korzychxp 253 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Temat nie służy niczemu innemu niż pochwale tej karty graficznej. Udała się AMD wybornie. Pobór prądu do 100W bez UV przy wydajności którą ma to jest miazga. Nie wiem czy do 1000zł kupi się coś z lepszym przelicznikiem wydajność/watt. 8GB vram, zamiast jakichś marnych 6. Zupełna cisza. Prosto schłodzić taką kartę. Wydajność jak pisałem nic mocniejszego kupić nie idzie w tej klasie. W porównaniu do mojej dawnej 1660 Super różnica to ~20 fps w np. AC Origins po włączeniu SAM /Resizable-BAR. FSR w grach które obsługują nie jest najgorszy, choć nie przeczę, czasem jest mydło. DLSS pewnie jest lepszy. To pewnie jedyny minus. Dodatkowo są to karty poprawione w stosunku do serii 5xxx,bo tamte miały masę problemów ze sterownikami, z narzutem sterownika na procesor przez co obciążenie karty często wynosiło np. tylko 60% i było mało fps, głównie w Full HD. Teraz tego nie ma... oprócz w grach Cryteku. Ale jest na to rozwiązanie - kopiując DXVK 2.2 do folderu z grą (czyli gra przeskakuje na tryb Vulkan który AMD obsługuje lepiej). Nie ma też stutteringu który miałem na RX 5700. Z 1660 Super/Ti byłem też zachwycony. Tanie karty, też po UV niski pobór prądu bo z 75W, tutaj po UV mam 77-80. Ale dodatkowe 8GB i wydajność no sporo większa. Naprawdę udała się ta karta AMD oby mnie nie podkusiło by ją zmienić za szybko. Jeszcze mnie korciły 4060/Ti, bo wydajność jest ok, pobór prądu też, ale 8GB w kartach za 1000+ jakoś nie widzę. Jeszcze muszę zmierzyć co dokładnie wpływa na podbicie wydajności w grach, bo widziałem spore zyski gdy podbiłem procka do 4,5Ghz + RAM na 4200Mhz CL16, ale nie do końca wiem który z tych czynników zadziałał (a może oba). Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez korzychxp Cytuj Link to post Share on other sites
xardas228 288 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 To chyba bardziej się Sapphire udała ich wersja niż AMD ogólnie RX 6600 bo Biostar potrafił nawet tak chłodną kartę popsuć. Sam wymieniłem 1660 Super na 6650 XT i jestem zadowolony pod każdym względem oprócz jednego, przez problemy ze sterownikami AMD lub z Windowsem zegary pamięci vram nie spadają w idle i karta zamiast spadać do 8W poboru mocy siedzi na 24W. Są na to kombinacje z CRU, ale u mnie nie działa nic poza odpięciem dwóch monitorów DisplayPort. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 1 minutę temu, xardas228 napisał: To chyba bardziej się Sapphire udała ich wersja niż AMD ogólnie RX 6600 bo Biostar potrafił nawet tak chłodną kartę popsuć. Sam wymieniłem 1660 Super na 6650 XT i jestem zadowolony pod każdym względem oprócz jednego, przez problemy ze sterownikami AMD lub z Windowsem zegary pamięci vram nie spadają w idle i karta zamiast spadać do 8W poboru mocy siedzi na 24W. Są na to kombinacje z CRU, ale u mnie nie działa nic poza odpięciem dwóch monitorów DisplayPort. Tak, biostar słyszałem że padaka, ale to jedyny producent który skaszanił. Reszta jest mniej więcej podobna. Pulse akurat są zwykle dobre. Co do sterowników ja nie widzę żadnych problemów, a miałem je na RX 5700. Teraz nawet nie ma konfliktu z MSI Afterburner, a kiedyś był. Sporo poprawili. Co do poboru prądu to tak, przy wielu monitorach chyba tak jest. Na szczęście mam jeden więc tego problemu u mnie nie widać. Nie wiem jak u NV z tym poborem prądu w przypadku wielu monitorów. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 9 minut temu, korzychxp napisał: RAM na 4200Mhz CL16 Nie pomyliłeś się o 1000Mhz? Bo do takich rzeczy synchronicznie to trzeba Selekta szukać i to ze świecą. Chyba że timingi typu 16-18-18 to jestem w stanie uwierzyć 5 minut temu, korzychxp napisał: Nie wiem jak u NV z tym poborem prądu w przypadku wielu monitorów. Jest lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) 9 minut temu, zbiku90 napisał: Nie pomyliłeś się o 1000Mhz? Bo do takich rzeczy synchronicznie to trzeba Selekta szukać i to ze świecą. Chyba że timingi typu 16-18-18 to jestem w stanie uwierzyć Na Ryzenie 5500 można wyciągać takie rezultaty synchronicznie. Nawet 4600Mhz CL albo 16 albo 18 odpaliłem, ale już za duże napięcia "Chyba że timingi typu 16-18-18 to jestem w stanie uwierzyć " Akurat różnica między 16-16-16 a 16-18-18 to 0.1% :E 4400Mhz zapisałem jedynie, bo na 4600 balem się SOC 1.3V że jest za duży. Ogólnie dałoby się to jeszcze dopracować, ale jak mówiłem dla mnie pobór prądu jest ważny. Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez korzychxp 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 33 minuty temu, korzychxp napisał: bo tamte miały masę problemów ze sterownikami, z narzutem sterownika na procesor przez co obciążenie karty często wynosiło Jeszcze nie ogłaszaj sukcesu @Włacz metro 2033 z SSAAx2 11 minut temu, korzychxp napisał: Na Ryzenie 5500 można spotkać problemy Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Nie ma problemów na 5500, wymysł. Metro nie mam chyba. No chyba że dawali na Epicu. SSAA nie jest wymagane i są pewnie inne formy AA dostępne. Jak mamy tak nieliczne przypadki podawać problemów to na NV też się znajdzie. Zresztą widzę że na te SSAA ludzie i na NV narzekają, że ma dziwne działanie. Ot, problem gry, a nie producenta grafik. Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez korzychxp Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 3 minuty temu, korzychxp napisał: na NV narzekają, że ma dziwne działanie. Ot, problem gry, a nie producenta grafik. Nie bo spradzałem rx 6900vs rtx 3080.Na rx masz dropy do 20 fps Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Problem gry. Źle zaimplementowali dla Radeonów i tak to jest. Ale to jest proste do obejścia, np. Reshade widzę z SMAA. Ogólnie to nie problem. Problem jest gdy masz stutter albo użycie GPU 60% i 40 fps. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts