Skocz do zawartości

Komputer do 6500zł bez karty graficznej i niektórych starych podzespołach

Recommended Posts

Cześć, 

mam kompa na 17 4790k ddr3 gtx zasilacz corsair AX860 obudowa obsydian 750D i chcę go trochę odnowić i myślałem nad takim zestawem: 

Zasilacz: ten co jest Corsair AX860 (tylko nie wiem jak z tymi nowymi standardami) 

Obudowa: ta co jest Corsair Obsydian 750D

Procesor: i9 13900k

Chłodzenie: Artic Liquid Freezer II 420 (bez rgb)

Płyta: ?? (szukam zamiennika dla Hero z790) chyba MSI MPG Z790 CARBON WIFI coś do max 2tyś

Ramy: 32GB Gskill albo corsair bez względu na wygląd najlepsza proporcja cena/jakość do 600zł 

Dysk: M.2 Samsung 990 Pro 2TB lub coś innego o podobnym spec i cenie 

Będzie coś z tego?

Uniwersalny, trochę obrabiania filmów/solidworks/granie za niedługo gta6/csgo2 i chodzi żeby następne lata nie zaglądać ew. zmienić grafikę.

Płyta pod 13900k musi mieć dobrą sekcje zasilania a do tego na chipie z790 i ddr5 to dużego rozstrzału nie ma (chyba że źle szukam).

Obecnie mam gtx 1650 super i do wyjścia gta6 zostanę przy niej ale myślę że jak już brać to coś do 3.5tyś. Ogólnie jak masz jakieś inne propozycje to śmiało bo ja już dawno z obiegu wyleciałem. 

Dopytuje czy nie chcesz wywalic kasy w błoto. Jak na lata i pod obróbkę wideo to jasne 13900k + Arctic 420 do tego z790 i tu pytanie co potrzebujesz:

jak masz Gen5 SSD to znów nie masz pod GPU Gen5 x16 tylko gen5x8 więc coś za coś.

Na pewno tyko 32gb ramu? Wywalasz ogrom kasy a w obróbce wideo może kiedys 32gb zabraknąć?

Co do SSD to z pro990 były różne problemy to polecam kingstona kc3000

Nie ma takiej opcji na z790 albo masz gen5 SSD i 8x gen5 GPU albo 16xgen5 GPU i maks gen4 ssd.

Kupujesz na lata i nie wiadomo w sumie co się bardziej przyda.

W GPU tną koszty i nie wiadomo czy nie będą w przyszłości gen5 X4 jak dziś gen4x8. Znów na dziś ssd4 jest tak szybkie że nie wiadomo czy gen5 ma sens

No i Samsung i Kingston to są gen4 dyski gen5 już są ale bardzo drogie. Kc3000 ma akurat lepszy zapis minimalnie od 990pro to są bardzo szybkie dyski ale problemy miał Samsung i padały szybko. Naprawili firmware ale smród pozostał

tbw Kingston też ma 1600 do 1200, oba 5 kat gwarancji

Bralbym wg mnie płytę bez SSD gen 5 jak np z790 Tomahawk wifi

Random-ReadWrite-IOPS-990-Pro-vs-KC3000.

Gen4 są na tyle szybki, że inwestowanie w Gen5 jest kompletnie pozbawione jakiegokolwiek sensu. 

13 godzin temu, HowToBF4 napisał:

Corsair Obsydian 750D

Nie widzę tutaj kompatybilności z układami 420 mm. Albo zmiana obudowy przy okazji na coś bardziej przewiewnego od frontu ale zmiana chłodzenia. 

Zdecydowanie oszczędziłbym na podzespołach - płyta strasznie droga, która w zasadzi nic nie wniesie. W jakich rozdzielczościach będziesz grać w gry? Jak masz 3,5 na GPU w planach to nawet na 4070 Ti nie styknie. 

420 się zmieści na górę tylko trzeba wyciąć miejsca na napędy (już widziałem takie rozwiązanie gdzies na angielskim forum) a chce pozostać przy tej obudowie i zasilaczu i dodać tą kasę w kartę albo coś bardziej pożytecznego. Ogólnie jaki polecacie zestaw do 7k bez karty, zasilacza i obudowy do multitaskingu bo czym więcej szukam tym cięższy wybór. Ogólnie to te 3.5k na kartę to tak można rozciągnąć do max 5tyś jak trzeba będzie bo widzę że podrożało ostro 

19 godzin temu, HowToBF4 napisał:

420 się zmieści na górę tylko trzeba wyciąć miejsca na napędy (już widziałem takie rozwiązanie gdzies na angielskim forum) a chce pozostać przy tej obudowie i zasilaczu

Na bank wejdzie? 

Za 5600 bez problemu, bez kombinowania i zastanawiania się nad doplacaniem do niepotrzebnych rzeczy masz https://proline.pl/koszyk/2cd84f41

19 godzin temu, HowToBF4 napisał:

Ogólnie to te 3.5k na kartę to tak można rozciągnąć do max 5tyś jak trzeba będzie bo widzę że podrożało ostro

To mając już 5k, dołóż te 1500 zł zaoszczędzone na teraz i masz już 6500 zł więc RTX 4080 bez problemu wpada a przy dopłacie nieco powyżej tysiaka masz już 4090 i wyciągasz maksa. 

Nic pozatym? Czyli wersję z samym x też mogę brać jak nie jest mi potrzebne ani WiFi ani bt? 

Co do chłodzenia to wejdzie ramy też na niskim profilu te co podałeś to nie będzie kolidować. A ten mój zasilacz będzie to współgrać? Na razie celuje w 4070ti a jak ceny spadną to może 4090 albo już coś z serii 5xxx. A i jak wygląda ten port m.2 na tej płycie będę miał maksymalna prędkość czy wtedy utnie mi z pcie16x? I karta będzie wolniejsza

Edytowane przez HowToBF4
W dniu 21.08.2023 o 18:15, HowToBF4 napisał:

mam kompa na 17 4790k ddr3 gtx zasilacz corsair AX860 obudowa obsydian 750D

A nie rozwazasz OC skoro juz mam odblokowany topowy procesor i zapene plyte na Z87/Z97 a do tego mocny zasilacz. Nie napisales tylko jaki masz cooler.

Do nowych gier i wychodzących już nie wyrobi nie mówiąc o obróce filmów czy większych projektach w solidzie. Jeszcze do 2020 coś można było myśleć teraz to tylko zmiana na nowszą platformę i spokój na parę lat. A jako części zapasowe zawsze można trzymać 

• Popieram 1
17 godzin temu, HowToBF4 napisał:

Nic pozatym? Czyli wersję z samym x też mogę brać jak nie jest mi potrzebne ani WiFi ani bt? 

Tak

17 godzin temu, HowToBF4 napisał:

A ten mój zasilacz będzie to współgrać?

Tak, adapter będziesz miał z kartą ale też możesz kupić sobie przewód