAM, wszystko sprawne. Zrobiłem reset BIOS - płyta zaczęła reagować, wstaje ale brak obrazu. Na płycie świeci kontrolka CPU. Co mogło paść ? Płyta czy procesor ? Nie mam możliwości sprawdzenia procesora w innej jednostce. Na płycie pozostawiłem podpięte podstawowe komponenty: zasilacz, ram, grafika. Mogę zamówić płytę drugą i podstawić. Jednak czy może lepiej iść w stronę procesora ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Procesor raczej nagle bez powodu nie padnie, chyba, że się usmażył , w pierwszej kolejności podejrzewałbym płytę główną, a dokładniej jakiś element - mogła pójść jakaś pierdółka - np. kondensator lub jakiś układ. Możesz dać płytę i proca na diagnozę do serwisu i będzie wiadomo, jeżeli to płyta uszkodzona jest duże prawdopodobieństwo, że da się ją naprawić, co jest opłacalne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Skoro MSI to prawdopodobnie mobo do wymiany 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 W mojej padł chipset. Płyta umarła. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts