Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Orange dziś (23.08.2023) wyprowadził mi przewód swiatłowodowy. Jak tylko adres się pojawi to skorzystam z usługi światłowodu T-Mobile. Pytanie jest nastepujące czy ktoś z Was wie może czy można podpiąć drugi router do tego, który daje T-Mobile jako Access Point tak aby na piętrze kablem połączyć PC + switch do konsol (również kabel). Choć wtedy jak będę miał drugi router na górze (wszystko w jednym pokoju) to konsole nawet po WiFi. Czy to jest w ogóle możliwe aby na drugim routerze puścić tryb Access Point? Ja NAT'u raczej nie otworzę. Niestety na czacie T-Mobile niczego się nie dowiem a o samym routerze od nich nie wiadomo w zasadzie nic konkretnego. Jak będę umawiał montera to podpytam czy w ogóle jest możliwośc montażu ONT. Jak dobrze się orientuję to ONT pozwala na montaż własnego routera? 

Myślę tak do 800-1000zł to według mnie idealny sweetspot. WiFi6 już najlepiej. Ten drugi router ma tylko konsole ogarnąć i PC także większych fajerwerków nie potrzebuję. Tak aby wykorzystać te łącze w "całości" najlepiej. QOS mi nie będzie potrzebny.

Jeśli tak to jaki router byście polecili najlepszy do moich potrzeb? Dziękuję za pomoc!

nie musisz mieć ont, możesz użyć wkładki sfp.

nie wiem na co Ci dwa routery, wystarczy jeden. W innym wypadku masz podwójne natowanie, zwłaszcza przy konsoli ma to znaczenie.

Nie podałeś też prędkości łącza, 1000 zł to raczej skromny budżet - w tej cenie masz dream router. Działa dobrze pod warunkiem wyłączenia thread protection i łącza do 700mbps